Quantcast

Βρετανία: Κυβέρνηση που καταρρέει, οικονομία υπό διάλυση – Οι πρώτες προκλήσεις για τον πρωθυπουργό Σούνακ (Βίντεο)

Τα δύο χρόνια που απομένουν έως την εκλογική αναμέτρηση του 2024 δεν θα είναι καθόλου ομαλά για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας

Η αλλαγή στην κεφαλή της βρετανικής κυβέρνησης ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα ίσως απ’ ό,τι περίμεναν οι ίδιοι οι Βρετανοί, με λιγότερη αγωνία για ένα κόμμα μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται μεγάλα και μικρά δράματα.

Ο Ρίσι Σούνακ θα αναλάβει και τυπικά τα ηνία της κυβέρνησης, διαδεχόμενος την Λιζ Τρας, αλλά θέλοντας και μη θα κληρονομήσει και μια σειρά σοβαρών ζητημάτων. Ακόμη και τα προσεκτικά στις διατυπώσεις τους βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, δεν αποφεύγουν τον χαρακτηρισμό «κολοσσιαίο» για το έργο που έχει μπροστά του.

Το κόμμα είναι σε ένα από τα χειρότερα σημεία της νεότερης ιστορίας. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια διαφορά 30 μονάδων υπέρ των Εργατικών, ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό που εξασφαλίζουν οι Τόρις.

Η έκκληση του Σούνακ για ενότητα στο εσωτερικό είναι, σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά εύλογη: «Θα βάλω ως ύψιστη προτεραιότητά μου να ενώσω το κόμμα μας και τη χώρα μας», είπε. Η ανάδειξή του πρακτικά χωρίς αντίπαλο μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του και να του δώσει χρόνο για να ενώσει την παράταξη.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, ζητά επιμόνως εκλογές, αν και ο Σούνακ απέρριψε το ενδεχόμενο. Εξάλλου και οι βουλευτές του κόμματος, που σήμερα έχει άνετη πλειοψηφία, δεν θα έπαιζαν το πολιτικό κεφάλι τους -με τα σημερινά δεδομένα η πλειονότητα δεν θα επανεκλεγόταν.

Πάντως, και η παρουσία του Σούνακ δεν βοηθά, δεν είναι αυτό θα λέγαμε «χαρισματική». Η πολιτική συντάκτρια του Sky News, Λιζ Μπέιτς, σχολίασε την πρώτη ομιλία του λέγοντας ότι ήταν «σαν να παρακολουθείς ένα πολιτικό ρομπότ» (έτσι έλεγαν και για την Τερέζα Μέι), αλλά και ο Guardian σχολίασε πως «ο λόγος του Σούνακ ήταν ξύλινος και δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από τα κλισέ».

Έπειτα από τον θεαματικό Τζόνσον και την άχρωμη Τρας, ο «ξύλινος» Σούνακ θα χρειαστεί να αντιπαρατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων με στόχο να κερδίσει και σε αυτή την «αρένα» χαμένους ψηφοφόρους. Μπορεί -πάλι- να ήταν η αμηχανία των πρώτων δηλώσεων, τα δείγματα γραφής στο μέλλον θα δείξουν πολλά.

000_32M28E9

Η κυβέρνηση, από την άλλη, πιέζεται και να παράξει έργο και γρήγορα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια παράμετρος που ο νέος ηγέτης δεν μπορεί να αγνοήσει, αν και δεν φαίνεται ότι θα παρεκκλίνει από τη γραμμή του Τζόνσον και της Τρας. Περισσότερο, δεν μπορεί να αγνοήσει και την ανάγκη να παρουσιάσει ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα και μάλιστα εντός των ημερών.

Η οικονομία ήταν όμως αυτό που έφερε την πτώση της Τρας και μαζί της και του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Τα φιλόδοξα μέτρα της πρωθυπουργού που αναγκάστηκε να πάρει πίσω μέσα σε λίγες ημέρες όχι μόνο καταρράκωσαν και τη δική της εικόνα και των Τόρις, αλλά έσπειραν αμφιβολίες μεταξύ των επενδυτών.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος στα ενεργειακά, αλλά και λόγω του πληθωρισμού – η Βρετανία ακολουθεί την μοίρα των πρώην εταίρων της στην ΕΕ. Όπως σημειώνει ο Guardian αρκετά από τα διλήμματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η Λιζ Τρας παραμένουν: Θα επιμείνει για την ανάπτυξη υποστηρίζοντας την μετανάστευση ή θα στηρίξει τις υποσχέσεις για αυστηρότερα μέτρα μετά το Brexit; Μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευση Τζόνσον το 2019 ότι η Βρετανία δεν θα επιστρέψει στη λιτότητα ή θα υποστηρίξει ότι δεδομένης της κατάστασης των αγορών οι περικοπές είναι απαραίτητες; Θα καλέσει τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για να αποφευχθούν τα μπλακ άουτ ενόψει του χειμώνα; Θα είναι συμφιλιωτικός απέναντι στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλών ή θα μετατρέψει το θέμα αυτό σε πολεμική με τους Εργατικούς;

«Τίποτα δεδομένο»

Πηγή κοντά στον Σούνακ αποκάλυψε ότι παρότι όλα βαίνουν υπέρ του, εκείνος «δεν θεωρεί τίποτα ως δεδομένο». «Τώρα περιμένουν από αυτόν να κάνει κάτι σχεδόν αδύνατο: Να αναστρέψει τα χαμηλά ποσοστά των Συντηρητικών και να κερδίσει τις εκλογές απέναντι στον Κιρ Στάρμερ των Εργατικών σε δύο χρόνια», σημειώνει ο Guardian.

Αν και δηλώνει έτοιμος για τη δοκιμασία, υπήρξε βουλευτής για μόλις επτά χρόνια και υπουργός μόνο για δύο, και ακόμη και οι συνάδελφοί του που τον υποστηρίζουν για την πρωθυπουργία παραδέχονται ότι δεν έχει ευρεία εμπειρία σε όλους τους τομείς, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που συσσωρεύονται σε όλα τα μέτωπα.

Ο Σούνακ θα πέσει στα βαθιά -και το γνώριζε αυτό- δίχως καμία περίοδο χάριτος.