Με περιοδείες, επαφές και νέες μεταρρυθμίσεις «φορτσάρει» την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να υπάρχει η παραμικρή «σκιά» ή εκκρεμότητα ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση για προσωρινή διαγραφή (αναστολή της κομματικής ιδιότητας) της Μαρίας Σπυράκη ήταν σχεδόν ακαριαία. Την Πέμπτη το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, ενώ βρισκόταν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, πληροφορήθηκε για μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που μόλις είχε εκδοθεί.
Τι συνέβη
Η εισαγγελέας ζητούσε την άρση της ασυλίας της κυρίας Σπυράκη, κατόπιν έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που διαπίστωσε «υποψία απάτης» σε σχέση με «τις αμοιβές συνεργατών στο Ευρωκοινοβούλιο». Ειδικότερα, η υπόθεση φέρεται να έχει ως εξής: Πρώην συνεργάτης της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., ο Γ.Β., ενώ εργαζόταν στο γραφείο της στην Αθήνα, εισέπραττε την αμοιβή που προβλέπεται μόνο για συνεργάτες ευρωβουλευτών που ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί της ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και ο ίδιος ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, κάνοντας λόγο στη συνέχεια για «σοβαρή υπόθεση».
Νωρίς το πρωί
Δεν επιθυμούσε, ωστόσο, να ανακοινωθεί η αναστολή της κομματικής της ιδιότητας μέχρι να επιστρέψει ο ίδιος στην Αθήνα κι έτσι η σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ. βγήκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Είχε προηγηθεί μια σχετική ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για το «σερί» τηλεοπτικών εμφανίσεων και δηλώσεων της κυρίας Σπυράκη, που δεν φέρεται να ήταν αυτό που είχε συζητηθεί μαζί της τηλεφωνικά. Αλλά, κυρίως, ενόχλησε, επειδή δεν ενημέρωσε έγκαιρα για την έρευνα της OLAF, ενώ φαίνεται πως τη γνώριζε.
«Όσο διαρκεί»
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές». Καθώς η άρση της ασυλίας της -που η ίδια ζήτησε από την πρώτη στιγμή- θα γίνει στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής τον Ιανουάριο και η υπόθεση πιθανότατα θα πάρει τουλάχιστον τρεις μήνες για να διαλευκανθεί, θεωρείται πολύ δύσκολο πλέον να είναι τελικά υποψήφια στις εθνικές εκλογές η κυρία Σπυράκη.
Μετά την ομιλία του το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός, και την αποτύπωση του οράματός του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ο πρωθυπουργός συγκαλεί την Τετάρτη το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, για να «κλειδώσουν» τα νομοθετήματα που θα τρέξουν το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς και θα δείξουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη το μεταρρυθμιστικό της έργο.
Νωρίτερα, σήμερα (19/12), ο κ. Μητσοτάκης θα πάει και πάλι στη Μακεδονία και θα εγκαινιάσει το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών στη Βεργίνα της Ημαθίας, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζει να κάνει το αναβληθέν ταξίδι του στα χωριά της Αλβανίας και να συναντηθεί με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Σύνοδος Κορυφής
Στο μεταξύ, διπλή παρέμβαση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου διεξήχθη η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. – και παράλληλα η τελευταία για τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς η θητεία του στην προεδρία της Κύπρου ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός παρενέβη για να τονίσει ότι ουσιαστικά ζούμε την ημέρα της μαρμότας (σ.σ.: από τη γνωστή ομώνυμη ταινία) και πως, ενώ η εντολή για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού διόρθωσης τιμών στο φυσικό αέριο δόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
«Να κλείσει»
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει σήμερα (19/12) στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων -κάτι που έγινε τελικά- σχετική αναφορά για την ανάγκη να οριστικοποιηθεί επειγόντως το θέμα. «Είμαι σίγουρος ότι αυτήν τη φορά οι υπουργοί Ενέργειας θα βρουν λύση, καθώς έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις», δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, και εμφανίστηκε αισιόδοξος «ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις». Αυτό σημαίνει ότι από την αρχική πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στις προμήθειες του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυτό θα πέσει κάτω από τα 200 ευρώ τελικά.
Παρέμβαση
Η πρώτη παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη (την αποκάλυψε το Politico) έγινε νωρίτερα την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί ζήτησε από το ΕΛΚ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση -κάτι που έκανε στη συνέχεια- έναντι του άλλου μεγάλου ευρωπαϊκού κόμματος, των Σοσιαλιστών του S&D, και να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους σε σχέση με το λεγόμενο «Qatar-gate», αφού τα δικά τους στελέχη και μόνο είναι εμπλεκόμενα.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Δεκεμβρίου 2022.