Πρόκειται για ένα σύστημα που βοηθάει την κίνηση των ποδιών για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες αλλά και για ηλικιωμένους που όσο περνούν τα χρόνια δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να περπατήσουν.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τα πράγματα που θέλουν να κάνουν. Και μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής είναι η κινητικότητα, η ικανότητα να πηγαίνεις από το ένα μέρος στο άλλο ακριβώς με τις δίκες σου δυνάμεις.
»Πολλοί άνθρωποι έχουν αναπηρίες που το κάνουν πολύ δύσκολο και όσο μεγαλώνουμε επιβραδύνουμε και βρίσκουμε το περπάτημα πιο κοπιαστικό. Έτσι, εμείς αναπτύσσουμε εξωσκελετούς που κάνουν το περπάτημα εύκολο και γρήγορο για όλους», ανέφερε ο Στιβ Κόλινς, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Stanford.
Πώς λειτουργεί
Η νέα μπότα που μέχρι τώρα είχε δοκιμασθεί μόνο σε εργαστηριακές και όχι σε πραγματικές συνθήκες, διαθέτει αποτελεσματικούς αλλά φθηνούς αισθητήρες οι οποίοι συνεχώς αναπροσαρμόζουν την κίνηση του εξωσκελετού ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες.
Χαρακτηριστικό είναι πως η συσκευή επιτρέπει μια αύξηση της ταχύτητας βάδισης κατά 9% και μια μείωση της απαιτούμενης ενέργειας κατά 17%, σε σύγκριση με τα κανονικά παπούτσια.
Η εξοικονομούμενη ενέργεια ισοδυναμεί με την αφαίρεση βάρους 9,2 κιλών, δηλαδή όσο το βάρος ενός μέσου σακιδίου πλάτης.
Το νέο ρομποτικό σύστημα αποφασίζει κάθε φορά πότε και πώς θα βοηθήσει το πόδι.
Η ευρεία χρήση των ρομποτικών παπουτσιών για δραστηριότητες όπως το περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος, είναι ο απώτερος στόχος των ερευνητών.