Συνεχίζονται οι επιθετικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο γερμανικό έδαφος

Τα τελευταία χρόνια οι γερμανικές αρχές έχουν λάβει κάποια μέτρα για να πατάξουν τις παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Τουρκίας

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης 

Οι επιθετικές, μυστικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες των Τούρκων πρακτόρων στη γερμανική επικράτεια που στοχεύουν σε επικριτές και αντιπάλους της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν σταματήσει, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor.

 

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (16/1) στον ιστότοπο Nordic Monitor αναφέρεται ότι το έγγραφο αποκαλύπτει το πώς οι Τούρκοι κατάσκοποι δρουν στη Γερμανία με διπλωματική κάλυψη και διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος για τη συλλογή πληροφοριών και τη διαβίβασή τους στο υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας.

Με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2022, το έγγραφο υπογράφεται από τον Erdoğan Kartal, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (Emniyet), της κύριας υπηρεσίας επιβολής του νόμου της Τουρκίας.

Αναφερόταν σε πρόσφατες πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών στις 8 Φεβρουαρίου σχετικά με μια ιδιωτική συνάντηση που φέρεται να σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από ανώτερα μέλη του κινήματος Γκιουλέν.

Ο Yeşil αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία για να αποφύγει τη φυλάκισή του

Η υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε συγκεκριμένα τον Mustafa Yeşil, κορυφαίο επικριτή της κυβέρνησης Ερντογάν, ως στόχο της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Ο Yeşil, διπλός υπήκοος Βρετανίας-Τουρκίας, ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων (GYV) μέχρι που η κυβέρνηση Ερντογάν το έκλεισε παράνομα το 2016 και κατάσχεσε τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο Yeşil αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία για να αποφύγει τη φυλάκισή του με κατασκευασμένες κατηγορίες μετά από μια άνευ προηγουμένου καταστολή των ελεύθερων, ανεξάρτητων και κριτικών μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Ωστόσο, οι κατηγορίες και οι έρευνες κατά του Yeşil συνέχισαν να αυξάνονται ερήμην του, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν κλιμάκωσε την καταστολή και ενέτεινε την εκστρατεία εκφοβισμού κατά των επικριτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα για την έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο απορρίφθηκε από βρετανό δικαστή.

Ο Yeşil επρόκειτο να ταξιδέψει στη Γερμανία για συνάντηση και αργότερα να πετάξει για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες. Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να αποκτήσει το ιδιωτικό δρομολόγιο ενός σημαντικού επικριτή υποδηλώνει ότι η υπηρεσία πληροφοριών της διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο κατασκόπων και πληροφοριοδοτών στις κοινότητες της διασποράς, ιδίως στην Ευρώπη.

Ο Kartal εξήγησε ότι η πληροφορία αποκτήθηκε στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών και ότι με βάση αυτήν συντάχθηκε ενημερωτικό σημείωμα. Κοινοποίησε το ενημερωτικό σημείωμα στο αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας.

Η προέλευση των πληροφοριών ήταν η Διεύθυνση Ασφάλειας και Έρευνας του υπουργείου Εξωτερικών

Προκειμένου να αποφευχθούν διπλωματικές αντιδράσεις και προβλήματα σε διμερές επίπεδο σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γερμανία, ο Kartal προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση το «need-to-know» και ότι «δεν πρέπει να κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/θεσμούς».

Η προέλευση των πληροφοριών ήταν η Διεύθυνση Ασφάλειας και Έρευνας του υπουργείου Εξωτερικών (γνωστή και ως τμήμα πληροφοριών ή Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά), ένα μυστικό κατασκοπευτικό τμήμα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Yeşil ήταν γνωστός για τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες διαθρησκειακού διαλόγου, κάτι στο οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν αντιτάχθηκε δημοσίως, λέγοντας ότι ο διάλογος μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού δεν είναι δυνατός. Το GYV υπό τον Yeşil διοργάνωσε μια σειρά συναντήσεων που έφεραν σε επαφή ηγέτες της Συριακής Καθολικής, της Ελληνορθόδοξης και της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το GYV υπό τον Yeşil είχε επίσης οργανώσει εργαστήρια με την ονομασία «Πλατφόρμα Abant»” για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες με τα ζητήματα των Κούρδων και των Αλεβιτών και έφερε σε επαφή εκπροσώπους διαφόρων κοινοτήτων και τμημάτων της τουρκικής κοινωνίας σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος. Οι προσπάθειες συμφιλίωσης αποτελούσαν πρόκληση για την πολωτική και διχαστική πολιτική του Ερντογάν.

Τα τελευταία χρόνια οι γερμανικές αρχές έχουν λάβει κάποια μέτρα για να πατάξουν τις παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Τουρκίας

Όπως ο Yeşil, πολλοί Τούρκοι στο εξωτερικό που ανήκουν σε διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν στοχοποιηθεί από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών με παρακολούθηση, παρενόχληση και απειλές δολοφονίας. Ορισμένοι απήχθησαν από την τουρκική υπηρεσία κατασκοπείας ΜΙΤ από ξένες χώρες κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμων των χωρών υποδοχής.

Τα τελευταία χρόνια οι γερμανικές αρχές έχουν λάβει κάποια μέτρα για να πατάξουν τις παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Τουρκίας, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν παραμένει προφανώς απτόητη.

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας του Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ντίσελντορφ καταδίκασε έναν 47χρονο Γερμανό υπήκοο τουρκικής καταγωγής, που αναγνωρίστηκε ως Aziz A., από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σε εννέα μήνες φυλάκιση για κατασκοπεία μελών του κινήματος Γκιουλέν για λογαριασμό της μονάδας πληροφοριών της τουρκικής χωροφυλακής (Jandarma İstihbarat Başkanlığı). Ο χειριστής του ήταν ένας Τούρκος ονόματι Ali D., ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί για κατασκοπεία στις 14 Ιουλίου 2022 και είχε καταδικαστεί σε σχεδόν δύο χρόνια από το ίδιο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου, ο Αζίζ όχι μόνο παρείχε πληροφορίες για τους αντικαθεστωτικούς αλλά προμήθευε τον Αλί και με πυρομαχικά. Ο Αζίζ ομολόγησε τα εγκλήματά του κατά τη διάρκεια της δίκης του και έδωσε λεπτομερή αναφορά για την εμπλοκή του με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, γεγονός που οδήγησε σε ποινή με αναστολή.

Ο Ali D. συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο του Ντίσελντορφ στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, αφού ένας υπάλληλος ειδοποίησε την αστυνομία ότι είχε δει ένα όπλο και πυρομαχικά στο δωμάτιό του. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κατασχέθηκαν επίσης λίστες με τα ονόματα ορισμένων οπαδών του κινήματος Γκιουλέν και μελών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίες περιείχαν πρόσθετες πληροφορίες για κάθε πρόσωπο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel εκείνη την εποχή.

Το 2017 μια ερευνητική έκθεση της γερμανικής αστυνομίας συνέδεσε την Άγκυρα με μια συμμορία πυγμαχίας στη Γερμανία

Το 2015 ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας κατηγόρησε τον Muhammet Taha Gergerlioğlu, στενό σύμβουλο του Ερντογάν και πράκτορα της ΜΙΤ, για κατασκοπεία επειδή ο ίδιος και δύο συνεργάτες του συνέλεξαν πληροφορίες για άτομα τουρκικής καταγωγής που ζούσαν στη Γερμανία και ασκούσαν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση. Ο Gergerlioğlu αφέθηκε αργότερα ελεύθερος ως μέρος μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Το 2017 μια ερευνητική έκθεση της γερμανικής αστυνομίας συνέδεσε την Άγκυρα με μια συμμορία πυγμαχίας στη Γερμανία που κατηγορήθηκε ότι κυνηγούσε αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την έρευνα ο πρώην νομοθέτης και μακροχρόνιος φίλος του Ερντογάν Metin Külünk παρείχε χρήματα στη συμμορία, Osmanen Germania, για να αγοράζει όπλα, να οργανώνει διαδηλώσεις και να στοχοποιεί επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν, ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν επίσης ότι η Osmanen Germania είχε επαφές με την Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID, πρώην UETD) με έδρα την Κολωνία, μια οργάνωση που λειτουργεί ως ομάδα ξένων συμφερόντων για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor