Η νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού, με ηγέτιδα δύναμη τους Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, στις εκλογές στην Ιταλία ήταν αναμενόμενη. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ξαφνιάστηκε από τις εξελίξεις. Με την Ευρώπη να παρακολουθεί «με κομμένη την ανάσα» την ψηφοφορία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Guardian την Κυριακή.
Η νίκη της Μελόνι ωστόσο είναι γεγονός και η ίδια είναι καθ’ οδόν προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της Ιταλίας, ως η πρώτη πρωθυπουργός της χώρας.
Μιλώντας στο in ο Αντρέα Μαρινέλι, βοηθός αρχισυντάκτη στο διεθνές τμήμα της Corriere Della Serra, σημειώνει ότι «μετά τις γενικές εκλογές της Κυριακής, οι Αδελφοί της Ιταλίας έγιναν το πρώτο κόμμα στη χώρα με 26% των ψήφων.
»Ο κεντροδεξιός συνασπισμός πρόκειται να έχει τον έλεγχο και των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και η Τζόρτζια Μελόνι, ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.
»Ηγέτης ενός κόμματος με μεταφασιστικές ρίζες και μόλις 1,96% των ψήφων το 2013, η Μελόνι διεξάγει την επιτυχημένη εκστρατεία της προσπαθώντας να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και το παγκόσμιο κοινό και, σε λίγες εβδομάδες, θα ηγηθεί της πλέον δεξιάς κυβέρνησης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει
Στην ερώτηση αν κινδυνεύει η δημοκρατία ο Μαρινέλι απαντάει αρνητικά. «Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει και όχι μόνο επειδή ο συνασπισμός δεν έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτούνται για την αλλαγή του συντάγματος χωρίς δημοψήφισμα.
»Η συμμετοχή ήταν χαμηλή, περίπου 64%, και τα άλλα κόμματα του συνασπισμού της – η Forza Italia και η Λέγκας – δεν πήγαν καλά, καθώς και τα δύο κατέληξαν με ποσοστό κάτω από το 9%» όπως επισημαίνει.
»Τονίζει ωστόσο ότι «η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας υπόσχεται να είναι πολύ συντηρητική στο εσωτερικό, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πολιτικά δικαιώματα: οι μετανάστες δεν θα έχουν προοπτική για ιθαγένεια, η κοινότητα των LGTBQ+ θα έχει λιγότερη προστασία, η άμβλωση θα είναι πιο δύσκολη».
Όπως λέει «σε διεθνές επίπεδο, η Μελόνι εξελίχθηκε από τις αρχικές ευρωσκεπτικιστικές της απόψεις και έχει πάρει μια σταθερή και πιο ρεαλιστική θέση απέναντι στο ΝΑΤΟ καταδικάζοντας και την εισβολή στην Ουκρανία. Μπορεί όμως να γίνει μια φωνή που θα φέρει αναστάτωση στις Βρυξέλλες σε μια περίοδο κόπωσης για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας».
Υπόσχεται «αναστάτωση» στις Βρυξέλλες
Και υπενθυμίζει το σύνθημα της Μελόνι σε ομιλία της σε συγκέντρωση του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox αυτό το καλοκαίρι, «όχι στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών».
«Αν κερδίσω, για την ΕΕ οι καλές στιγμές έχουν τελειώσει», δήλωσε μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δίνοντας τον τόνο που θα ακολουθήσει στη σχέση. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση θα έχει λίγα περιθώρια ελιγμών», όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος της Corriere Della Serra.
Ο Μαρινέλι συνεχίζει σημειώνοντας ότι «τώρα που κατάφερε να καθιερώσει το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας ως κυρίαρχη συντηρητική δύναμη, η Μελόνι θα χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην πίστη στους μακροχρόνιους συμμάχους της – όπως ο Σαντιάγο Αμπασκάλ στην Ισπανία, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Βίτκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, τους οποίους πρόσφατα υπερασπίστηκε μετά τη σύσταση της ΕΕ για αναστολή της χρηματοδότησης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Βουδαπέστη λόγω ανησυχιών σχετικά με την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας – και τις ευθύνες του να ηγείται της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ».
Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «για να λάβει 200 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία μέχρι το 2026, η Ιταλία θα χρειαστεί να εκπληρώσει ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Η Μελόνι είπε ότι θα ζητήσει να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ήδη όχι».