Οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο με την κατοχή και την κυκλοφορία της μπάλας να είναι μοιρασμένη. Η πρώτη τελική του παιχνιδιού ανήκε στη Γαλλία, στο 11ο λεπτό με τους Γκριεζμάν και Ντεμπελέ να συνεργάζονται τέλεια και τον Ζιρού με κεφαλιά να στέλνει τη μπάλα στην αγκαλιά του Πίκφορντ. Στο 17ο λεπτό, η πίεση των “τρικολόρ” απέδωσε καρπούς, με τον Τσουαμενί να επιχειρεί ένα δυνατό σουτ και να στέλνει τη μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Πίκφορντ, δίνοντας θέση οδηγού στην ομάδα του. Τα “τρία λιοντάρια” προσπάθησαν να αντιδράσουν άμεσα, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σο, να καταλήγει στην αγκαλιά του Λορίς. Στη συνέχεια η Γαλλία έριξε το ρυθμό της, μένοντας περισσότερο πίσω και δίνοντας τη μπάλα στα “τρία λιοντάρια” να την κυκλοφορήσουν, περιμένοντας να επιτεθεί στην αντεπίθεση.
Η Αγγλία ξεκίνησε δυνατά το δεύτερο μέρος, με τον Μπέλινγκχαμ να απειλεί με το… καλημέρα την εστία του Λορίς και τον πορτιέρε των “τρικολόρ” να προχωρά σε εξαιρετική απόκρουση. Στη συνέχεια, ο Τσουαμενί μάρκαρε άτσαλα τον Σακά, με τον ρέφερι να δείχνει την άσπρη βούλα. Ο Κέιν ανέλαβε την εκτέλεσή του και σκόραρε, με τον Γάλλο κίπερ να μη μπορεί να αντιδράσει. Έτσι, ο επιθετικός της Τότεναμ έφτασε τα 53 γκολ σε 80 παιχνίδια με τη φανέλα της Αγγλίας, πιάνοντας τον Ρούνεϊ στην πρώτη θέση. Η προσέγγιση της Γαλλίας στο παιχνίδι, μετά το τέρμα που δέχθηκε άλλαξε και από εκεί που αμυνόταν μαζικά, έγινε πιο επιθετική. Ο Μαγκουάιρ, έχασε τεράστια ευκαιρία να βρει και δεύτερο τέρμα. Μετά το φάουλ του Χέντερσον, ο Άγγλος αμυντικός έπιασε εξαιρετική κεφαλιά, με τη μπάλα να σταματά στο δοκάρι.
Τα “τρία λιοντάρια” ανέβασαν και πάλι ρυθμό και ήταν αυτοί που σφυροκοπούσαν την άμυνα των “τρικολόρ”, ψάχνοντας ακόμη ένα τέρμα. Ο Ζιρού όμως προσπάθησε να αντιδράσει, αρχικά απείλησε με τον Πίκφορντ να τον σταματά, όμως ένα λεπτό αργότερα, ο φορ της Μίλαν νίκησε τον Άγγλο κίπερ. Ο Γκριεζμάν έκανε τη σέντρα και ο Γάλλος επιθετικός με κεφαλιά από το ύψος της μεγάλης περιοχής έβαλε και πάλι την ομάδα του μπροστά στο σκορ. Η Αγγλία αντέδρασε άμεσα κερδίζοντας και πάλι πέναλτι. Σε ανύποπτο χρόνο ο Ερναντέζ γκρέμισε τον Μάουντ, με τον διαιτητή να δίνει και πάλι την ευκαιρία στον Κέιν να φέρει το παιχνίδι στα ίσα. Στο 84ο λεπτό, ο επιθετικός της Τότεναμ εκτέλεσε, όμως η μπάλα πέρασε άουτ, με τους Γάλλους παίκτες να το πανηγυρίζουν σαν γκολ. Η Αγγλία στα τελευταία λεπτά πίεσε, όμως το σύνολο του Ντιντιέ Ντεσάμπ άντεξε μέχρι το τέλος και πανηγύρισε την πρόκριση στους “4” της διοργάνωσης, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο.
ΓΚΟΛ: 54′ Κέιν / 17′ Τσουαμενί, 78′ Ζιρού
ΔΟΚΑΡΙ: 69′ Μακουάιρ
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 89′ Μαγκουάιρ / 43′ Γκριεζμάν, 47′ Ντεμπελέ, 82′ Ερναντέζ
ΚΟΚΚΙΝΗ: –
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Ο Χάρι Κέιν με το τέρμα που σκόραρε στο 54ο λεπτό έφτασε τον Ρούνει στην πρώτη θέση των σκόρερ, με 53 γκολ σε 80 παιχνίδια. / Ιστορικό παιχνίδι για τον Ουγκό Λορίς που συμπληρώνει 143 ματς με τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας και γίνεται ρέκορντνμαν συμμετοχών με τους παγκόσμιους πρωταθλητές, αφήνοντας στη 2η θέση τον Λιλιάν Τουράμ. Η Γαλλία έχει κερδίσει τα 11 τελευταία ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου στα οποία προηγήθηκε στο σκορ. Η τελευταία φορά που οι Τρικολόρ δεν κέρδισαν παιχνίδι στο οποίο άνοιξαν το σκορ ήταν ο τελικός του 2006 απέναντι στην Ιταλία, με την ισοπαλία 1-1 να οδηγεί στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι στα οποία θριάμβευσε η Σκουάντρα Ατζούρα. Ο Γκριεζμάν έφτασε τις 27 ασίστ για την Γαλλία, τις περισσότερες που έχει ένας παίκτης των μπλε τα τελευταία 50 χρόνια, ξεπερνώντας τους Τιερί Ανρί και Ζινεντίν Ζιντάν.
Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς (90+8 Γκρίλις), Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον (79′ Μάουντ), Ράις, Μπέλιγχαμ, Σακά (79′ Στέρλινγκ), Κέιν, Φόντεν (85′ Ράσφορντ)
Γαλλία: Λορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ (79′ Κομάν), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού