Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης
Εάν είσαι Ρώσος στρατιώτης, δεν μπορείς να βασιστείς στο αλεξίσφαιρο γιλέκο που σου χορηγείται από το κράτος για την προστασία σου. Διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι είτε ανεπαρκής, είτε να μην σου δοθεί καθόλου, είτε ακόμη και, λόγω χρόνων διαφθοράς, να παραλάβεις ένα αντίγραφο φτιαγμένο για παιχνίδι Airsoft – paintball χωρίς πραγματική αντίσταση στις σφαίρες.
Πίσω στο 2017 ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ότι είχε παραλάβει 200.000 σετ προηγμένης θωράκισης σώματος Ratnik-2 (“Warrior-2”) και ότι μέχρι το 2020 οι παραδόσεις θα είχαν φτάσει πάνω από 300.000 σετ, αρκετά για το σύνολο των δυνάμεων. Το Ratnik-2 έχει σύγχρονο σχεδιασμό, παρόμοιο με τα δυτικά πρότυπα. Το κύριο προστατευτικό ένδυμα είναι το γιλέκο 6B45 με μαλακή θωράκιση Aramid (παρόμοια με Kevlar) που παρέχει προστασία από σφαίρες χαμηλής ταχύτητας και θραύσματα, καθώς και επιπρόσθετες κεραμικές πλάκες Granit για να σταματούν τις σφαίρες τυφεκίου υψηλής ταχύτητας σε ζωτικές περιοχές. Αλλά αυτή δεν είναι η θωράκιση που έχουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
Οι στρατιώτες στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία μονάδες LNR και DNR φορούν παλαιότερη θωράκιση 6B23, την οποία αντικατέστησε η Ratnik- η παλαιότερη έκδοση προκαλεί πολύ μεγάλο αμβλύ τραύμα στον χρήστη (οδηγώντας σε σπασμένα πλευρά ή εσωτερικούς τραυματισμούς). Οι στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν από την κατεχόμενη Κριμαία στην 810η ξεχωριστή ταξιαρχία φρουράς είχαν ακόμη χειρότερη τύχη και τους δόθηκαν παλιά αλεξίσφαιρα γιλέκα με τρύπες τις οποίες προσπάθησαν να επιδιορθώσουν με μονωτική ταινία.
Τι γίνεται με τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν;
«Πού είναι το κανονικό αλεξίσφαιρο γιλέκο με υψηλό βαθμό προστασίας;», παραπονέθηκε ένας Κριμαίος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram. «Τουλάχιστον κάντε κάτι για τους ανθρώπους που θα υπερασπιστούν τη ζωή σας!» είπε επίσης.
Τι γίνεται με τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν; Το 2021, ένας Ρώσος λοχαγός καταδικάστηκε για την κλοπή τουλάχιστον 56 σετ πανοπλιών, τα οποία μπορούν εύκολα να πωληθούν στο Avito, έναν ρωσικό ανταγωνιστή του eBay. Σύμφωνα με ένα δελτίο ειδήσεων, ο νέος εξοπλισμός πωλείται στο διαδίκτυο και οι στρατιώτες λαμβάνουν συστηματικά μεταχειρισμένες στολές και εξοπλισμό. Πριν από ένα χρόνο ένα προστατευτικό γιλέκο 6B45 άξιζε μέχρι και 250 δολάρια όταν πωλούνταν στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ορισμένοι νέοι στρατεύσιμοι αναγκάζονται τώρα να αγοράζουν μόνοι τους τα αλεξίσφαιρά τους. Μόνο που, χάρη στον αναπόφευκτο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, οι τιμές έχουν πλέον ανέβει και το ίδιο προστατευτικό γιλέκο τους κοστίζει πλέον 640 δολάρια στο διαδίκτυο. Πράγμα που αυξάνει το κίνητρο για οποιονδήποτε στην αλυσίδα εφοδιασμού να τα κλέψει.
Τα ίδια προβλήματα κλοπής και υποκατάστασης ισχύουν και για τις πλάκες Granit. Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν μπερδευτεί όταν διαπίστωσαν ότι αντί για τα κεραμικά υψηλής τεχνολογίας, οι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν είναι εφοδιασμένοι με φτηνές χαλύβδινες πλάκες. Μια ανάρτηση στο Twitter τον Αύγουστο από την 95η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να δοκιμάζουν αυτές τις πλάκες: μια σφαίρα AK-74 περνάει καθαρά μέσα από δύο στοιβαγμένες μαζί.
Ορισμένοι στρατοί χρησιμοποιούν χαλύβδινες πλάκες μέσα στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς είναι πολύ φθηνότερα από τα κεραμικά, αλλά αυτά είναι ανθεκτικά και κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας χάλυβα. Τα ρωσικά φαίνεται να είναι πολύ λεπτότερα και ένα βίντεο στο Twitter δείχνει έναν Ουκρανό στρατιώτη να λυγίζει περιφρονητικά ένα στη μέση.
Οι πλάκες μπορεί να είναι αυτοσχέδια υποκατάστατα επειδή το πραγματικό υλικό δεν είναι διαθέσιμο, ή μπορεί να έχουν πει στους στρατιώτες ότι αποκτούν πραγματική προστασία. Οι ψεύτικες πλάκες είναι τόσο άχρηστες όσο και τα κλουβιά που συγκολλήθηκαν στους πύργους των ρωσικών αρμάτων προκειμένου να σταματήσουν τα πλήγματα από το δυτικό οπλικό σήστυμα Javelin.
Πολλές ρωσικές εταιρείες κατασκευάζουν τέλεια αντίγραφα ενός πραγματικού Ratnik 6B45
Ίσως η χειρότερη περίπτωση ψεύτικης θωράκισης είναι ένα βίντεο με έναν Ρώσο στρατιώτη να διαμαρτύρεται για το «σούπερ αλεξίσφαιρο γιλέκο» που του δόθηκε από τον στρατό, το οποίο λέει ότι είναι αντίγραφο Airsoft. Πολλές ρωσικές εταιρείες τα κατασκευάζουν αυτά και είναι τέλεια αντίγραφα ενός πραγματικού Ratnik 6B45 σε ελάχιστο κόστος. Φαίνονται πανομοιότυπα και έχουν την ίδια εφαρμογή και τα ίδια εξαρτήματα για θήκες πυρομαχικών και άλλο εξοπλισμό. Η μεγάλη διαφορά, όπως επισημαίνουν οι κατασκευαστές, είναι ότι «Το γιλέκο έχει σχεδιαστεί μόνο για airsoft και συλλέκτες και δεν προορίζεται για βαλλιστική προστασία».
Russian newly mobilized complain that they were given airsoft “bulletproof” vests
(English subtitles) pic.twitter.com/TuhnYGl5z1— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) October 17, 2022
Προφανώς είναι φθηνότερο να προμηθεύεις τα στρατεύματα με αντίγραφα από τα πραγματικά. Επίσης, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, λείπουν από τα αποθέματα του ρωσικού στρατού 1,5 εκατομμύριο στρατιωτικές στολές.
«Ακόμα δεν καταλαβαίνω πού κατέληξαν 1,5 εκατομμύριο σύνολα [στολών], τα οποία φυλάσσονταν σε σημεία υποδοχής προσωπικού», λέει ο αντιστράτηγος Andrey Gurulev, στη Novaya Gazeta. «Πού εξαφανίστηκαν; Κανείς δεν μπορεί να μου το εξηγήσει αυτό με κανέναν απολύτως τρόπο πουθενά!».
Πολύ πιθανόν τέτοια στοιχεία να υπήρχαν μόνο στο χαρτί, σε λογαριασμούς και απογραφές. Όπως και ο υποτιθέμενος στόλος της Ρωσίας με τα χιλιάδες ετοιμοπόλεμα σύγχρονα άρματα μάχης που κρατούνταν σε αποθήκες, όταν τα χρειαζόταν, δεν ήταν στο μέτωπο
Τα ίδια προβλήματα που ισχύουν για τα αλεξίσφαιρα επηρεάζουν επίσης την προμήθεια εξοπλισμού νυχτερινής όρασης, εξοπλισμού επικοινωνιών και άλλων βασικών στρατιωτικών ειδών που μπορούν να πωληθούν αθόρυβα στο Avito. Όλα αυτά βρίσκονται τώρα σε ανεπάρκεια στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αυτοί οι 300.000 νέοι στρατεύσιμοι που ο Πούτιν έστειλε στην πρώτη γραμμή του μετώπου μπορεί να είναι ο χειρότερα εξοπλισμένος «σύγχρονος» στρατός στον κόσμο.
Και δεδομένης της αναφερόμενης έλλειψης εξοπλισμού για το κρύο, μπορεί να μην επιβιώσουν καν για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε η θωράκιση του σώματος να αποτελέσει πρόβλημα.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Forbes