Κατά 22% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές το 2021, ωθούμενες κυρίως από τους εργάτες που μεταναστεύουν προς χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Έπειτα από το 2020, όταν σημειώθηκε μείωση ρεκόρ των μεταναστευτικών ροών λόγω της πανδημίας covid-19, «η μετανάστευση προς τις χώρες του ΟΟΣΑ σημείωσε άνοδο 22% το 2021», με 4,8 εκατομμύρια εισόδους, επεσήμανε ο οργανισμός.
Η αντιστροφή της τάσης «οφείλεται στη μεγάλη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, στο άνοιγμα των συνόρων, στην αύξηση των αναγκών σε εργατικά χέρια και στην επανέκδοση θεωρήσεων εισόδου», εκτίμησε ο διευθυντής απασχόλησης, εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Στέφανο Σκαρπέτα.
Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2022, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προέβλεψε ο ΟΟΣΑ.
Το ποσοστό των μεταναστευτικών ροών το 2021 πλησίασε αυτό που είχε καταγραφόταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας: από το 2017 ως το 2019, 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι κατά μέσο όρο εισέρχονταν κάθε χρόνο στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Η μεγαλύτερη αύξηση
Πέρυσι οι ΗΠΑ παρέμειναν στην πρώτη θέση, υποδεχόμενες 834.000 ανθρώπους, 43% περισσότερους σε σχέση με το 2020.
Σε όλες τις χώρες τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των εργατών μεταναστών, κατά 45%, φτάνοντας στον υψηλότερο αριθμό εδώ και μία δεκαετία.
Επτά μετανάστες στους δέκα (69,4%) είχαν εργασία το 2021, αύξηση μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το επίπεδο πριν την υγειονομική κρίση, επεσήμανε ο ΟΟΣΑ.
Η μεγάλη αύξηση των μεταναστών εργατών συνέπεσε με την αύξηση των αναγκών σε εργατικά χέρια, κυρίως στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, τον μεταποιητικό τομέα και την παροχή υπηρεσιών.
Οι αφίξεις εποχικών εργατών αυξήθηκαν κατά 18% σε όλες τις χώρες, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις, με ποσοστά 311% και 160% αντίστοιχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ