Η Μόσχα φαίνεται πως δεν εγκαταλείπει την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αυστηρή «προειδοποίηση» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προς τη Δύση, προκειμένου να καταστεί σαφές διεθνώς ότι ο ηγέτης της Ρωσίας δεν «μπλοφάρει» απέναντι στο ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Επιστρατεύοντας αυτήν τη φορά τον πρώην Πρωθυπουργό και νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το Κρεμλίνο φέρεται έτοιμο να χρησιμοποιήσει «στρατηγικά πυρηνικά όπλα», σε περίπτωση που απειληθούν το Ντονμπάς και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά τα τοπικά δημοψηφίσματα που ξεκινούν από σήμερα, για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία.
«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram, ενισχύοντας το σενάριο για πυρηνικά αντίποινα.
«Για τη Ρωσία δεν υπάρχει επιστροφή»
Ο ίδιος τόνισε πως «το δυτικό κατεστημένο και όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο και δεν υπάρχει επιστροφή», θέλοντας να καταδείξει ότι η πυρηνική απειλή συνιστά ταυτόχρονα και στρατηγική επιλογή για τη Ρωσία, ασχέτως των όποιων αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας, το δρόμο της οποίας έχει αποποιηθεί, χαράσσοντας αυτόνομη πορεία μέσα στο διεθνές σύστημα.
Προσωποποιώντας, μάλιστα, τις απειλές, ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε πως «διάφοροι ηλίθιοι συνταξιούχοι με στρατηγικά γαλόνια δεν χρειάζεται να μας τρομάζουν με συζητήσεις για ένα χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία. Τα υπερηχητικά (όπλα) είναι εγγυημένο ότι μπορούν να φτάσουν σε στόχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα», πολύ περισσότερο όταν πολλά από τα υπερηχητικά οπλικά συστήματα της Ρωσίας είναι εφοδιασμένα με πυρηνικά όπλα.
«Η Ρωσία αποφάσισε να κάνει ένα επιπλέον βήμα στην κλιμάκωση»
Τις απειλές που εκτοξεύει η Ρωσία τα τελευταία 24ωρα σχολίασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την μερική επιστράτευση του Ρώσου Προέδρου ως «εκβιασμό».
«Η Ρωσία αποφάσισε να κάνει ένα επιπλέον βήμα στην κλιμάκωση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ καυτηρίασε την επιθυμία που εξέφρασε ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί «όλα τα όπλα» – συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών – στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Προφανώς, πρόκειται για εκβιασμό και προφανώς έχει αυτά τα όπλα και ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά είναι επίσης ένα μέσο πίεσης», επισήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια (ουκρανική) αντεπίθεση από το νότο και το βορρά που έχει αποσταθεροποιήσει το ρωσικό μέτωπο, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο».
Καλά διαβασμένος για την τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία, «προφανώς, η ρωσική οικονομική κατάσταση είναι προφανώς πιο περίπλοκη από ό,τι έχει ειπωθεί, το ρούβλι είναι εύθραυστο, οι αλυσίδες αξίας καταρρέουν καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν την επικράτεια και οι εταίροι δεν βοηθούν όσο αναμενόταν» συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, αθροίζοντας στις συνέπειες του ρωσικού «εκβιασμού» και τη διπλωματική απομόνωση της Μόσχας.
Την ίδια στιγμή, παρά την ένταση των τελευταίων ημερών, το Ελιζέ εξακολουθεί να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, θεωρώντας μάλιστα πως η σύγκρουση στην Ουκρανία «θα τελειώσει μόνο γύρω από ένα τραπέζι».
«Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν, προκειμένου να αυξήσουμε την πίεση. Η Ρωσία είναι πολύ ξεκάθαρα υπό πίεση, αλλά πρέπει να πιέσουμε τους εαυτούς μας να αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις συνθήκες για την ειρήνη. Δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία θεωρεί πως η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των διαφορών είναι ο διάλογος.
Δεδομένου ότι από σήμερα και μέχρι την Τρίτη οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, η Βορειοατλαντική Συμμαχία κάλεσε χθες όλα τα μέλη να απορρίψουν τις «κατάφωρες απόπειρες της Ρωσίας για κατάκτηση εδαφών».
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση
«Τα ψευδοδημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στερούνται νομιμότητας και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση (εδαφών). Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Από πλευράς του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε πυρά από το βήμα του ΟΗΕ, λέγοντας πως «οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους, τις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττονται από το καθεστώς του Κιέβου», προσθέτοντας πως «επιχειρείται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης, όπως και η καλλιέργεια ενός αφηγήματος βάσει του οποίου η Ρωσία είναι η πηγή του κακού».
Απάντηση στις αιτιάσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ έδωσε από το ίδιο βήμα ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να τη γλιτώσει έτσι απλά» και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές (της Ρωσίας) πρέπει να σταματήσουν αμέσως». Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία ως ακόμη μια ένδειξη ότι η Μόσχα περιφρονεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε πως τα σχέδια του Κρεμλίνου για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου.
Επιπρόσθετα, ο Γ.Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε ότι ο «κατάλογος με ωμότητες» που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθεί, συμπληρώνοντας πως «οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν σε δίκαιες και ανεξάρτητες δικαστικές διαδικασίες».
Στο ενδιάμεσο, η Ρωσία άναψε το «πράσινο φως» για την επέκταση της επιστράτευσης στο ένα εκατομμύριο εφέδρους, προσθέτοντας μια μυστική παράγραφο στο σχετικό διάταγμα, ενώ ο Πρόεδρος της Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολόντιν κάλεσε τους βουλευτές του Σώματος να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία έπειτα από την μερική επιστράτευση που επέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε κάθε περίπτωση, είναι «κρίσιμο» να «αποφασίσουμε σύντομα» για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε χθες η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς ο διάλογος για την ενδεχόμενη προμήθεια αρμάτων μάχης στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζει να απασχολεί τη γερμανική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι καμία χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης δυτικής κατασκευής, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προσφέρει άλλοθι στο Κρεμλίνο για κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων ή τυχόν αντίποινα στις χώρες αυτές.
Πέρα από τις διπλωματικές διαφορές, το δράμα των νέων Ρώσων εξελίσσεται ώρα με την ώρα ακόμη πιο έντονα, καθώς όσοι επιθυμούν να μην συμμετάσχουν στην μερική επιστράτευση, αναγκάζονται είτε να λιποτακτήσουν και να μεταβούν σε άλλη χώρα, είτε να γνωρίσουν τις ποινές του καθεστώτος. Σε όσους βλέπουν την έξοδο από τη ρωσική επικράτεια, σε κατεξοχήν χώρες υποδοχής τους αναδεικνύονται η Γεωργία, η Αρμενία και η Φινλανδία, ενώ θετική στην υποδοχή των Ρώσων εμφανίζεται και η Γερμανία. Οι ουρές χιλιομέτρων, άλλωστε, στους συνοριακούς σταθμούς, οι αγκαλιές, οι φωνές και τα κλάματα συνθέτουν ένα σκηνικό τραγωδίας στη σύγχρονη Ρωσία, που ανθίσταται δραματικά στον παραλογισμό του πολέμου του Πούτιν.