Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να ανακοινώσει την πλέον δαπανηρή προεκλογική παροχή μέχρι σήμερα, σχεδιάζοντας ελάφρυνση υποχρεώσεων σε εκατομμύρια δανειολήπτες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με την πρόταση, την οποία παρουσίασε την Παρασκευή το κόμμα του οποίου ηγείται ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η κυβέρνηση Ερντογάν θα χαρίσει όλες τις υποχρεώσεις πληρωμής τόκων τις οποίες έχουν συσσωρεύσει οι δανειολήπτες μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2022. Η πρόταση περιλαμβάνει και εκτεταμένη αναδιάρθρωση οφειλών, από εκείνες των φοιτητικών δανείων μέχρι και τα πρόστιμα για μη πληρωμή λογαριασμών ύδρευσης.
Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Ερντογάν “σε λίγες ημέρες”, ανέφερε ο Bulent Turan, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Τέσσερις μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ο Ερντογάν προχωρά σε διάφορα μέτρα παροχών και ελαφρύνσεων, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να ανακάμψει από μία εκ των μεγαλύτερων πληθωριστικών κρίσεων στον κόσμο.
Ήδη έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 55%, ενώ άνω των 2 εκατ. εργαζόμενοι έχουν πλέον το δικαίωμα σε πρόωρη συνταξιοδότηση, εάν έχουν κολλήσει το πρώτο τους ένσημο τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 1999. Το τελευταίο μέτρο αναμένεται να κοστεί περί τα 13 δισ. δολάρια.
Συντάξεις και μισθοί δημοσίων υπαλλήλων, εξάλλου, έλαβαν αύξηση 30% και πιθανόν να λάβουν και νέα τον Ιούλιο.
Μολονότι ο Τ. Ερντογάν παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα του, το κόμμα του έχει χάσει την υποστήριξη μέρους της φτωχολογιάς της Τουρκίας, η οποία παραδοσιακά το έχει στηρίξει την τελευταία 20ετία.
Παρά το γεγονός ότι οι προεκλογικές παροχές είναι βαρύ φορτίο για τον κρατικό κορβανά, ο Ερντογάν έχει χώρο για δημοσιονομικές μανούβρες, δεδομένου ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2022 αποδείχθηκε αρκετά μικρότερο του αναμενομένου. Τα μέτρα ελάφρυνσης για το 2022 έφτασαν περίπου τα 16 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι.
Καθώς η εκτίναξη των τιμών τσάκισε την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού, πολλοί Τούρκοι κατέφυγαν στις πιστωτικές κάρτες – ακόμη και για αγορές απαραίτητων καταναλωτικών αγαθών – καθώς αυτές προσφέρουν πολύ φθηνότερο επιτόκιο σε σχέση με απευθείας λήψη καταναλωτικού δανείου.
Η χρήση πιστωτικών καρτών στην Τουρκία εκτινάχθηκε κατά 144% τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε ετήσια βάση. Με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να κινείται στο 9%, το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στη χώρα βρίσκεται στο 29%.