Σεισμός στην Τουρκία: Μάχη με τον χρόνο από τα συνεργεία διάσωσης – Πάνω από 2.300 οι νεκροί, φόβοι για τελικό απολογισμό 10.000 θυμάτων (Φωτο-Βίντεο)

Δεν έχει τέλος η τραγωδία

Γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης χιλιάδων ανθρώπων βρίσκεται σε εξέλιξη σε μεγάλο μέρος της νότιας – νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο κοντά στο τουρκικό Γκάζιαντεπ, τα ξημερώματα (04.15 τοπική ώρα), ο οποίος έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή αθροιστικά και στις δύο χώρες σε περισσότερους από 2.300 ανθρώπους, με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας να εκτιμά ότι ο τελικός απολογισμός σε απώλεια ζωών μπορεί να είναι υψηλότερος και των 10.000.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω της ώρας που εκδηλώθηκε ο σεισμός, κοιμούνταν στα σπίτια τους, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον φόρο αίματος της φυσικής καταστροφής.

Δεύτερος σεισμός έπληξε εξάλλου την ίδια ευρύτερη περιοχή στη 13.30 τοπική ώρα, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της Τουρκίας, επιβεβαιωμένα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.498 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 8.533 έχουν τραυματιστεί.

Οι συριακές αρχές, από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν πλέον απώλειες 810 ανθρώπων και άνω των 2.000 τραυματίες.

Η δουλειά των σωστικών συνεργείων (τα άτομα που επιχειρούν ξεπερνούν τις 9.000) είναι, όπως φαίνεται, “σταγόνα στον ωκεανό”, καθώς τα κτίρια τα οποία έχουν καταρρεύσει και στις δύο χώρες είναι εκατοντάδες.

Ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο (μέχρι στιγμής 45, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) έχουν ήδη δεσμευτεί για αποστολή βοήθειας, μετά από διεθνή έκκληση την οποία πραγματοποίησε η τουρκική κυβέρνηση.

Πιο ειδικά, όσον αφορά την ελληνική βοήθεια, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας για την Τουρκία, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Η αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Eπίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει λίγο πριν τις 6,30 το απόγευμα στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, που βρίσκεται έξω από τα ‘Αδανα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, και στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς σε πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός από εκατομμύρια ανθρώπους, πέραν της Τουρκίας και της Συρίας, σε Λίβανο, Κύπρο και Ισραήλ, αλλά ελαφρύτερα και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής (Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρωσία, Αρμενία).

Η ισχύς του αρχικού σεισμού τον κατατάσσει ως το μεγαλύτερο που έχει συμβεί στον γεωγραφικό χώρο της σημερινής Τουρκίας εδώ και “εκατοντάδες χρόνια”, τονίζει εξάλλουο ο καθηγητής Μαρτίν Μάι, ο οποίος μελετά τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ήδη από το πρωί ότι το δίκτυο ενέργειας της χώρας έχει υποστεί σοβαρές ζημίες, μεταξύ άλλων και σε αγωγούς φυσικού αερίου κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Μάχη με τον χρόνο από τα συνεργεία διάσωσης - Άνω των 2.300 οι νεκροί, φόβοι για τελικό απολογισμό άνω των 10.000

Όπως ανακοίνωσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, γύρω στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 1.498 στα Άδανα, στο Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στο Καχρανμαρμαράς, στο Γκαζιάντεπ, ενώ υπάρχουν πάνω από 7.003 τραυματίες στη Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, στα Άδανα, στο Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στο Οσμάνιγε, στην Αλεξανδρέττα και στο Κιλίς.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα. Το USGS εκτίμησε ότι υπάρχουν 47% πιθανότητες ο τελικός αριθμός των απωλειών να ανέλθει ακόμα και στις 10.000. Όπως επισημαίνεται, στις περιοχές που έχουν πληγεί και σχεδόν ισοπεδοθεί διαμένουν περίπου 70.000 άνθρωποι και άλλες 540.000 σε κοντινές περιοχές που ένιωσαν τη δόνηση.

Το επίκεντρό του πρώτου σεισμού βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή. Το επίκεντρο του δεύτερου εντοπίστηκε στα 67 χιλιόμετρα βόρεια του Καχραμανμαράς, με εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα!

Σεισμός

Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Σε νεκροταφείο μετατράπηκαν ολόκληρες συνοικίες στη νότια και ανατολική Τουρκία, όπου εξαιτίας του καιρού, τα σωστικά συνεργεία παλεύουν να σώσουν ανθρώπους σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, δίνοντας μάχη με τον χρόνο να βρουν εγκλωβισμένους πριν παγώσουν. Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή παραλύει τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά πιτζάμες μέσα στο κρύο. “Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια”, δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες.

Τουρκία

Τα τηλέφωνα έχουν παραλύσει και σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού απηύθυνε έκκληση να μην τα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι που είναι κοντά σε περιοχές που επλήγησαν.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν μέχρι τις 8.35 το πρωί τουλάχιστον 42 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να μετριέται στους 6,6 βαθμούς Ρίχτερ. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Εξηγώντας την κατάσταση στη ζωντανή μετάδοση του CNN Türk, ο σεισμολόγος καθηγητής δρ. Σουκρού Ερσόι είπε: “Είμαι από το Χατάι, έχω συγγενείς στα συντρίμμια αυτή τη στιγμή. Ήμουν στο Χατάι πριν από 20 ημέρες. Έδωσα ένα συνέδριο για τον σεισμό. Δήλωσα ότι σε αυτό το μέρος κυοφορούνταν ένας μεγάλος σεισμός, και το ιστορικό έδειχνε προς τα εκεί. Όταν μίλησα με τις αρχές, μου είπαν ότι είχα δίκιο. Μακάρι να είχα κάνει λάθος.

Όπως αναφέρθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτός των σπιτιών τους μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Οι πληγείσες πόλεις

Κτήρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη βαρύτερος.

Στο Καχραμανμαράς ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουατ Οκτάι ανακοίνωσε 70 νεκρούς και 200 τραυματίες.

 

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 550 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια (Μελιτηνή), όπως δήλωσε το πρωί ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σανλιούρφα, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έκανε λόγο για 18 νεκρούς και 200 τραυματίες στη δική του επαρχία.

 

Άλλοι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της. 226 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Στην Οσμανίγιε υπάρχουν τουλάχιστον 200 νεκροί και 20 νεκροί και 83 γκρεμισμένα κτήρια.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, είδε κτίριο να έχει καταρρεύσει ολοσχερώς και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT. Υπάρχουν 10 νεκροί και 118 τραυματίες. Παράλληλα το αεροδρόμιο της πόλης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Υπάρχουν 13 νεκροί στο Αντίγιαμαν και 22 τραυματίες και πάνω από 100 γκρεμισμένα κτήρια.

Στο Γκαζιαντέπ 80 νεκροί και 600 τραυματίες. Ο σεισμός γκρέμισε και μεγάλα τμήματα του ιστορικού κάστρου της πόλης, ηλικίας χιλιάδων ετών.

Στο Κιλίς 8 νεκροί και 200 τραυματίες.

Τα σχολεία στις 10 πόλεις και επαρχίες σε όλη την Τουρκία που επλήγησαν από τον σεισμό θα παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι. Ο Οκτάι είπε επίσης ότι οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο στην επαρχία Χατάι έχουν ανασταλεί, ενώ τα αεροδρόμια στο Μαράς και στο Αντέπ είναι επίσης κλειστά για πτήσεις πολιτών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε νωρίτερα πως ανησυχεί για περιοχές της Τουρκίας από τις οποίες δεν έχουν υπάρξει νεότερα ύστερα από τη φονική σεισμική δόνηση που έπληξε τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. “Οι εθνικές αρχές θα επικεντρωθούν στην έρευνα και διάσωση αυτή τη στιγμή”, ανέφερε εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε δήλωση στο Reuters. “Στη συνέχεια, αναμένουμε αυξημένη ανάγκη για τη φροντίδα των τραυματιών και τη στήριξη του συνολικού συστήματος υγείας στις πληγείσες περιοχές”.

Εγκαταλελειμμένο το Χατάι

Στην Αντιόχεια και το Χατάι, όπως ανακοίνωσε ο βαλής της περιοχής, τα νοσοκομεία της περιοχής γκρεμίστηκαν. Το αστυνομικό μέγαρο αποτελεί παρελθόν. Υπάρχουν τέσσερις νεκροί, επτά τραυματίες και 200 γκρεμισμένα κτήρια, επισήμως. Ζημιές έχει υποστεί και το λιμάνι στο Χατάι.

Όπως καταγγέλλουν ντόπιοι, επί επτά ώρες δεν έχει φτάσει κανείς για βοήθεια και υπολογίζουν ότι στα συντρίμμια κάθε γκρεμισμένου κτηρίου βρίσκονται τουλάχιστον 20-30 άτομα.

Στο Twitter, ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας και νυν τεχνικός διευθυντής της Χατάισπορ, Βολκάν Ντεμιρέλ εκλιπαρεί κλαίγοντας για βοήθεια:

 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μετέβη στο Χατάι και ανέφερε ότι συντονίζει τις δυνάμεις διάσωσης ώστε γίνει πιο αποτελεσματική χρήση των υπαρχόντων δυνάμεων. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδιαφέρεται μόνο για “δικούς του” δημάρχους.

Ο τουρκικός στρατός έχει αποστείλει εκατοντάδες ανθρώπους να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε έκτακτος αεροδιάδρομος προς τις πληγείσες περιοχές ώστε να μπορεί να φτάσει η αεροπορική βοήθεια.

 

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ καθ’οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και τη Ρουμανία. Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter: “Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη. Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν”.

 

Έκρηξη στον αγωγό αερίου στο Τζεϊχάν

 

Με τον σεισμό που έπληξε 10 πόλεις στο Μαράς, έκρηξη και πυρκαγιά σημειώθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου στο χωριό Τοπμπογαζί, στο Τζεϊχάν.

Ο Μπιλάλ Αλπντογάν, επικεφαλής του χωριού, σημείωσε ότι μια έκρηξη ακολούθησε τον σεισμό και στη συνέχεια μια φωτιά ξέσπασε σε δύο διαφορετικά σημεία, 200 μέτρα κάτω από το χωριό και 3 χιλιόμετρα μακριά.

Μετά από την είδηση της πυρκαγιάς ήρθε δήλωση από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (BOTAŞ): “Ως αποτέλεσμα της ζημιάς στη γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου Καχραμανμαράς – Γκαζιαντέπ, η ροή φυσικού αερίου στις επαρχίες Γκαζιαντέπ, Χατάι και Καχραμανμαράς και στις περιοχές Παζαρτζίκ, Ναρλί, Μπεσνί, Γκιόλμπασι, Νουρνταγί, Ισλαχίγιε, Ρεϊχανλι και Χασά έχει σταματήσει”, αναφέρθηκε στην αρχική ανακοίνωση.

Λίγη ώρα αργότερα αξιωματούχος δήλωσε ότι η ροή συνεχίζεται κανονικά.

Στον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού, τα πάντα λειτουργούν κανονικά, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Rosatom.

Το Borsa Istanbul, το χρηματιστήριο της Τουρκίας, είπε ότι σταμάτησε προσωρινά τη διαπραγμάτευση μετοχών από εταιρείες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, είπε ότι αναμένει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή τους αργότερα.

 

810 οι νεκροί στη Συρία

Στη Συρία, συνολικά τουλάχιστον 430 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στις περιοχές του Χαλεπίου, της Χάμα, της Λατάκειας και της Ταρτούς, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, το οποίο ανέφερε επίσης 1.284 τραυματίες. Εν τω μεταξύ, η ομάδα “Λευκά Κράνη”, επίσημα γνωστή ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας, ανέφερε επίσης τουλάχιστον 380 θανάτους και 1.000 τραυματισμούς σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Συρία

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Συρίας πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Η κρατική τηλεόραση, που απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους που διαθέτουν αυτοκίνητα να βοηθήσουν στη διακομιδή τραυματιών σε νοσοκομεία.

Υγειονομικός αξιωματούχος στο Χαλέπι, η οποία υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη θύματα κάτω από τα συντρίμμια και ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Συρία

Δεκάδες άνθρωποι στις περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που είχε επίκεντρο τη γειτονική Τουρκία και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, ανακοίνωσαν σήμερα οι διασώστες.

Στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, οι αξιωματούχοι ανεβάζουν σε πάνω από 300 τον αριθμό των νεκρών και σε τουλάχιστον 1.000 των τραυματιών. “Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σώσουμε τις ζωές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Ακόμη και αν οι ομάδες μας είναι εξουθενωμένες, δεν έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε”, είπε ο επικεφαλής των Λευκών Κρανών Ρέντ Φαρές τηλεφωνικώς στο Reuters. Όπως εξηγεί, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με τα χρόνια έχουν καταστήσει τα σπίτια τόσο εύθραυστα που “καταρρέουν αμέσως” προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών.

Σεισμός Συρία

“Εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες θάνατοι, πολλοί παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια ή εγκλωβισμένοι στο κρύο του χειμώνα”, ανέφερε η ομάδα.

Γιατρός σε νοσοκομείο στην ύπαιθρο της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ είπε ότι παρέλαβε τα πτώματα 30 ανθρώπων. “Μετά τον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα, δεχθήκαμε 100 τραυματίες και 30 νεκρούς”, δήλωσε ο γιατρός Majid Ibrahim του νοσοκομείου Al-Rahma. “Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη γιατί πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ένας ιατρικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αζάζ και την αλ-Μπαμπ, περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο για συντονισμό της κατάστασης.

Εξουθενωμένοι διασώστες και πολικές θερμοκρασίες

Παιδιά που κλαίνε, ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα…ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη Συρία φαντάζει επώδυνα οικείος για τις οικογένειες των Σύρων και για τους διασώστες που έχουν εξουθενωθεί από σχεδόν 12 χρόνια βομβαρδισμών και εκτοπισμών.

Στην πόλη Τζανταρίς στην επαρχία του Χαλεπίου, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, ένας σωρός από τσιμέντο, μεταλλικές ράβδους και στοίβες από ρούχα βρίσκεται στον τόπο όπου κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτίριο.

“Εδώ έμεναν 12 οικογένειες. Ούτε ένας άνθρωπος δεν βγήκε από εκεί μέσα. Ούτε ένας”, λέει ένας λεπτός νεαρός άνδρας με το σοκ ζωγραφισμένο στα μάτια του και το χέρι του δεμένο με επιδέσμους. “Βγάζαμε έξω ανθρώπους μόνοι μας στις τρεις το πρωί”, λέει ο ίδιος.

Νεαροί άνδρες σκάβουν με τα νύχια τους μέσα στα συντρίμμια και με σφυριά προσπαθούν να σπάσουν τα κομμάτια τσιμέντου αναζητώντας τυχόν επιζώντες.

Δεξαμενές νερού και ηλιακοί συλλέκτες εκτοξεύθηκαν από τις ταράτσες και προσγειώθηκαν στο βρεγμένο έδαφος.

Εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστεί ευάλωτοι από τη σύγκρουση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που υποστηρίζουν ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί και 1,8 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται επί χρόνια για τη διάσωση ανθρώπων από βομβαρδισμούς και από αεροπορικές επιθέσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες συχνά πλήττουν την ίδια περιοχή πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των διασωστών. “Τουλάχιστον τώρα δεν θα μας βομβαρδίσει κανένας την ώρα που δουλεύουμε”, σχολιάζει κυνικά ο Φαρές.

Αλλά οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες συνιστούν μια ακόμη πρόκληση για τους διασώστες που περιγράφουν ότι ολόκληρες οικογένειες Σύρων έχουν μείνει εκτεθειμένες σε πολικές θερμοκρασίες και ισχυρές βροχές.

Στην επαρχία Ιντλίμπ ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρα κατασκευασμένες δομές που είχαν στηθεί για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και που φιλοξενούν Σύρους οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, λέει ο Άχμεντ αλ-Σιχ, ένας κάτοικος μιας γειτονικής πόλης.

Πιο δυτικά, στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης Αφρίν που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τοποθετεί πτώματα μέσα σε μαύρες σακούλες, ενώ στο βάθος ακούγονται ουρλιαχτά μωρών.

“Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονται παντού. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Υπάρχει τόσος φόβος και ακόμη νιώθουμε μετασεισμούς”, λέει ο κάτοικος της Αφρίν, ο Ιμπραΐμ Ομπέιντ.