Politico: Ο εκνευρισμός του Ερντογάν με την Ελλάδα και το φιλί Μακρόν-Τρας

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ενθουσιασμένοι με το νέο φόρουμ αρκεί να παραβλέψουν την παρατεταμένη ένταση»

Στη νέα «σχέση» της Γαλλίας με τη Βρετανία που αποτυπώθηκε με το φιλί του Εμανουέλ Μακρόν στην Λις Τρας στέκεται το «Politico» σχολιάζοντας το κλίμα στην άτυπη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα στην Πράγα. Παράλληλα, σημειώνει τον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ελλάδα.

 

«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έκανε πρεμιέρα χθες στην Πράγα με τους 44 ηγέτες, τους 27 της ΕΕ και ακόμη 17 γείτονές τους, να κάθονται για πρώτη φορά όλοι μαζί και να συζητούν για φλέγοντα θέματα, με κυρίαρχο ένα: Πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν έχοντας απέναντι τον Πούτιν».

Σε κείμενο με τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ενθουσιασμένοι με το νέο φόρουμ αρκεί να παραβλέψουν την παρατεταμένη ένταση», ο ιστότοπος αναφέρεται σε όλα όσα συνέβησαν χθες, στις συζητήσεις, αλλά και στα νεύρα του Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά τα γνωστά του fake news και νταηλίκια κατά της Ελλάδας.

 

«Ο όλο και πιο αυταρχικός Ερντογάν έβρισε την Ελλάδα»

 

«Ένας σημαντικός άγνωστος παράγοντας που δεν ήταν γνωστός στη χθεσινή συνάντηση ήταν το πώς θα συμπεριφερόταν ο όλο και πιο αυταρχικός Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ηγέτης της Τουρκίας -μέλους του ΝΑΤΟ- έγινε δεκτός με μακροσκελείς χειραψίες και θερμά λόγια καθώς κυκλοφορούσε στην αρχή μιας στρογγυλής τράπεζας για την ειρήνη και την ασφάλεια. Αλλά η φιλικότητα σύντομα κατέληξε σε οξύτητα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση για να βρίσει την Ελλάδα. Γρήγορα διαδόθηκαν φήμες ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποχωρήσει, αλλά αυτές αποδείχθηκαν αβάσιμες. Παρόλα αυτά, και οι δύο ηγέτες καταφέρθηκαν αργότερα εναντίον του άλλου σε συνεντεύξεις Τύπου, αποκαλύπτοντας το χάσμα που παραμένει μεταξύ των δύο συμμάχων», επισημαίνει το «Politico».

«Οι ηγέτες βγήκαν από το μεγαλοπρεπές περιβάλλον του Κάστρου της Πράγας το βράδυ της Πέμπτης, μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση του νεότερου διπλωματικού φόρουμ της Ευρώπης – την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα. Η προοπτική μιας ακόμη συνάντησης – αυτή τη φορά με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 Ευρωπαίων ηγετών – είχε προκαλέσει δυσπιστία, αλλά υπήρχαν πολλά που έκαναν τους ηγέτες να αισθάνονται αισιόδοξοι», προσθέτει.

 

Ο ξαφνικός «έρωτας» Τρας–Μακρόν

 

«Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν πράγματι ‘φίλος’ και όχι ‘εχθρός’, προτού ο Μακρόν ανταποδώσει το κομπλιμέντο με το παραπάνω. Οι ηγέτες από το εμπόλεμο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι για να μιλήσουν για ειρήνη – δύο φορές. Ο ηγέτες έφαγαν λαβράκι, ελάφι και παγωτό με μαρέγκα, μασκαρπόνε και “κουλί από κόκκινα φρούτα”».

Κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, η Τρας υποστήριξε ότι ο Μακρόν είναι φίλος της Βρετανίας.

Λίγους μήνες νωρίτερα τον είχε επικρίνει δριμύτατα για την στάση του για μία σειρά διαφόρων θεμάτων.

 

«Κύρια ατραξιόν η δοκιμαζόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός»

 

«Η άλλη κύρια ατραξιόν της Πέμπτης ήταν η δοκιμαζόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός Τρας, η οποία ανακάλυψε εκ νέου την προσήλωσή της στην Ευρώπη μετά από τις πρώτες της εβδομάδες ως ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου», σχολιάζει το «Politco».

Μακρόν και Τρας σηματοδότησαν ένα νέο στάδιο στις σχέσεις τους, συμφωνώντας να διοργανώσουν μια γαλλοβρετανική σύνοδο κορυφής το επόμενο έτος και να αυξήσουν τη συνεργασία τους σε θέματα μετανάστευσης και μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας.