Quantcast

Μητσοτάκης από Ιαπωνία: Αναθεωρητισμός και αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά (Φώτο)

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Χιρογιούκι Χοσόντα.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Χοσόντα πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο και την πριγκίπισσα Ακισίνο στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ειδικά για την πρωτοβουλία GR-eco islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

3739288

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Στόχος της κυβερνητικής επίσκεψης στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι από τη μία πλευρά η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και από την άλλη η προσέλκυση επενδύσεων. Ήδη η ιαπωνική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί την επαναπροσέγγιση θεσμικών επενδυτών οι οποίοι σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα τα χρόνια της κρίσης λόγω απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, με την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και τη χώρα να βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, οι συναντήσεις στην Ιαπωνία είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

mmmm

Πάντως, η μοναδική έως τώρα σημαντική ιαπωνική επένδυση ήταν η εξαγορά από την Japan Tobacco International (JTI) της Donskoy Tabak, θυγατρική της οποίας ήταν και η ΣΕΚΑΠ.

Όπως προκύπτει από τα τωρινά δεδομένα, ωστόσο, υπάρχει ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα πεδία των Υποδομών, της Ενέργειας και της Υψηλής Τεχνολογίας, και θα διερευνηθεί:

Το ιαπωνικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έργα υποδομής στην Ελλάδα. Πετυχημένη περίπτωση ήταν η συμμετοχή της Hitachi στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τους Ιάπωνες για μονάδες παραγωγής ενέργειας από την επεξεργασία απορριμμάτων.

Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θετικές είναι και οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικά από τον κλάδο της τεχνολογίας, με μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Το μεγάλο στοίχημα ο τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι μιλάμε για μια αγορά 125 εκατ. ανθρώπων. Μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, η Ιαπωνία πιθανότατα από το 2023 θα επανέλθει στην ομαλότητα. Το ότι η επανεκκίνηση του ιαπωνικού τουρισμού γίνεται ουσιαστικά από το μηδέν, δημιουργεί ευκαιρίες για τη χώρα μας να τοποθετηθεί έγκαιρα και σε σωστή βάση, ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα και να πετύχει ένα καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν μερίδιο στην αγορά.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα απευθείας πτήση που να συνδέει την Ελλάδα με την Ιαπωνία, κι αυτό ήταν κάτι που συζητήθηκε στις συναντήσεις του περασμένου Οκτωβρίου στην Αθήνα. Είναι ενδεικτικό πως το 2019 είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα μόλις 110.368 Ιάπωνες.

23-01-30_0001__DPC2326

Οι προοπτικές στο εμπόριο

5793314

Σε σχέση με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι προοπτικές είναι ακόμα πιο ευοίωνες.

Ελληνικά τρόφιμα (όπως τυριά και κυρίως φέτα, ελαιόλαδο, είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, κονσερβοποιημένα φρούτα, βιολογικές υπερτροφές, βότανα): Η Ιαπωνία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς έχει πολύ χαμηλό συντελεστή αυτάρκειας. Με βάση τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΕΕ Ιαπωνίας, οι δασμοί καταργούνται ή μειώνονται, αίρονται μη δασμολογικά εμπόδια, ενώ προβλέπονται αδασμολόγητες ποσοστώσεις για ορισμένα προϊόντα, όπως τα μαλακά τυριά, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται πολύ ευνοϊκές προοπτικές για τις εξαγωγές μας.

Ελληνικά κρασιά: Με τη συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας οι δασμοί για το κρασί καταργήθηκαν, ενώ η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να καταργήσει τα μη δασμολογικά εμπόδια, όπως την άρση των περιορισμών στη χρήση διάφορων πρόσθετων. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια προώθησης του ελληνικού οίνου, η οποία φαίνεται να αποδίδει.

Καλλυντικά: Στην Ιαπωνία υπάρχει σημαντική ζήτηση για καλλυντικά από φυσικά συστατικά, όπως το ελαιόλαδο. Επίσης, ιδιαίτερη προτίμηση υπάρχει για τα βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πετύχει να τοποθετήσουν επιτυχώς τα προϊόντα τους στην ιαπωνική αγορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα καλλυντικά με βάση τη μαστίχα, για την οποία όμως πρέπει να κινηθεί η διαδικασία αναγνώρισής της ως οιονεί φάρμακο ή πρόσθετο οιονεί φαρμάκων, ώστε να είναι δυνατή η προβολή των θετικών επιδράσεών της στην υγεία.

Φάρμακα, παραφαρμακευτικά προϊόντα: Πρόκειται για σημαντική αγορά στην οποία ήδη αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να προωθήσουν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους. Τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα είναι αξιόπιστα και ανταγωνιστικά και επομένως έχουν δυνατότητες στην αγορά.