Η τουρκική κυβέρνηση έχει μετακινηθεί από την αρχική της θέση υπέρ της ειρήνευσης στην Ουκρανία, στην ειρήνευση με εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως άλλωστε επιθυμεί το Κίεβο, αναφέρει σε συνέντευξή του ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα.
Μιλώντας στην ανταποκρίτρια του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ουκρανίας, ο Βασίλ Μπόντναρ, που έχει άμεσο ρόλο στις συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τη διαμεσολάβηση με τη Ρωσία επί θεμάτων όπως οι απευθείας διαπραγματεύσεις, η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η απεμπλοκή των φορτίων σιτηρών κλπ., είπε ότι η θέση της Άγκυρας έχει τροποποιηθεί ερχόμενη πιο κοντά σε αυτό που επιζητεί και η ουκρανική κυβέρνηση.
«Από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, η Τουρκία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για μια ειρηνική διευθέτηση του συνεχιζόμενου πολέμου. Όλα ξεκίνησαν με προσεγγίσεις για ανθρωπιστικές εκεχειρίες, «ειρήνη πάνω από όλα», αλλά τώρα η θέση της Τουρκίας δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη τήρησης της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Οι τελευταίες δηλώσεις των επίσημων εκπροσώπων της τουρκικής πλευράς δείχνουν ξεκάθαρα την κατανόηση της ανάγκης απελευθέρωσης όλων των ουκρανικών εδαφών», δήλωσε ο Ουκρανός διπλωμάτης, τονίζοντας έτσι ότι η Άγκυρα έχει κινηθεί πλέον πιο κοντά στις ουκρανικές απαιτήσεις.
«Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώθηκε μια πρόταση ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει μια κατάπαυση του πυρός, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την περαιτέρω αποχώρηση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας», επεσήμανε, απηχώντας και δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων υπέρ μιας μακράς διαρκείας διακοπής των εχθροπραξιών από τη Μόσχα.
«Εμείς θέτουμε θέμα κυρώσεων στην τουρκική πλευρά από την αρχή της επίθεσης το 2014», λέει ο κ. Μπόντναρ, αναφερόμενος στην παράνομη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και τη δράση παραστρατιωτικών ομάδων στο Ντονμπάς.
«Η Τουρκία έχει ξεκάθαρη θέση ότι θα προσχωρήσει μόνο σε εκείνες τις κυρώσεις που έχουν εγκριθεί από τον ΟΗΕ. Η τουρκική πλευρά τηρεί αυτή τη θέση ακόμη και με την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής. Φυσικά, θα ήταν καλύτερα για την Ουκρανία αν η Τουρκία προσχωρούσε στις κυρώσεις», παραδέχεται ο Ουκρανός πρέσβης.
«Από την άλλη, η Τουρκία έχει τη δική της πολιτική και σεβόμαστε τη θέση τους. Φυσικά πάντα συζητάμε θέματα που μας απασχολούν και μας ενδιαφέρουν. Από την πλευρά της τουρκικής πλευράς, η ένταξη στις κυρώσεις θα καταστήσει αδύνατη τη μεσολάβηση ή τη χρήση ευκαιριών για πολιτικό διάλογο. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα γιατί η τουρκική πλευρά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να μην ενταχθεί στις κυρώσεις», εξηγεί.
Πηγή: Ukrinform