Βόρεια Κορέα: Χρονιά ρεκόρ οπλικών δοκιμών – Τρεις νέες εκτοξεύσεις πυραύλων

Κατά τη διάρκεια του 2022, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αριθμό οπλικών δοκιμών άνευ προηγουμένου, πολλαπλασίασε τις εχθρικές χειρονομίες έναντι των γειτόνων της

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα άλλους τρεις βαλλιστικούς πυραύλους καθώς ολοκληρώνεται το 2022, χρονιά που σημαδεύτηκε από αριθμό ρεκόρ οπλικών δοκιμών και θεαματική κλιμάκωση των εντάσεων με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

 

Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως εντόπισε την εκτόξευση «τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στην Ανατολική Θάλασσα», γνωστή επίσης ως Θάλασσα της Ιαπωνίας, περί τις 08:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας). Αφού απογειώθηκαν από την κομητεία Τσούνγκχουα, νότια της Πιονγκγιάνγκ, οι πύραυλοι διένυσαν περίπου 350 χιλιόμετρα προτού πέσουν στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια του 2022, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αριθμό οπλικών δοκιμών άνευ προηγουμένου, πολλαπλασίασε τις εχθρικές χειρονομίες έναντι των γειτόνων της.

Εκτόξευσε τον Μάρτιο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια. Άλλος ICBM, που δοκιμάστηκε τον Νοέμβριο, έπεσε στα ανοικτά της Ιαπωνίας.

70 εκτοξεύσεις όπλων

Χωρίς να λογαριάζονται οι σημερινές εκτοξεύσεις, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη προχωρήσει σε περίπου 70 εκτοξεύσεις όπλων σε 38 δοκιμές το 2022, συμπεριλαμβανομένων αυτών τουλάχιστον οκτώ διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι σημερινές εκτοξεύσεις καταγράφονται πέντε ημέρες μετά τη σπάνια παρείσφρηση πέντε βορειοκορεατικών UAVs στον νοτιοκορεατικό χώρο, το ένα από τα οποία έφθασε κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ. Παρά την εσπευσμένη απογείωση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων που επιχείρησαν για πέντε ώρες προκειμένου να καταρριφθούν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεν αναχαιτίστηκαν, γεγονός που πυροδότησε επικρίσεις.

Η παρείσφρηση, η πρώτη του είδους σε πέντε χρόνια, χαρακτηρίστηκε «αφόρητη» από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τον Γιουν Σοκ-γελ, που υποσχέθηκε πως θα δώσει στη Βόρεια Κορέα να καταλάβει ότι «οι προκλήσεις θα έχουν πάντα σκληρές συνέπειες» γι’ αυτήν. Προχθές Πέμπτη, ο νοτιοκορεατικός στρατός έκανε γυμνάσια με σκοπό να ενισχύσει τις άμυνές του κατά των UAVs, σύμφωνα με το επιτελείο.

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν στη σημερινή τριπλή εκτόξευση απάντηση στην ανακοίνωση χθες Παρασκευή από το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ πως δοκιμάστηκε επιτυχώς «όχημα» (πύραυλος) κινούμενος με στερεά καύσιμα, ικανός να θέσει διαστημόπλοιο σε τροχιά, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Νότιας Κορέας να αυξήσει τις δυνατότητες της ως προς την αναγνώριση και επιτήρηση μέσω δορυφόρων.

«Σκοπός των σημερινών εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα είναι να απαντήσει» σε αυτή τη δοκιμή, καθώς «η Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να θεωρεί πως πρόκειται για διαγωνισμό», σχολίασε ο Γιανγκ Μου-τζιν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο βορειοκορεατικών σπουδών στη Σεούλ.

Εργασίες του Κόμματος
Οι εκτοξεύσεις έγιναν ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ετήσιες εργασίες της διευρυμένης ολομέλειας της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών της Κορέας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος παρουσιάζουν τους πολιτικούς στόχους για το 2023 σε τομείς όπως η διπλωματία, η ασφάλεια και η οικονομία.

Οι αποφάσεις της ΚΕ του κόμματος θα δημοσιοποιηθούν μετά το τέλος των εργασιών. Τα προηγούμενα χρόνια, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε συνήθεια να εκφωνεί μεγάλη ομιλία την 1η Δεκεμβρίου, αλλά τελευταία έχει εγκαταλείψει αυτή την παράδοση αντικαθιστώντας τη με ανακοινώσεις του κόμματος.

Οι τρεις σημερινές εκτοξεύσεις μπορεί να αποτελούν κάποιου είδους «δώρο» προς «τον λαό» και ταυτόχρονα «χαιρετισμός» των εργασιών του κόμματος, σύμφωνα με τον Αν Τσαν-ιλ, ερευνητή ειδικευμένο στη Βόρεια Κορέα.

Κατά την άποψή του, «ο Κιμ προσπαθεί να στείλει το μήνυμα πως ο λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, καθώς η χώρα του είναι ξεκάθαρα στρατιωτική δύναμη, έστω κι αν υποφέρει από οικονομική σκοπιά».

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έλεγε πως θέλει η χώρα του να αποκτήσει «το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο». Δύο μήνες νωρίτερα, η Πιονγκγιάνγκ υιοθετούσε νέο δόγμα, κατά το οποίο η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από τη Βόρεια Κορέα είναι «αμετάκλητη», ενώ προβλέπει προληπτική χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που απειληθεί η ύπαρξη του καθεστώτος.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη στην ιστορία της και την πρώτη από το 2017.

Η βορειοκορεατική ηγεσία λέει πως η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου που εγγυάται αποτελεσματική αποτροπή είναι απαραίτητη για την επιβίωση της χώρας, καθώς βρίσκεται υπό τη διαρκή απειλή επίθεσης από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, Ουάσιγκτον, Σεούλ και Τόκιο ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία τους και διεξάγουν κοινά γυμνάσια, ειδικά μετά την ανακοίνωση του νέου βορειοκορεατικού δόγματος.

Όμως η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας προκαλεί ακόμα περισσότερη οργή στην Πιονγκγιάνγκ, που απείλησε στα μέσα Νοεμβρίου να προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα αν συνεχιστεί.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters