Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα οι εισαγγελείς του Μιλάνου αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ανάγκη να διευρυνθεί ο ερευνητικός ορίζοντας από αυτόν που μπορεί να υπάρχει τώρα, έχοντας στο στόχαστρο πάνω από 60 ευρωβουλευτές, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, το ΕΛΚ και «νέα κόμματα της δεξιάς».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «οι εσωτερικές υπηρεσίες του Βελγίου για την “ασφάλεια του κράτους” συνεργάζονταν επί μήνες με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων πέντε χωρών, αλλά όχι της Ιταλίας, που αποκλείστηκαν από την επιχείρηση, μολονότι όλα φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από Ιταλούς».
Η Corrire della Sera γράφει ότι αν και ξεκίνησε «ως ζήτημα “εθνικής ασφάλειας” η υπόθεση μετετράπη σε ζήτημα διεθνούς διαφθοράς, σοβαρό μεν, αλλά λιγότερο ανησυχητικό για τους Βέλγους μυστικούς πράκτορες, που μεταβίβασαν τον φάκελο στο απλό δικαστικό σώμα όταν συνειδητοποίησαν ότι η απειλή σταμάτησε, ή ίσως δεν υπήρξε ποτέ».
Οι έρευνες για το Qatargate ξεκίνησαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του Βελγίου, που δεν διέψευσαν οι Αρχές, τον περασμένο χρόνο για την “παρέμβαση από μέρους ξένης χώρας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, όπως το Κατάρ που κατηγορείται για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι πολύ δραστήριο στο να κλείσει με την ΕΕ συμφωνία για τις αερομεταφορές, που έχει μπλοκαριστεί μετά το σκάνδαλο.
Ποιός ήταν το «βαθύ λαρύγγι»;
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι δεν είναι γνωστό ποιος αποκάλυψε την υπόθεση στις βελγικές μυστικές υπηρεσίες, αν πρόκειται για κοινοβουλευτικό βοηθό, που κατήγγειλε όσα είδε για να εκδικηθεί για την απώλεια της θέσης του, όπως λένε κάποιοι, ή αν τρίτη χώρα σήμανε συναγερμό, όπως έγραψε η βελγική De Standaard. Γεγονός όμως είναι ότι οι έρευνες επικεντρώθηκαν αμέσως στον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τη ΜΚΟ του “Fight Impunity”.
Το διαμέρισμα του Παντσέρι στις Βρυξέλλες παρακολουθείτο όπως και εκείνος. Κι οι ειδικές εξουσίες που δίνονται στο Βέλγιο στις μυστικές υπηρεσίες ήταν που τους επέτρεψαν να κάνουν τέτοιες παρεμβατικε΄ς έρευνες χωρίς έγκριση από το δικαστικό σώμα, αλλά με το πράσινο φως μιας επιτροπής που αξιολογεί τις ευκαιρίες και τις ανάγκες.
Όταν τον περασμένο Ιούλιο οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες είχαν μια εικόνα της κατάστασης, η έρευνα για το Qatargate πέρασε στον ομοσπονδιακό εισαγγελεία, που άνοιξε φάκελο για τα εγκλήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τελεσθέντα από την 1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 2022. Στα χέρια των δικαστών πέρασαν οι επαφές του Παντσέρι, αρχής γενομένης από εκείνη με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καίλή.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera από το Κατάρ προέρχονταν τα 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή των Τζόρτζι και Καϊλή όπως και τα 600.000 ευρώ που εντοπίστηκαν στην κατοικία του Παντσέρι. ΟΙ έρευνες θα καθορίσουν με ποιο τρόπο έγινε αυτό, δεδομένου ότι από τους σειριακούς αριθμούς των χαρτονομισμάτων προκύπτει ότι τα περισσότερα εκδόθηκαν στο Βέλγιο και πέρασαν από βελγικές τράπεζες, πράγμα που διαψεύδει την υπόθεση ότι μεταφέρθηκαν με βαλίτσες από το εξωτερικό.
Οι ερευνητές, κατά το δημοσίευμα, έχουν επίσης περισσότερες από μία ιδέες για τους «συνωμότες», στους οποίους αναφέρθηκε η σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και για τη «μεταφορά δώρων» στο Μαρόκο μέσω του πρέσβη της χώρας στην Πολωνία.