Μετά την υπερκάλυψη κατά 10 φορές του αρχικού στόχου για το ελληνικό 10ετές ομόλογο και τις προσφορές να αγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ, οι αγορές φαίνεται πως προεξοφλούν για την Ελλάδα την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Μάλιστα, με τη χθεσινή έκδοση καλύπτεται περίπου το 50% του δανειακού προγράμματος για φέτος.
Η μεγάλη ζήτηση συνέβαλε στο να συγκρατηθεί το επιτόκιο του ομολόγου στο mid swap +156 μον. βάσης από το mid swap +175 μ.β που ήταν η αρχική εκτίμηση του ΟΔΔΗΧ. Έτσι το τελικό επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,4%, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο με το επιτόκιο (1,75%) που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από περίπου ένα χρόνο (22/02/22).
Όπως προαναφέρθηκε, με τη χθεσινή έκδοση καλύπτεται περίπου το 50% του δανειακού προγράμματος για φέτος. Τα ταμειακά διαθέσιμα, μετά από αυτή την «ένεση» των 3,5 δισ. ανεβαίνουν στα 36,5 δισ. ευρώ και ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει με άνεση τις επόμενες κινήσεις του, απαλλαγμένος από τυχόν αβεβαιότητα στη σκιά της επερχόμενης διπλής κάλπης αλλά και ενδεχόμενων νέων αναταράξεων στις αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως ο ΟΔΔΗΧ βρέθηκε πολύ κοντά στο να αντλήσει, λόγω της ισχυρής ζήτησης, 4 και όχι 3,5 δισ. ευρώ, βάζοντας στο παιχνίδι και τους εγχώριους επενδυτές με 1 δισ. ευρώ. Εντέλει, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 3,5 δισ., δίνοντας στους ξένους τα 2,8 δισ. και στους εγχώριους επενδυτές 700 εκατ. ευρώ του νέου ομολόγου
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα έστειλε ένα μήνυμα στις αγορές πως δεν ένα ακόμα ισχυρό σήμα πως η Ελλάδα δεν «καίγεται» για δανεικά, ούτε αγωνιά για το εάν θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της στη διάρκεια του 2023.
Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα αναμένει και επιπλέον έσοδα 4,2 δισ. άλλες διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α.). Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, μετά τις εκλογές θα εκδώσει και «πράσινο ομόλογο» για να χρηματοδοτήσει νέα «πράσινα» έργα και επενδύσεις.