Ανάλυση Le Soir: Η απελπισμένη προσπάθεια του Ευρωκοινοβουλίου να διασώσει την αξιοπιστία του μετά το Qatargate

«Πρέπει να αμυνθούμε με όλη τη δύναμη του νόμου»

Αντιμέτωπο με σκάνδαλο διαφθοράς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir, που πρώτη αποκάλυψε το σκάνδαλο του Qatargate, σε ανάλυση που δημοσιεύει σήμερα συνοψίζει τις απελπισμένες προσπάθειες που κάνει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να διασώσει τη θεσμική του αξιοπιστία.

Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την προθυμία τους να δημιουργήσουν μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για να ρίξουν φως στο σκάνδαλο διαφθοράς.

«Η εμπιστοσύνη χρειάζεται πολύ χρόνο για να οικοδομηθεί. Μπορεί να καταστραφεί σε δευτερόλεπτα», αναφέρει η βελγική εφημερίδα. Οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν στην ολομέλεια του Στρασβούργου αυτή την εβδομάδα, εξέφρασαν την «οργή» και τη «θλίψη» τους για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το θεσμικό όργανο, συνεχίζει.

Σε μια συζήτηση, οι διάφορες πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της S&D, τα μέλη της οποίας συμμετέχουν, συμφώνησαν να συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας.

 

«Πρέπει να αμυνθούμε με όλη τη δύναμη του νόμου»

Παράλληλα, η Renew, η S&D, το ΕΛΚ, αλλά και οι Πράσινοι/EFA και η ομάδα της Αριστεράς τάχθηκαν υπέρ μιας ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας, που θα ελέγχει τα διάφορα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

«Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη και πρέπει να αμυνθούμε με όλη τη δύναμη του νόμου», δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Πρόκειται για ένα σοβαρό έγκλημα που υπονομεύει τη δημοκρατία μας, την οικονομία μας, την κοινωνία μας», δήλωσε.

«Είμαι υπερήφανη για την αντίδραση αυτού του σώματος σε αυτό το φρικτό σκάνδαλο», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας S&D Iratxe Garcia Perez. Αρκετά μέλη της, μεταξύ των οποίων η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και οι Βέλγοι Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρενά, κατονομάζονται στην υπόθεση.

Η Ισπανίδα ηγέτις επέμεινε επίσης στη διαθεσιμότητα του πολιτικού της κόμματος να συνεργαστεί με τη βελγική δικαιοσύνη.

Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο τόσο της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής όσο και της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας.

 

Μια σπάνια διαδικασία

Νωρίτερα σήμερα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή (η οποία είναι πλέον φυλακισμένη) απομακρύνθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια σπάνια διαδικασία. Σχεδόν όλοι οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης (μόνο ο Κροάτης Mislav Kolakusic ψήφισε κατά). Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο, το θεσμικό όργανο δεν έχει την εξουσία να την απαλλάξει από την εντολή της ως ευρωβουλευτή, μια διαδικασία που εναπόκειται στη χώρα καταγωγής της. Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν στο σπίτι της ευρωβουλευτού ή σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε διαφθορά από το Κατάρ», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό Open TV. «Δεν έχω ιδέα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν».

Αρκετοί ευρωβουλευτές, όπως η επίτροπος Ylva Johansonn, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το θάρρος και το έργο της βελγικής Δικαιοσύνης.