Έναν ακόμη θάλαμο βασανιστηρίων, τον οποίο οι Ρώσοι είχαν στήσει σε ένα υπόγειο, ανακάλυψαν Ουκρανοί αστυνομικοί στο χωριό Πίσκι-Ραντκίβσκι του Χαρκόβου, το οποίο απελευθέρωσαν πρόσφατα από τον ρωσικό στρατό.
«Άλλος ένας θάλαμος βασανιστηρίων των Ρώσων κατακτητών. Μετά την ανακατάληψη της περιοχής, οι αστυνομικοί μας καταγράφουν εδώ τα εγκλήματα πολέμου του στρατού των “απελευθερωτών”. Όταν οι Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στο χωριό, έδιωξαν τους ντόπιους από τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν εκεί οι ίδιοι», αναφέρει το μήνυμα της ουκρανικής Αστυνομίας στο Telegram.
Στον θάλαμο βασανιστηρίων, οι εισβολείς κρατούσαν τους κατοίκους της περιοχής σε απάνθρωπες συνθήκες. Εκεί, οι κάτοικοι εκφοβίζονταν, ξυλοκοπούνταν και κακοποιούνταν. «Οι Ρώσοι κατακτητές άφησαν πίσω τους λεηλατημένα σπίτια, βρωμιά και ακαθαρσίες – σήμα κατατεθέν της “ρωσικής ειρήνης”. Και στα σπίτια όπου ζούσαν, υπήρχαν σημάδια ‘Ζ’ στις πόρτες», πρόσθεσε η αστυνομία.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν στήσει 10 θαλάμους βασανιστηρίων στο Ιζιούμ
Στον εντοπισμό δέκα θαλάμων βασανιστηρίων που δημιουργήθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας προχώρησε στο Associated Press. Σύμφωνα με το οδοιπορικό του ειδησεογραφικού πρακτορείου πρόκειται για χώρους όπου οι Ρώσοι υπέβαλαν τους Ουκρανούς αιχμαλώτους και αμάχους σε ηλεκτροσόκ, εικονικούς πνιγμούς και ξυλοδαρμούς.
Το Ιζιούμ πρόσφατα έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς εντοπίστηκε ομαδικός τάφος όπου μέσα βρίσκονταν εκατοντάδες θύματα που άφησε πίσω της η ρωσική επέλαση. Το Associated Press αφότου πήρε δεκάδες συνεντεύξεις με επιζόντες και κάνοντας επιτόπια έρευνα στην περιοχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βασανιστήρια στην πόλη της Ουκρανίας ήταν «αυθαίρετα, διαδεδομένα και ρουτίνα τόσο για πολίτες όσο και για στρατιώτες».
Το Ιζιούμ που βρίσκεται στην περιοχή του Χαρκόβου κατελήφθη από τη ρωσική πλευρά τους πρώτους μήνες της εισβολής. Ωστόσο στις 10 Σεπτεμβρίου μετά την επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση πέρασε και πάλι στα χέρια του Κιέβου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ρωσική υποχώρηση έδωσε τη δυνατότητα στην ουκρανική πλευρά να φέρει στη δημοσιότητα τα πειστήρια εκείνα που έδειχναν ότι υπήρξαν βασανισμοί αμάχων, την ώρα που ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των σορών – άνω των 400 αμάχων – που είχαν ταφεί στον ομαδικό τάφο (κάποιοι εξ’ αυτών ήταν με δεμένα τα χέρια ενώ κάποιοι άλλοι με δεμένους λαιμούς).
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Ιζιούμ μπορεί να προστεθεί στον κατάλογο των πόλεων, όπου άμαχοι υπέστησαν τα βασανιστήρια Ρώσων στρατιωτών: «Η Μπούτσα, η Μαριούπολη και τώρα δυστυχώς το Ιζιούμ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στους δέκα θαλάμους βασανιστηρίων που εντόπισε το AP περιλαμβάνονται μια υπόγεια φυλακή, ένα αστυνομικό τμήμα, ένας παιδικός σταθμός κι ένα ανήλιαγο πηγάδι, όπου οι έγκλειστοι είχαν χαράξει ημερομηνίες στους τοίχους.
«Έσβηναν τσιγάρα στο σώμα μου»
Ένας από τους επιζώντες ο 38χρονος στρατιώτης Μίκολα Μοσιάκιν δήλωσε ότι συνελήφθη από τους Ρώσους και υποβλήθηκε αρκετές φορές σε βασανιστήρια. Με χτύπησαν με τα χέρια τους, με κλωτσούσαν, έσβηναν τσιγάρα και σπίρτα στο σώμα μου. Μου έλεγαν “χόρεψε”, αλλά εγώ δεν χόρεψα κι έτσι με πυροβόλησαν στα πόδια», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον 38χρονο άνδρα υπήρχαν ειδικοί χώροι για ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς σε έναν από τους θαλάμους βασανιστηρίων, που είχαν στήσει οι δυνάμεις κατοχής σε ένα σχολείο του Ιζιούμ. Ακόμη επεσήμανε ότι είδε πτώματα αμάχων, που τους είχαν βασανίσει μέχρι θανάτου, να τα σέρνουν μακριά κι τις νύχτες άκουγε τα ουρλιαχτά γυναικών, που τις κρατούσαν έγκλειστες χωριστά από τους άρρενες κρατουμένους. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας, οι γυναίκες υπέστησαν κατ’ επανάληψη βιασμούς από Ρώσους στρατιώτες.
Με χτυπούσαν στο γόνατο με σφυρί
Ο Αντρίι Κοτσάρ, ένα άλλο θύμα των ρωσικών βασανιστηρίων, δήλωσε πως όταν πιάστηκε για πρώτη φορά από τους Ρώσους στρατιώτες, αυτοί του έδεσαν τα μάτια και τον πέταξαν επί μέρες σε ένα χαντάκι. Έπειτα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα πόδια και τα χέρια, ενώ δέχθηκε χτυπήματα στο γόνατο με ένα σφυρί. Μάλιστα ενόσω των χτυπούσαν έβριζαν την Ουκρανία.
Λίγο πριν τον αφήσουν ελεύθερο, του αφαίρεσαν το διαβατήριο και την ουκρανική στρατιωτική του ταυτότητα και φρόντισαν να του δώσουν να καταλάβει ότι η ζωή του δεν έχει γι’ αυτούς καμία αξία. «Κανείς δεν σε χρειάζεται», του είπε ο Ρώσος διοικητής. «Μπορούμε να σε σκοτώσουμε όποτε θέλουμε, να σε θάψουμε μισό μέτρο κάτω από τη γη κι αυτό είναι», τόνισε. Από τα τέλη Μαρτίου που αφέθηκε ελεύθερος πιάστηκε άλλες δύο φορές από τους Ρώσους.