Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το σημαντικό πρόβλημα των έντονων ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, μελετά μια μεγάλη αναθεώρηση του συστήματος χορήγησης βίζας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η βρετανή πρωθυπουργός πρόκειται να αψηφήσει ορισμένους από τους συναδέλφους της στο υπουργικό συμβούλιο (πολέμιους της μετανάστευσης), κάνοντας αλλαγές στη «λίστα ελλείψεων επαγγελμάτων», που θα επιτρέψουν σε ορισμένες βιομηχανίες να φέρουν περισσότερο προσωπικό από το εξωτερικό.
Επικαλούμενη αξιωματούχο της Ντάουνινγκ Στριτ, η εφημερίδα γράφει επίσης ότι στις προωθούμενες αλλαγές προβλέπεται και χαλάρωση της απαίτησης να μιλά κανείς αγγλικά, σε ορισμένους τομείς, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα.
Οι Financial Times στο ρεπορτάζ τους αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να άρει το ανώτατο όριο στους εποχικούς εργαζομένους από το εξωτερικό που εργάζονται στη γεωργία.
Ερωτηθείς σχετικά με την ιδέα ότι οι κανόνες για τη μετανάστευση μπορεί να χαλαρώσουν, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng είπε στο BBC την Κυριακή: «Δεν πρόκειται για χαλάρωση των κανόνων. Το όλο θέμα σχετικά με τη συζήτηση για το Brexit, αν θέλουμε να πάμε κάτω, ήταν ότι πρέπει να ελέγξουμε τη μετανάστευση σε ένας τρόπος που λειτουργεί για το Ηνωμένο Βασίλειο».
Για το αν θα προστεθούν περισσότερα επαγγέλματα στη λίστα των ατόμων που θα μπορούσαν να έρθουν, ο Kwarteng είπε ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα ενημερώσει τις επόμενες εβδομάδες.
Η Τρας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ είχε λίγες ευκαιρίες να εμπλουτίσει το όραμά της για τη χώρα, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν έτοιμη να λάβει αντιδημοφιλείς αποφάσεις καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.