Πολλοί είναι οι Έλληνες που διαθέτουν ένα οικόπεδο ή ένα αγρόκτημα. Κοντά στην Αθήνα ή στον τόπο καταγωγής τους.
Και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να φτιάξουν μια καλύβα για να πηγαίνουν εκεί, να κάνουν μπάρμπεκιου, να περνούν ορισμένες όμορφες και… βουκολικές στιγμές.
Εκτός από τις έτοιμες καλύβες, που μπορεί οποιοσδήποτε να αγοράσει, υπάρχει και η περίπτωση της καλύβας που μπορεί να φτιάξει ο καθένας.
Διαβάζοντας ειδικές σελίδες για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύβα εύκολα και χωρίς κόπο μαθαίνουμε πολλά. Κάποιος πολίτης που έφτιαξε καλύβα περιγράφει τις οδηγίες που ακολούθησε:
«Κατασκεύασα αυτή τη καλύβα στο δάσος, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και πρωτόγονα εργαλεία. Η καλύβα είναι 2m πλάτος και 2m μήκος, τα πλευρικά τοιχώματα είναι 1m ύψος και η κορυφογραμμή (υψηλότερο σημείο) είναι 2 μέτρα ύψος δίνοντας μια γωνία στην οροφή 45 μοιρών. Ένα κρεβάτι χτίστηκε μέσα και καταλαμβάνει λίγο λιγότερο από τη μισή καλύβα.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα πέτρινο τσεκούρι χεριού για την κοπή των ξύλων, ξύλινα ραβδιά για το άναμμα της φωτιάς, ένα ραβδί για το σκάψιμο και πήλινα αγγεία για τη μεταφορά νερού.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην καλύβα-καταφύγιο ήταν το ξύλο για το πλαίσιο, αμπέλι και ζαχαροκάλαμο για στερέωση της λάσπης. Πλατιά ευρεία φύλλα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως καλαμοσκεπή, που λειτούργησε καλά για περίπου τέσσερις μήνες πριν αρχίσει να σαπίζει.
Η στέγη του στη συνέχεια καλύφτηκε με φύλλα από φλοιό δέντρου paper bark, που αποδείχθηκε ότι είναι ένα καλύτερο υλικό κατασκευής σκεπής (* το ξεφλούδισμα του εξωτερικού στρώματος του φλοιού δεν σκοτώνει αυτό το είδος δέντρου).
Επίσης χτίστηκε μια εξωτερική καμινάδα τζακιού για τη μείωση του καπνού στο εσωτερικό του χώρου.
Η καλύβα είναι ένα μικρό αλλά άνετο καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες και παρέχει χώρο για την αποθήκευση εργαλείων και υλικών.
Η όλη κατασκευή της καλύβας πήρε 9 μήνες από την αρχή μέχρι το τέλος. Αλλά χρειάστηκαν μόλις 30 ημέρες πραγματικής εργασίας (το εγκατέλειψα για λίγους μήνες πριν από την προσθήκη του φλοιού της στέγης, της καμινάδα και του επιπλέον πασαλείμματος του εξωτερικού σοβατίσματος).