Τουρκία: Τώρα λέει «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την πλευρά της Στοκχόλμης

Η τουρκική πλευρά έκανε γνωστό σήμερα ότι «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την πλευρά της Στοκχόλμης προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των απαιτήσεων που είχε θέσει ως προϋπόθεση, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ για τη Σουηδία, η Άγκυρα.

 

Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε παρουσιαστεί βέβαιος ότι η τουρκική πλευρά θα δώσει το τελικό πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στον άξονα Άγκυρας – Στοκχόλμης ωστόσο τα σύννεφα έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία ακόμη δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, άφησε να εννοηθεί, με δηλώσεις που έκανε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Τουρκία το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη νατοϊκή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου του 2023.

Σύμφωνα με τον Καλίν, η σουηδική κυβέρνηση πρέπει «να καταστήσει σαφές στις τρομοκρατικές οργανώσεις ότι η Σουηδία δεν αποτελεί πια καταφύγιο για εκείνες». Παράλληλα ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν υποστήριξε ότι οι σουηδικές Αρχές χρειάζονται μήνες για να εντάξουν στη δική τους νομοθεσία τους νέους ορισμούς της τρομοκρατίας προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Άγκυρας, ενώ η διαδικασία της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (που θα πρέπει να περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση) περιπλέκεται και από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς η χώρα πάει σε εκλογές (βουλευτικές και προεδρικές) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή ότι δεν θα καταστεί δυνατό να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της Άγκυρας.

«Η Τουρκία επιβεβαιώνει πως έχουμε πράξει ό,τι είχαμε προαναγγείλει, αλλά επίσης έχει καταθέσει αιτήματα που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να ικανοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού έγιναν στον απόηχο της σουηδικής απόρριψης του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει προσωπικά από τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον την έκδοση του Κενές, παρότι ο δημοσιογράφος είχε εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη Σουηδία.

Οι αξιώσεις της Αγκυρας έχουν να κάνουν κυρίως με τη δίωξη ατόμων που ζουν στη Σουηδία και που οι τουρκικές Αρχές θεωρούν ότι πρόσκεινται στο ΡΚΚ, καθώς και με απελάσεις Τούρκων επικριτών του Ερντογάν.

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, έπειτα από το περιστατικό με το ομοίωμα του Ερντογάν που κρέμασαν επικριτές της τουρκικής ηγεσίας στη Στοκχόλμη, ένα περιστατικό το οποίο έσπευσε όμως να καταδικάσει και η σουηδική κυβέρνηση.