O Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ενδέχεται να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς χρησιμοποιώντας ιδίως πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Κρουζ.
«Οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις επιθέσεις εναντίον του ενεργειακού μας δικτύου», δήλωσε ο κ. Χαλουσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Κι αφού βάζουν στο στόχαστρο συγκεκριμένες ημερομηνίες, η Πρωτοχρονιά μπορεί να είναι μία από αυτές τις ημερομηνίες όπου θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν ζημιά στο ενεργειακό μας δίκτυο», επέμεινε.
Οι ενεργειακές υποδομές επισκευάζονται το ταχύτερο δυνατόν ώστε οι Ουκρανοί να μπορέσουν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά χωρίς προβλήματα, αλλά αυτό θα καταστεί εφικτό μόνον εάν δεν υπάρξουν νέα ρωσικά πλήγματα, τόνισε.
Ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ, από πλευράς του, απαίτησε η Δύση να δώσει στη χώρα του δυτικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και άρματα μάχης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο, μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.
Το Κίεβο εκφράζει ευγνωμοσύνη για τη «γενναία» απόφαση της Ουάσιγκτον, είπε ο κ. Μέλνικ. «Ομως είναι καθαρό: υπάρχουν ακόμη πολλά ταμπού που πρέπει να σπάσουν. Χρειαζόμαστε επειγόντως δυτικά άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, πυρομαχικά».
Αυτή είναι η μόνη του «ευχή για τα Χριστούγεννα», είπε ο πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία.
Ο κ. Μέλνικ προειδοποίησε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζει τον στρατό και τους πολίτες της χώρας του για μακρόχρονο πόλεμο και κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους.
«Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για να απελευθερωθεί η πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, όσο αναπνέουμε», κι αυτό «ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν οι εταίροι μας», συνέχισε.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη διαβεβαίωση του Κρεμλίνου πως είναι διατεθειμένο να συζητήσει «μπλόφα».
Επέμεινε πως το Κίεβο δεν θα εκχωρήσει κανένα τμήμα της ουκρανικής επικράτειας, κάτι «απαράδεκτο», το οποίο «δεν θα γίνει ποτέ».
Επικοινωνία Ζελένσκι-Μόντι
Εξάλλου, χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, που αναλαμβάνει την προεδρία του G20. Zήτησε τη βοήθεια του Νέου Δελχί για την εφαρμογή «φόρμουλας ειρήνης».
Η συζήτηση με τον Ναρέντρα Μόντι έρχεται σε μια στιγμή που η Ινδία επιδιώκει να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ τα δυτικά έθνη εισάγουν νέα μέτρα για να περιορίσουν τη χρηματοδότηση του πολέμου από τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι είχε, μάλιστα, ζητήσει από το G20 τον περασμένο μήνα να υιοθετήσει την ουκρανική φόρμουλα ειρήνης 10 σημείων και να τερματίσει τον πόλεμο.
Η ινδική κυβέρνηση ανέφερε σε δήλωση αργά τη Δευτέρα ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν ευκαιρίες για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
«Ο πρωθυπουργός εξήγησε τις κύριες προτεραιότητες της ινδικής προεδρίας του G20, συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης των ανησυχιών των αναπτυσσόμενων χωρών σε θέματα όπως η επισιτιστική και η ενεργειακή ασφάλεια».
Ο Μόντι «επανέλαβε επίσης έντονα» την έκκλησή του για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και εξέφρασε την υποστήριξη της Ινδίας για κάθε ειρηνευτική προσπάθεια.
Βοήθεια από το Καζακστάν
Το Καζακστάν, πάντως, έστειλε στις Αρχές της Ουκρανίας 41 γεννήτριες για να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση στην εμπόλεμη χώρα, ανακοίνωσε το Κίεβο.
«Λάβαμε ένα θαυμάσιο δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο από το αδελφό έθνος του Καζακστάν: 41 ισχυρές γεννήτριες για τις ιατρικές εγκαταστάσεις μας», ανέφερε μέσω Facebook το ουκρανικό υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από τα πυραυλικά πλήγματα του στρατού της Ρωσίας εναντίον ενεργειακών υποδομών, πρόσθεσε το υπουργείο: στο Μικολάιφ, στο Ντνιπροπετρόφσκ και στο Χάρκοβο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ