«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ιδιαίτερος για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, υπάρχουν αντιβαλλιστικά συστήματα τα οποία τα διαθέτουμε και τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή» τόνισε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, κος Λάμπρος Τζούμης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, με αφορμή τη χθεσινή δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία
«Δεν είναι η πρώτη φόρα που η Τουρκία έχει ανακοινώσει δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου απλά το κάνει σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και για συγκεκριμένους λόγους. Την πρώτη φόρα το 2018 η Τουρκία ανακοινώσε οτι είχε πραγματοποιήσει μια δοκιμή πάλι πυραύλου όπου είχε βεληνεκές 280 χιλιόμετρα και μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσίαζαν και χάρτες που έδειχναν ότι υπάρχει δυνατότητα από τα Μικρασιατικά παράλια να πλήξουν την Αθήνα. Αυτό είχε γίνει μια ή δύο μέρες όταν ο τότε ΓΕΕΘΑ ο κ. Αποστολάκης είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους και είχε πει ότι αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Τώρα είχε πάει ο κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη Χίο ο οποίος είπε να μάθουν κολύμπι αυτοί που θα έρθουν και όχι εμείς και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αντιδράσεις και από τον Τσελίκ και μετά τις δηλώσεις του Τσελικ ακολούθησαν και απειλές σε τουρκικά ΜΜΕ για στρατιωτική επέμβαση στη Χίο», ανέφερε στη συνέχεια.
Ερωτηθείς ποιο είναι το βεληνεκές του συγκεκριμένου βαλλιστικού πυραύλου, ο κ. Τζούμης απάντησε ότι είναι 560 χιλιόμετρα.
«Φανταστείτε ότι η απόσταση Άγκυρας –Αθήνας είναι 820. Δεν είναι μόνο αυτός ο πύραυλος η Τουρκία έχει και πυραύλους αέρος εδάφους δηλαδή που φέρονται πάνω στα αεροπλάνα. Επρόκειτο να τους βάλουν πάνω στα F35 τα οποία δεν τα πήρανε που έχουν βεληνεκές μέχρι 1000 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν μέσα στο βεληνεκές της δικιάς μας αεράμυνας, υπάρχουν και ρουκέτες μεγάλης εμβέλειας κα δεν πρέπει όμως όλα αυτά να μας προβληματίζουν ιδιαίτερα η Ελλάδα διαθέτει αντίστοιχα και ανάλογα οπλικά συστήματα για την αντιμετώπιση όλων αυτών και σε κάποιες περιπτώσεις έχει και πλεονέκτημα», τόνισε.