Πρώην αστροναύτης και γερουσιαστής της Φλόριντα ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα η Κίνα να αποκλείσει τις πλουσιότερες σε πόρους περιοχές της επιφάνειας της Σελήνης, αν εδραιώσει πρώτη την παρουσία της εκεί.
«Είναι γεγονός: Βρισκόμαστε σε μια κούρσα διαστήματος», είπε το αφεντικό της NSAS στο Politico. «Κι είναι αλήθεια ότι καλύτερα να έχουμε το νου μας να μη φθάσουν σε μια περιοχή της Σελήνης υπό το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας. Και δεν είναι εκτός πραγματικότητας η πιθανότητα να πουν: “μακριά από εδώ, είμαστε εμείς εδώ, είναι δικά μας αυτά τα εδάφη”».
Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη στρατιωτική επέκταση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα ως ένδειξη του τι μπορεί να συμβεί και στη Σελήνη: «Αν αμφιβάλετε, κοιτάξτε τι έκαναν [οι Κινέζοι] στις νήσους Σπράτλι».
Αεροφωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δείχνουν νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις διαφιλονικούμενες νήσους Σπράτλι, όπου η Κίνα απώθησε πρόσφατα καταδρομικό των ΗΠΑ .
H NASA ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο την αποστολή Artemis 1, που περιλάμβανε την πτήση ενός μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Orion γύρω από τη Σελήνη, ενώ ετοιμάζεται για την αποστολή Artemis 3, κατά την οποία θα επιστρέψουν αστροναύτες στο δορυφόρο της Γης μέχρι το 2025.
H Κίνα ολοκλήρωσε πρόσφατα το νέο διαστημικό σταθμό της, τον Τiangong, κι έστειλε πλήρωμα εκεί, ενώ σχεδιάζει τρεις αποστολές στη Σελήνη εντός της επόμενης δεκαετίας στο πλαίσιο του σεληνιακού της προγράμματος Chang’ e μετά την ανακάλυψη, όπως είπε, ενός νέου ορυκτού, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πηγή ενέργειας.
Το αφεντικό της NASA σημείωσε στη συνέντευξή του στο Politico ότι η Κίνα σημείωσε «τεράστιες επιτυχίες και προόδους» στο διαστημικό της πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία.
H ΝΑΣΑ συνεργάζεται με την SpaceX του Έλον Μασκ για την αποστολή Artemis 3, είπε ο Νέλσον. «Ρωτάω καθημερινά: Τι πρόοδο σημειώνει η SpaceX; Κι όλοι οι διευθυντές μας μου λένε ότι πετυχαίνουν όλους τους στόχους που έχουν τεθεί».
Οι επενδύσεις της Κίνας στις διαστημικές πτήσεις και την πυραυλική τεχνολογία έρχονται σε μια περίοδο που το Πεκίνο επιδίδεται σε μια κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς οι τρεις χώρες αναπτύσσουν υπερηχητικά όπλα.