Εκπρόσωποι της κουρδικής κοινότητας της Γαλλίας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού το Σάββατο ζητώντας απαντήσεις με τη δολοφονία τριών Κούρδων στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως λένε ότι έχει αποκαλύψει πόσο ευάλωτη είναι η κοινότητα.
Μετά τη σύγκρουση εξαγριωμένου πλήθους με την Αστυνομία το απόγευμα της Παρασκευής, το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο στη Γαλλία (CDKF) κάλεσε στον ιστότοπό του και στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης σε συγκέντρωση στις 11 σήμερα, Σάββατο, το πρωί στις 11 τοπική ώρα στην πλατεία Δημοκρατίας, έναν παραδοσιακό χώρο για διαδηλώσεις στην πόλη. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, με πολλούς να κρατούν σημαίες.
«Γνωρίζουμε ότι απειλούμαστε, οι Κούρδοι γενικά, οι Κούρδοι ακτιβιστές και οι μαχητές. Η Γαλλία μάς οφείλει προστασία» δήλωσε στο BFM TV η Μπεριβάν Φιράτ, εκπρόσωπος του CDKF.
Οι δολοφονίες της Παρασκευής προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στην κουρδική κοινότητα καθώς ετοιμαζόταν να τιμήσει τη 10η επέτειο από τις δολοφονίες τριών γυναικών από το Κουρδιστάν στο Παρίσι.
«Η κουρδική κοινότητα φοβάται. Ηταν ήδη τραυματισμένη από την τριπλή δολοφονία του 2013. Χρειάζεται απαντήσεις, υποστήριξη και έρευνα» δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο David Adic, δικηγόρος που εκπροσωπεί το CDKF.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Παρισιού επρόκειτο να συναντηθεί με μέλη της κουρδικής κοινότητας το πρωί του Σαββάτου πριν από την απογευματινή διαμαρτυρία σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή και τις ανησυχίες τους.
Ποια ήταν τα θύματα
«Πολέμησε για την προστασία της Γαλλίας. Δυστυχώς, η Γαλλία δεν μπόρεσε να την προστατεύσει, αφού σκοτώθηκε στο Παρίσι». Ο θάνατος «αυτού του υψηλόβαθμου στελέχους του κουρδικού γυναικείου κινήματος» ανησυχεί ιδιαίτερα την κοινότητα, όπως γράφει ο L’Indépendent.
Η Emine Kara, θύμα του 69χρονου, είχε «πολεμήσει το ISIS, τους συμμάχους του τουρκικού κράτους, στη Συρία. Είχε έρθει στη Γαλλία επειδή είχε τραυματιστεί στον αγώνα. Είχε έρθει στη Γαλλία για να λάβει θεραπεία» δήλωσε η Berivan Firat, εκπρόσωπος εξωτερικών σχέσεων του CDKF.
«Και σήμερα, αυτή η γυναίκα πυροβολήθηκε στη μέση του Παρισιού», είπε ο Agit Polat, εκπρόσωπος του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου στη Γαλλία. Για τον ίδιο, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εμπλοκή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, της Τουρκίας πίσω από αυτές τις δολοφονίες».
Το δεύτερο θύμα, σύμφωνα πάντα με τον L’Indépendent, ο Mir Perwer, ήταν «ένας Κούρδος καλλιτέχνης εξόριστος στη Γαλλία», ανέφερε το πρωί του Σαββάτου στη Franceinfo ο Agit Polat. Ηταν «ένας νεαρός τραγουδιστής, τραγουδοποιός που έγραφε στα κουρδικά. Τα γραπτά του αναστάτωσαν το καθεστώς του Ερντογάν», ανέφερε η Berivan Firat. «Αντιμετώπισε δίκη, φυλάκιση, έπρεπε να καταφύγει στη Γαλλία, ήταν πολιτικός πρόσφυγας».
Το τρίτο θύμα, ο Abdulrahman Kizil, ήταν ένας «συνηθισμένος Κούρδος πολίτης» που «συνήθιζε να έρχεται νωρίς το πρωί και συχνά καθόταν ώς το βράδυ» στο κουρδικό κέντρο στη οδό Ντ’Ανγκιέν. «Ηταν σε όλες τις δράσεις, τις κουρδικές διαδηλώσεις. Ηταν ένας άνθρωπος που είχε αφιερώσει τη ζωή του στον κουρδικό αγώνα» και ήταν 48 ετών, όπως αναφέρει ο L’Indépendent.
Την Παρασκευή, συμμετείχαν σε μια συνάντηση για να προετοιμάσουν τον εορτασμό του θανάτου τριών γυναικών από το Κουρδιστάν, στις 9 Ιανουαρίου 2013 στην ίδια ακριβώς οδό στο Παρίσι.
Πηγή: Reuters, L’Indépendent