Νεκρός από τις σφαίρες αγνώστων έπεσε τη νύχτα της 1ης προς 2α Δεκεμβρίου στη Σουηδία ένας δριμύς επικριτής του ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.
Ο 36χρονος Τσετσένος blogger Τούμζο Αμπντουραχμάνοφ είχε δικό του κανάλι με 475.000 συνδρομητές στο YouTube, όπου επέκρινε συχνά τον οπλαρχηγό του Βλαντίμιρ Πούτιν, Καντίροφ με βίντεο που τιτλοφορούνταν επί παραδείγματι: «Τα παιδιά του Καντίροφ στο μέτωπο; Η αποκάλυψη του ψέματος» και «Η Αλήθεια για τον Καντίροφ».
Ειδικοί εκτιμούν ότι εντεταλμένοι φονιάδες του γνωστού για την ωμότητά του Καντίροφ δολοφόνησαν τον Τσετσένο vlogger. Ο Βρετανός Άλεξ Κοκτσάροφ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ρωσία, σχολίασε στο Twitter ότι η εκτέλεση του Αμπντουραχμάνοφ «υποδεικνύει ότι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας μπορούν ακόμη να εισέρχονται στην ΕΕ για να δολοφονούν». Από την πλευρά του ο Nίκο Λάνγκε, επικεφαλής μέχρι το 2021 του τμήματος διοικητικού προσωπικού του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι «θα πρέπει να τεθεί σοβαρά το ερώτημα σε πιο βαθμό κρύβει κινδύνους για την ασφάλεια η ανεξέλεγκτη υποδοχή Ρώσων, που διέφυγαν για να αποφύγουν την επιστράτευση».
Im Zusammenhang mit dem Mord am Kadyrow-Gegner Tumso Abdurakhmanov in Schweden sollte noch einmal ernsthaft die Frage gestellt werden, inwieweit die unüberprüfte Aufnahme von Russen, die vor der Mobilisierung flüchten, Sicherheitsrisiken birgt. https://t.co/ubGLUDCV04
— Nico Lange (@nicolange_) December 5, 2022
Ο Αμπντουραχμάνοφ διέφυγε το 2015 απο τη Ρωσία στη Σουηδία, όπου του χορηγήθηκε άσυλο, αλλά ακόμη και εκεί δεν ξέφυγε από το μακρύ χέρι του Καντίροφ. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Τσετσένος blogger γλίτωσε από μια απόπειρα δολοφονίας. Οι δύο δράστες, Ρώσοι υπήκοοι από την Τσετσενία, καταδικάστηκαν πέρυσι σε πολυετή κάθειρξη, ενώ ένας εξ’ αυτών ομολόγησε ότι έδρασε για λογαριασμό του τσετσενικού καθεστώτος, που του είχε υποσχεθεί αμοιβή 50.000 ευρώ.
Ποιος ήταν ο επικριτής του Καντίροφ
Γεννημένος το 1985 ο Αμπντουραχμάνοφ είχε εργαστεί αρχικά ως μηχανικός και εν συνεχεία ως αναπληρωτής διευθυντής της κρατικής εταιρείας Elektrosvyaz στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας. Μετά από σύγκρουσή του το 2015 με κορυφαίο αξιωματούχο της τσετσενικής κυβέρνησης και συγγενή του Καντίροφ, έστειλε την οικογένειά του στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος μετέβη στη Ρωσία. Μετά την διαφυγή του από εκεί οι ρωσικές Αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα εις βάρος του για «συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη οργάνωση», ενώ ο Καντίροφ τον κατηγόρησε για διασυνδέσεις με τον ISIS.
Ο Αμπντουραχμάνοφ εξελίχθηκε σε επιφανή αυτοεξόριστο Τσετσένος vlogger με εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές. Τουλάχιστον τρεις Τστσένοι επικριτές του Καντίροφ έχουν δολοφονηθεί μέχρι στιγμής σε χώρες της ΕΕ: Ο Ουμάρ Ισραήλοφ στην Αυστρία, ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι στη Γερμανία κι ο Ιμράν Αλίγεφ στη Γαλλία.