Στην αποκρυπτογράφηση της απόφασης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε μπαράζ βομβαρδισμών σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας «ως αντίποινα» για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας την Δευτέρα, προχωρούν τα διεθνή μέσα.
Υπενθυμίζεται ότι στο Κίεβο ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον στα 19, καθώς το πρωί της Τρίτης οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν ξανά στην ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, ενώ το μεσημέρι αναμένεται η συνέδριαση των G7 στην οποία θα παρέμβει και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκαν, χτυπήματα και στη Ζαπορίζια.
Here we go again: Air raid, Kyiv, just as people are getting ready for work and school. #RussianTerrorAttacks pic.twitter.com/xL7JUgy3yN
— Euan MacDonald (@Euan_MacDonald) October 11, 2022
Σύμφωνα με αναλύσεις των Guardian και BBC, επρόκειτο για μια «απελπισμένη» κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία είχε περισσότερο πολιτική και όχι στρατιωτική αξία, με στόχο να χτυπήσει στο ηθικό του ουκρανικού στρατού.
«Απελπισμένη κίνηση»
«Τα θύματα ήταν απλοί Ουκρανοί: τόσο αυτοί που σκοτώθηκαν σε μια διασταύρωση στο Κίεβο κοντά σε μια παιδική χαρά όσο και αυτοί που έμειναν χωρίς φως, νερό και θέρμανση σε αρκετές πόλεις. Αλλά το μπαράζ των χτυπημάτων της Δευτέρας ήταν μια απελπισμένη κίνηση του Πούτιν για να απαντήσει σε όσους ασκούν κριτική για τους στρατιωτικούς χειρισμούς μετά την έκρηξη στην Κριμαία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.
«Αυτό που έκανε ήταν μια ασήμαντη εκδίκηση. Μια προσωπική εκδίκηση» πρόσθεσε ο αναλυτής του Carnegie Endowment for International Peace, Αντρέι Κολεσνίκοφ.
#russian terrorists again hit infrastructure facilities in #Zaporizhzhia with rockets this night. At least 15 explosions registered. Their targets were an educational institution, a medical institution, and residential buildings. #russiaisaterrorisstate #StandWithUkraine pic.twitter.com/2FgR5OyKxa
— Emine Dzheppar (@EmineDzheppar) October 11, 2022
Ενδεικτική η αντίδραση του στενού του συμμάχου, του Τσετσένου Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος δήλωσε «σε είχαμε προειδοποιήσει Ζελένσκι ότι η Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει τη σοβαρή απάντησή της. Τώρα είμαι 100% ικανοποιημένος με το πώς εξελίσσεται ο πόλεμος».
«Δεν είμαι έκπληκτος με ό,τι συνέβη στο Κίεβο. Ο Σουροβίκιν (ο νέος διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία) είναι ανελέητος και δεν δίνει καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή. Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα καλυφθούν με το ουκρανικό αίμα», δήλωσε στον Guardian πρώην αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
«Κυνική απάντηση του Κρεμλίνου»
«Μια κυνική απάντηση του Κρεμλίνου στον βομβαρδισμό της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία», χαρακτήρισε ο στρατιωτικός αναλυτής του Guardian, Νταν Σάμπα, το χτύπημα της Δευτέρας.
Αν και η μαζική πυραυλική επίθεση, όπως γράφει, έφερε στο προσκήνιο τόσο μαζικό φόβο όσος δεν είχε προκληθεί μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, εντούτοις σημειώνει ότι «τίποτα από ό,τι χτυπήθηκε δεν έχει κάποια ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία και η κυνική απόφαση να στοχοποιηθούν το Κίεβο και άλλα κέντρα πόλεων ήταν καθαρά πολιτική ανεξαρτήτως των ισχυρισμών Πούτιν».
Σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή, στόχος των χτυπημάτων ήταν να προκαλέσουν φόβο στην ουκρανική ηγεσία και στους απλούς Ουκρανούς, με την ελπίδα ότι το Κίεβο τελικά θα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί με την Ρωσία παρά το γεγονός ότι αυτή έχει καταλάβει περισσότερο από το 1/6 της ουκρανικής επικράτειας.
O διπλός στόχος της Ρωσίας
Την ίδια ώρα, στρατιωτικός αναλυτής του Economist είπε στο BBC ότι στόχος της επίθεσης της Δευτέρας ήταν να «τεντώσει» τον ουκρανικό στρατό και να πλήξει την ουκρανική οικονομία.
Όπως είπε ο Σασάνκ Τζόσι, με χτυπήματα σε κρίσιμες δομές η Ρωσία έστειλε μήνυμα ότι σχεδιάζει να κρατήσει «γονατισμένη» την ουκρανική οικονομία ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών.
«Εκτιμώ ότι ο δεύτερος στόχος ήταν να τραβήξει ουκρανικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Αν δείτε την αναταραχή στις μεταφορές, στις δομές, στην ενέργεια, όλα αυτά θα κάνουν τον πόλεμο αυτό λίγο πιο δύσκολο για την Ουκρανία», εκτίμησε ο αναλυτής του Economist.