Νέα στελέχη της Όμικρον φέρνουν αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Τα κρούσματα αναμένεται να ακολουθήσουν αυξητική πορεία λόγω των νέων στελεχών BQ.1 και BQ1.1,

Άνοδο των ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 μετά τα μέσα Νοεμβρίου προβλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κατάσταση είναι σταθερή, όμως τα κρούσματα αναμένεται να ακολουθήσουν αυξητική πορεία λόγω των νέων στελεχών BQ.1 και BQ1.1, δύο νέες ποικιλίες της Όμικρον.

 

Ο καθηγητής, του οποίου η ομάδα παρακολουθεί το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα, δηλώνει πως η σημερινή κατάσταση δικαιώνει την απόφαση να μην αρθεί η υποχρεωτική χρήση μάσας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τάσσεται επίσης υπέρ της δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίου και για τους κάτω των 65.

Όπως αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης, «σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 7,7% ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε στο 0,99 (Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

Ο αριθμός των κρουσμάτων (όπως αποτυπώνεται στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) παραμένει υψηλός, και παρατηρείται προσωρινά, μικρή αναστροφή στη συνολικά ήπια ανοδική πορεία, η οποία ανοδική πορεία διαμορφώθηκε τόσο από την απώλεια ανοσίας λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού από τον τελευταίο εμβολιασμό, όσο και από νόσηση, καθώς και από τη χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με την κατάργηση των self-test, αλλά και την επικράτηση των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5, αλλά και την εμφάνιση και απαρχή της διασποράς της παραλλαγής ΒΑ.2.75 και πιθανά νεότερων μεταλλάξεων που έχουν ήδη εμφανιστεί στην Ευρώπη.

Με βάση την τωρινή κατάσταση, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η σύσταση όπως μη άρση της υποχρεωτικής χρήσης μέτρων προσωπικής προστασίας όπως η μάσκα σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ, ήταν ενδεδειγμένη».

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην ελληνική επικράτεια.

Ήπια ανοδική πορεία

Στο σύνολο της χώρας η πορεία προβλέπεται να συνεχίσει ήπια ανοδική (παρά την πτώση αυτή την εβδομάδα), γεγονός που αποτυπώθηκε και στον αριθμό των κρουσμάτων (μέσος όρος 7 ημερών) αυτής της εβδομάδας, ο οποίος παραμένει πάνω από τις 7.500 (7.567), ενώ στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται εντονότερη άνοδος λόγω του εντοπισμού και στην Ελλάδα των παραλλαγών BQ.1 και BQ.1.1. Για να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας σε όλες τις περιοχές, πέρα από την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς των υπαρχόντων και πιθανά νέων παραλλαγών της Ο, θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και την επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά.

H αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του εν εξελίξει νέου κύματος της μετάλλαξης Ο, το οποίο διαφαίνεται να έρχεται στις επόμενες εβδομάδες, λόγω του εντοπισμού και στην Ελλάδα των παραλλαγών BQ.1 και BQ.1.1.

Δυναμική ισορροπία

Με βάση και τα τελευταία αποτελέσματα, επιβεβαιώνεται η θεωρία της δυναμικής ισορροπίας που έχει ήδη διατυπωθεί από την ομάδα μας και αφορά την πορεία της πανδημίας τους τελευταίους 7 μήνες. Στην προκειμένη περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων έδωσε χώρο στις πιο μεταδοτικές παραλλαγές Ο-4 και Ο-5 να αναπτυχθούν και να δώσουν ένα επιπλέον κύμα. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι επαναμολύνσεις (περίπου το 21% των μετρούμενων μολύνσεων), ενώ υπάρχει μειωμένη ανοσία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση προ 4-6 μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένη την περαιτέρω απώλεια ανοσίας που παρατηρούμε τον Οκτώβριο, καθώς έχουν παρέλθει ακόμα περισσότεροι μήνες από την απόκτηση της ανοσίας, καθώς και την παρουσία των παραλλαγών BQ.1 και BQ.1.1, μια επιπλέον δόση εμβολιασμού (και μάλιστα με το πιο πρόσφατο εμβόλιο που παρέχει ιδιαίτερη προστασία έναντι των στελεχών 4/5) έχει καταστεί αναγκαία άμεσα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα καταδεικνύουν το όφελος μιας 4ης (2ης αναμνηστικής δόσης) του εμβολίου και για τους κάτω των 60 ετών συμπολίτες μας με τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού τους γιατρού που γνωρίζει το ιατρικό τους ιστορικό και την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους».