Από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας στο Κίεβο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελπίζει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. “Θεωρώ ότι η Ουκρανία θα έπρεπε εντός του έτους να ξεκινήσει συνομιλίες για μια ένταξη στην ΕΕ”, δήλωσε στο χθεσινοβραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ουκρανός πρόεδρος.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στην ουκρανική πρωτεύουσα η Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του προέδρου Ζελένσκι. Στο τραπέζι η περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε ήδη χθες η πρόεδρος της Κομισιόν η ΕΕ θα διαθέσει 150 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση της ενεργειακής υποδομής που καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Παράλληλα αναμένεται ότι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, με τη συμπλήρωση δηλαδή ενός έτους από την ρωσική εισβολή, η ΕΕ θα ανακοινώσει νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
“Η νίκη των Ουκρανών θα είναι η νίκη των αξιών της ΕΕ”
Μετά τη συνάντηση του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με τον εντεταλμένο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας δήλωσε αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας:
“Για πρώτη φορά, η ουκρανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να εξετάσουν κάθε πτυχή της συνεργασίας μας. Αυτό σημαίνει καλύτερη ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαίνει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σημαίνει περισσότερη υποστήριξη από την ΕΕ στην Ουκρανία. Και μια ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες καθιστώντας την Ευρώπη ισχυρότερη. Πρόκειται για μια ιστορική μέρα και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο”.
Για την ανοικοδόμησή της, η Ουκρανία θα χρειαστεί φέτος περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίνταλ προτείνοντας τη διάθεση, για αυτό το σκοπό, όλων των ρωσικών κεφαλαίων που πάγωσαν λόγω της επιβολής κυρώσεων.
Κατά την άποψη του εντεταλμένου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας εκτός από την στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας καλείται να προετοιμάσει τη χώρα και για την εποχή μετά το τέλος του πολέμου: “Οι συνομιλίες δεν επικεντρώνονται μόνο στον πόλεμο αλλά και τις προοπτικές μετά το τέλος των στρατιωτικών συγκρούσεων. Πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Να στηρίξουμε την Ουκρανία στον πόλεμο, αλλά και στη διαδικασία ειρήνευσης και ό,τι ακολουθήσει. Η Σύνοδος Κορυφής είναι η απόδειξη της υποστήριξής μας στην Ουκρανία και της κοινής μας δέσμευσης, επειδή οι Ουκρανοί πολεμούν για τις αξίες μας. Η νίκη των Ουκρανών θα είναι η νίκη των αξιών της ΕΕ”.