Quantcast

Κύπρος: Αναγνώριση του ψευδοκράτους ψάχνει ο Ερντογάν – Τι σημαίνει το καθεστώς παρατηρητή των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

Τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και τις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων καταδίκασε και το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Πρόθυμους» να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, αναζητά η Τουρκία. Και μάλιστα εναγωνίως. Αυτό φάνηκε και από την προσπάθεια να αναγνωριστεί καθεστώς παρατηρητή στα κατεχόμενα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, που η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει τον έλεγχο. Μία κίνηση που για την Τουρκία είχε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενόψει και της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου που πλησιάζει και της φιέστας που οργανώνει ο Ερσίν Τατάρ.

Μία φιέστα στην οποία ο αρχικός στόχος ήταν να προσγειωθεί στο παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων μία πτήση – ιδανικά – από τη Ρωσία. Κάτι που όπως φαίνεται δεν κατέστη δυνατό. Άρα η Άγκυρα έπρεπε να έχει μία εναλλακτική να παρουσιάσει.

Με το ενδεχόμενο στη φιέστα να είναι παρών και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην έχει αποκλειστεί. Αλλά να πρέπει να φέρει κάτι μαζί του. Και δη σε μία περίοδο που οι αντιδράσεις των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα κλιμακώνονται απευθύνοντας κατηγορίες στην Τουρκία περί προσπάθειας πλήρους ελέγχου και μετατροπής τους σε τουρκική επαρχία.

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών

Ο Ερντογάν επιχείρησε να παρουσιάσει ως μεγάλη νίκη την ένταξη των κατεχομένων ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Παράλληλα με τον Ερντογάν πανηγύρισαν τόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Ο οποίος μάλιστα τις προηγούμενες μέρες είχε βρεθεί στα κατεχόμενα για «επιθεωρήσεις» έργων. Αλλά και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τη Λευκωσία ωστόσο η «νίκη» Ερντογάν δεν είναι ακριβώς για πανηγυρισμούς. Και αυτό γιατί τα κατεχόμενα πήραν μεν καθεστώς παρατηρητή, αλλά ως οντότητα και όχι ως κράτος. Σημειώνεται δε στην ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, ότι η Τουρκία ήταν αυτή που εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού ώστε να επιτρέπεται η παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή και σε μη αναγνωρισμένες οντότητες, όπως τα κατεχόμενα.

Αυτό για την Κύπρο αποτελεί ήττα και όχι νίκη για την Άγκυρα, καθώς υπήρξαν και σαφείς δηλώσεις όπως του προέδρου του Καζακστάν και του ΥΠΕΞ του Ουζμπεκιστάν που κατέστησαν σαφές ότι οι χώρες τους είναι υπέρ της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και τις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων καταδίκασε και το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η δυσαρέσκεια των τουρκοκυπρίων

Ωστόσο τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για την Άγκυρα κινήσεις που θα μπορούσαν να δείξουν ισχύ του κατοχικού καθεστώτος και αναβάθμιση του, είναι ιδιαίτερης σημασίας, όσο εντείνεται η δυσαρέσκεια των τουρκοκυπρίων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις μερικές μέρες πριν στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αβρούπα, που αντιτίθεται ανοιχτά στο καθεστώς, είχε θέμα τις αντιδράσεις μεγάλο θέμα ήταν οι μαζικές και με συνοπτικές διαδικασίες «πολιτογραφήσεις» στα κατεχόμενα, με εντολή Τσαβούσογλου, όπως σημειωνόταν. Μία προσπάθεια η οποία σύμφωνα με τους τουρκοκύπριους γινόταν πάντα σε σχέση με την αλλαγή της σύστασης του πληθυσμού, ωστόσο από την εκλογή Τατάρ και μετά οι διαμαρτυρίες και τα πρωτοσέλιδα έχουν αυξηθεί. Καθώς και οι εξόφθαλμες περιπτώσεις. Με τους τουρκοκύπριους να υπογραμμίζουν ότι στόχος των πολιτογραφήσεων είναι ο έλεγχος της ψήφου τους.

Ηχηρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες είχαν προκαλέσει στα κατεχόμενα «νομοσχέδια» που είχαν κατατεθεί το καλοκαίρι στη «βουλή» – μεταξύ άλλων-  για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, της ιδιωτικότητας και τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα, τα οποία περιόριζαν την ελευθερία έκφρασης λόγου. Με τους δημοσιογράφους να εμφανίζονται με μαύρες ταινίες στο στόμα.

Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει επίσης και η ανέγερση του νέου κτιριακού συγκροτήματος (Külliye) που θα στεγάσει τη νέα «βουλή», το νέο «προεδρικό» και ένα τζαμί. Με κόστος 2 δισ. 497 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Και τους τουρκοκύπριους να διαδηλώνουν ότι δεν το έχουν ανάγκη.

Ανάγκη για τετελεσμένα

Σε αυτό το κλίμα τόσο το κατοχικό καθεστώς, όσο και η Τουρκία έχουν ανάγκη από ανακοινώσεις που θα τους δώσουν την ευχέρεια να δείξουν ισχύ και βήματα προς νέα τετελεσμένα. Ιδιαίτερα καθώς οι προσπάθειες τουλάχιστον ένα κράτος να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα έχουν πέσει όλες στο κενό.

Ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να διατηρήσουν το αδιέξοδο στις συνομιλίες απαιτώντας για την επανεκκίνηση τους από τη Λευκωσία να αποδεχθεί λύση δύο κρατών.

Κινήσεις που στοχεύουν στον εθνικισμό και εντείνονται και ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία.