Ακόμη ένα πτώμα ανασύρθηκε από τη θάλασσα ανεβάζοντας σε 100 τον αριθμό των νεκρών από τη βύθιση την Πέμπτη ανοιχτά των ακτών της Συρίας σκάφους το οποίο μετέφερε μετανάστες και είχε αποπλεύσει από τον Λίβανο, σύμφωνα με τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης.
Ο απολογισμός των νεκρών του ναυαγίου αυτού, που είναι από τα πιο πολύνεκρα στην ανατολική Μεσόγειο, αυξήθηκε πολλές φορές μετά τον εντοπισμό των πρώτων θυμάτων την Πέμπτη, ενώ μόνον 20 επιζώντες έχουν περισυλλεγεί από τους περίπου 150 ανθρώπους που επέβαιναν στο σκάφος.
«Ο αριθμός των θυμάτων του λιβανικού πλοίου έφτασε τους 100 σήμερα, καθώς ανασύρθηκε άλλο ένα πτώμα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής των συριακών λιμένων Σάμερ Κμπράσλι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Όλοι οι επιζώντες έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, διευκρίνισε το Sana.
Οι επιβαίνοντες στο πλοίο που είχε αποπλεύσει από την πόλη της Τρίπολης, στον βόρειο Λίβανο, από τις πιο φτωχές της χώρας, ήταν στην πλειονότητά τους Λιβανέζοι, Σύροι και Παλαιστίνιοι, και μεταξύ αυτών βρίσκονταν επίσης παιδιά και ηλικιωμένοι.
«Η νέα τραγωδία», όπως χαρακτήρισε το ναυάγιο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, συγκλόνισε τον Λίβανο.
Ο Γκράντι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει για να «βελτιωθούν οι συνθήκες (ζωής) των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, όπως και αυτές των κοινοτήτων που τους υποδέχονται».
Ο Λίβανος έχει δεχτεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και εδώ και τρία χρόνια βυθίζεται σε σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
Από το 2020 παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μεταναστών που αποπλέουν από τον Λίβανο για την Ευρώπη σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.
Δέκα παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου αυτού, σύμφωνα με την Unicef.
«Χρόνια πολιτικής αστάθειας και οικονομικής κρίσης στον Λίβανο έχουν βυθίσει πολλά παιδιά και οικογένειες στη φτώχεια, πλήττοντας την υγεία τους, την ευημερία τους και την παιδεία τους», υπογράμμισε η περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Αντέλ Χοντρ.
«Οι κάτοικοι του Λιβάνου ζουν σε καταστροφικές συνθήκες, οι οποίες πλήττουν όλον τον κόσμο, αλλά είναι ιδιαίτερα σοβαρές για τους πιο ευάλωτους, κυρίως τους πρόσφυγες».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 38 σκάφη που μετέφεραν περισσότερους από 1.500 ανθρώπους απέπλευσαν ή προσπάθησαν να αποπλεύσουν παράνομα από τον Λίβανο ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο του 2021.