Η χθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022» ήταν η αφορμή να επισφραγιστεί η συνεργασία των ΗΠΑ και της χώρας μας στο πλαίσιο του κοινού τους οράματος για την εκπαίδευση.
Εκτός από την παρουσία του Πρέσβη Tsunis, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ως «θαύμα» την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, και η Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αρμόδια για Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά θέματα, κα Lee Satterfield δήλωσε με αναρτήσεις της στο twitter τον πραγματικό ενθουσιασμό της για τη Σύνοδο και τη συνεργασία της με το Υπουργείο Παιδείας και την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα ένας από τους παλαιότερους εταίρους των ΗΠΑ σε εκπαιδευτικά ζητήματα.
Ενθουσιασμένη από την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με την Ελλάδα, η Αμερικανίδα Υπουργός ευχαρίστησε και την ομόλογό της Νίκη Κεραμέως για την ακούραστη προάσπιση και την ηγετική στάση που επιδεικνύει σε ζητήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης υπογραμμίζοντας πως η Ελληνίδα Υπουργός έχει θετική επίδραση τόσο σε Αμερικανούς όσο και Έλληνες φοιτητές σε καθημερινή βάση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι ενθουσιασμένη για όσα θα συμβούν στο μέλλον».
Ενώ προσέθεσε πως «προσβλέπουμε σε ακόμα περισσότερες συνέργειες, κοινές προσπάθειες και ανυπομονούμε να δούμε την απίστευτη επίδραση (…που θα έχει η Σύνοδος) τόσο σε Αμερικανούς όσο και Έλληνες φοιτητές και υποτρόφους».
Υπενθυμίζεται πως 30 αμερικανικά πανεπιστήμια και 24 ελληνικά θα συνεργαστούν, με στόχο να τονώσουν την κινητικότητα των φοιτητών και την προαγωγή συνεργασίας σε επίπεδο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Στην εκδήλωση – όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ – ανακοινώθηκαν και τρεις συνέργειες που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς ακαδημαϊκού προγράμματος συνεργασιών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019. Πρόκειται για τις εξής συνεργασίες:
1. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Columbia,
2. Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Johns Hopkins,
3. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Yale.
Αξιοσημείωτη είναι η νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Yale η οποία προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων.
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως δια στόματος του προέδρου του, Λι Μπόλιντζερ (Lee Bollinger), ανακοινώθηκε η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Columbia στην Αθήνα, που θα έχει στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που εξελίσσεται στην Ελλάδα, σε ώσμωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα.