Πούτιν: Η συμφωνία για τα σιτηρά αναστέλλεται, δεν τερματίζεται

Τι είπε για «κόμβο φυσικού αερίου» στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία για τα σιτηρά δεν τερματίζεται αλλά αναστέλλεται, επικαλούμενος τη «μαζική» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου του στη Μαύρη Θάλασσα, για την οποία ισχυρίστηκε ότι ευθύνεται το Κίεβο.

 

 

Τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η θαλάσσια ασφάλεια και ότι η υλοποίηση των εξαγωγών σιτηρών υπό αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ επικίνδυνη.

«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν απειλές για τα πολιτικά σκάφη», δήλωσε ο  Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Το Κίεβο δεν έχει παραδεχθεί την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι η Μόσχα σχεδίαζε εδώ και καιρό να εγκαταλείψει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με διεθνή διαμεσολάβηση και χρησιμοποίησε την επίθεση ως πρόσχημα για να το πράξει. Ο ΟΗΕ λέει ότι δεν υπήρχαν πλοία εντός του διαδρόμου εκείνο το βράδυ.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Σε συνθήκες που η Ρωσία μιλάει για την αδυναμία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολα εφικτή και αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα – πολύ πιο ριψοκίνδυνο, επικίνδυνο και χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία καταδικάστηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προέτρεψε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της, λέγοντας ότι η διακινδύνευση των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων θα είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η χώρα του επιδεινώνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, λέγοντας ότι είναι άδικο να επικρίνεται η Ρωσία.

Η αναστολή έρχεται την ώρα που η Ρωσία δηλώνει ότι έχει επεκτείνει τις εκκενώσεις της κατεχόμενης περιοχής της Χερσώνας, παρά το γεγονός ότι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι αυτές είχαν λήξει.

«Κόμβος φυσικού αερίου θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Τουρκία»

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «πολύ εύκολα και γρήγορα» κόμβος φυσικού αερίου θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Τουρκία, ενώ προέβλεψε ότι πολλοί στην Ευρώπη θα επιθυμούσαν να υπογράψουν συμβάσεις για προμήθειες από εκεί.

Ήδη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου.