Ε.Ε. – Ανησυχίες για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη Σουηδία

Με αιχμή το μεταναστευτικό και με τα ανοικτά μέτωπα της Ευρώπης να πιέζουν για αποφάσεις, η Γηραιά Ήπειρος ανησυχεί για την επιρροή της σουηδικής Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές πολιτικές

Η Σουηδία έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες, αλλά έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες στους κόλπους της Ευρώπης ότι η ισχυρή επιρροή της σκληρής Ακροδεξιάς στο εσωτερικό θα θέσει εμπόδια.

Η άσκηση της προεδρίας επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος να βοηθήσει στον καθορισμό του τόνου και της ατζέντας της Ε.Ε., κάτι που είναι κρίσιμο με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται ακόμη, τα μεταναστευτικά ζητήματα να συνεχίζουν να ταλανίζουν πολλές χώρες και τις εμπορικές διαμάχες να δημιουργούν ρήγμα με την Ουάσιγκτον.

«Θα είναι δική μας ευθύνη να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε αυτό το πλοίο», δήλωσε ο Λαρς Ντάνιελσον, μόνιμος εκπρόσωπος της Σουηδίας στην Ε.Ε., ενόψει της επίσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σουηδία αυτή την εβδομάδα.

Η κατάσταση θα μπορούσε, ωστόσο, να καταστεί δυσχερής από την επιρροή των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Σουηδίας.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τρία κεντροδεξιά κόμματα συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον. Στηρίζεται όμως στην υποστήριξη των Σουηδών Δημοκρατικών, που είναι σε θέση να επηρεάσει τις πολιτικές, ακόμα και χωρίς χαρτοφυλάκια στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1980 από άτομα που δραστηριοποιήθηκαν σε δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί. Έχει χαμηλώσει τους τόνους του, αλλά διατηρεί σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση.

«Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη, η προώθηση της ισότητας και η προώθηση κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου φαίνεται δύσκολο με μια σουηδική κυβέρνηση που επηρεάζεται από την Ακροδεξιά», προειδοποίησε η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ηγέτις της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ματς Ένγκστραμ, αναλυτής στο think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, είπε ότι είναι δύσκολο να δούμε τη σουηδική προεδρία «να πιέζει για εκτεταμένη κατανομή προσπαθειών μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τα μεταναστευτικά κύματα» που θα συζητηθούν από τους ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής τον επόμενο μήνα.

Από την άφιξη, το 2015, πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην Ε.Ε. και η παραδοσιακά φιλόξενη στάση της Σουηδίας απέναντι στους μετανάστες έχει αλλάξει άρδην, με εκκλήσεις για αυστηρότερους ελέγχους που προέρχονται από την Ακροδεξιά αλλά και από κόμματα στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Σε επίπεδο Ε.Ε., τα έθνη διαφωνούν εδώ και χρόνια για το ποιος πρέπει να φιλοξενεί και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους μετανάστες και έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο στις τελευταίες συζητήσεις τους για την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου της Ένωσης.

Οι ελπίδες για σημαντική πρόοδο κατά την προεδρία της Σουηδίας είναι σχεδόν μηδενικές.

«Η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό είναι τουλάχιστον προειδοποιητικό σημάδι», δήλωσε ο Σουηδός βουλευτής Αμπίρ αλ-Σαχλανί ενόψει της επίσκεψης της Κομισιόν στη Σουηδία τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε., η Σουηδία έχει επίσης θέσει ως προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο πακέτο «Fit for 55» των νόμων για το κλίμα και την ενέργεια. Θα διεξαγάγει επίσης δύσκολες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, που η Ε.Ε. θεωρεί ότι εισάγει διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Παρά το ισχυρό ιστορικό της Σουηδίας σε ζητήματα που σχετίζονται με τον σεβασμό των δημοκρατικών προτύπων, ορισμένοι νομοθέτες της Ε.Ε. ανησυχούν επίσης ότι η επιρροή των Σουηδών Δημοκρατών θα οδηγήσει σε μια πιο ήπια στάση απέναντι στην Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο κράτη-μέλη που διαφωνούν τακτικά με την Ε.Ε. για τη δικαστική ανεξαρτησία και τη δημοκρατική λειτουργία.

Η Σουηδία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για τρίτη φορά από την ένταξή της στην Ε.Ε. το 1995.

 

 

Πηγή: Associated Press