Η σημερινή (23/01) συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη , που θα αρχίσει στις 12:30, με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, αναμένεται να σηματοδοτήσει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης με φόντο τον πληθωρισμό και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα ότι η κορωνίδα των προεκλογικών δεσμεύσεων το 2019 ήταν λιγότεροι φόροι, ενώ ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων.
Στο δρόμο προς τις εκλογές
Η θεματική συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι η πρώτη, στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς στο άμεσο μέλλον και με το βλέμμα στις κάλπες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για όλα τα «καυτά» ζητήματα, ανά θεματική ενότητα. Παράλληλα, θα συνεχίσει και τις περιοδείες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης το επόμενο διάστημα, όπου επίσης αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου.
Η ατζέντα
Τι θα πει όμως σήμερα ο πρωθυπουργός για την ελληνική οικονομία; Αναμφισβήτητα θα αναφερθεί στο Market Pass, καθώς η πλατφόρμα θα ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου. Επίσης, τις επόμενες μέρες επίκεινται οι πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις, εδώ και 12 χρόνια, γεγονός στο οποίο ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Επιπλέον, ως τις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού που αναμένεται να υπερβεί τα 751 ευρώ και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου.
Δώρο Πάσχα
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα κοντά στα 300 ευρώ, μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθύνουν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Στην φαρέτρα του Μαξίμου υπάρχουν και μέτρα τα οποία λειτουργούν προς την κατεύθυνση ελαφρύνσεων και στήριξης της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών. Ένα από τα μέτρα η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια η πλήρης κατάργηση το 2025. Δεν αποκλείεται και η πλήρης κατάργηση από το 2024, ενδεχομένως για ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών.
Φοροελαφρύνσεις
Υπό επεξεργασία βρίσκονται σχέδια για ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το ύψος των νέων παρεμβάσεων θα καθοριστεί μετά τον Φεβρουάριο, όπου το οικονομικό επιτελείο θα έχει καλύτερη εικόνα για τα τελικά στοιχεία της οικονομίας.
Περιθώρια
Οι σημερινές τιμές επίσης αφήνουν περιθώρια για έξτρα παρεμβάσεις, καθώς τα 600 εκατ. ευρώ της «κάβας» ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη η ελληνική κυβέρνηση για έξτρα μέτρα μπορούν να διατεθούν προς άλλη αξιοποίηση. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για καλύτερες επιδόσεις στο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να πέσει κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του 1,6% του ΑΕΠ για το 2022.