Quantcast

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπέρ της συνέχισης των συγκρούσεων

Χάος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Τουρκία είναι η μοναδική δύναμη που δεν έχει κάνει έκκληση για εκεχειρία.

Αδιάλλακτες και αποφασισμένες να συνεχίσουν τις συγκρούσεις, αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, εμφανίστηκαν σήμερα οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, Είναι η τέταρτη ημέρα της αιματηρής σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας, μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», είχε βυθιστεί στο σκοτάδι απόψε. Ο αχός των μαχών από το μέτωπο δεν έφτανε στην πόλη η οποία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, βομβαρδίστηκε την Κυριακή. Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε απόψε ότι άλλοι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα.

Τι ισχύει στο διπλωματικό μέτωπο

 

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε μια τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στη Μόσχα. Επανέλαβε δε την έκκληση για εκεχειρία. Η έκκληση αυτή καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα μετά και την καταγγελία εκ μέρους της Ρωσίας ότι στη ζώνη των συγκρούσεων αναπτύσσονται μαχητές που προέρχονται «κυρίως από τη Συρία και τη Λιβύη» και υπάρχει κίνδυνος «κλιμάκωσης» σε όλη την περιοχή.

Η Μόσχα, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα, ζήτησε να μην επιτραπεί η ανάπτυξη «ξένων τρομοκρατών και μισθοφόρων».

Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε ότι Σύριοι μαχητές, σύμμαχοι της Τουρκίας, στάλθηκαν για να πολεμήσουν στο μέτωπο του Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν το διαψεύδει, κατηγορώντας με τη σειρά του το Γερεβάν ότι αναπτύσσει βετεράνους του πολέμου στη Συρία.
«Πλήρη υποχώρηση» των Αρμενίων ζητά το Μπακού

 

Νωρίτερα στο Μπακού, αφού επισκέφθηκε τραυματισμένους στρατιώτες σε ένα νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα «μέχρι την πλήρη, άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση» αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων. Μόνο υπό αυτήν την προϋπόθεση «θα σταματήσουν οι μάχες, θα σταματήσει να κυλάει το αίμα», επέμεινε.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έκλεισε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις. Έκρινε ότι δεν είναι πρόσφορο να διεξαχθεί κάποια ειρηνευτική σύνοδος «ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες».

 

Η θέση του Σ.Α. του ΟΗΕ και η θέση της Ρωσίας

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε κατεπειγόντως για να εξετάσει το θέμα, ζήτησε ομόφωνα να μπει τέλος στις εχθροπραξίες.

Η Ρωσία, μία από τις χώρες που ασκούν μεγάλη επιρροή στον Νότιο Καύκασο, διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις και με τις δύο χώρες, που ήταν σοβιετικές δημοκρατίες μέχρι και πριν από 30 χρόνια. Με την Αρμενία ωστόσο έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία.

Δεκάδες τα θύματα

Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, στις μάχες έχουν σκοτωθεί 104 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 81 ήταν Αρμένιοι αυτονομιστές μαχητές.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει απώλειες μεταξύ των στρατιωτών του. Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ωστόσο, βρέθηκε στην κηδεία ενός στρατιώτη στο Μπεϊλαγκάν. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο άνδρας αυτός έπεσε στο μέτωπο.

Έξω από τα στρατολογικά γραφεία στο Μπακού, όπως και στο Γερεβάν, δεκάδες άνδρες κάθε ηλικίας συγκεντρώνονται για να δηλώσουν εθελοντές.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι από την Κυριακή έχουν σκοτωθεί 2.300 Αρμένιοι αυτονομιστές. Έχουν καταστραφεί 130 άρματα και 200 όπλα του πυροβολικού. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας από την άλλη, λέει ότι έχουν σκοτωθεί 790 Αζέροι στρατιώτες και ότι καταστράφηκαν 137 άρματα και τεθωρακισμένα. Το ίδιο συνέβη και με 7 ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν. Όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι έχει κερδίσει εδάφη και ότι διέκοψε τις γραμμές ανεφοδιασμού των Αρμενίων. Αντιθέτως, οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ λένε ότι ανέκτησαν τις θέσεις που είχαν χάσει αρχικά.

Πώς εμπλέκεται η Τουρκία

Η Αρμενία συνεχίζει να κατηγορεί την Τουρκία ότι βοηθά στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν, κυρίως από αέρος και ότι την Τρίτη κατέρριψε ένα μαχητικό αεροσκάφος της. Η Άγκυρα και το Μπακού το διαψεύδουν. Μια άμεση στρατιωτική επέμβαση από την Τουρκία θα σήμαινε διεθνοποίηση της σύρραξης.

Η Τουρκία είναι η μοναδική δύναμη που δεν έχει κάνει έκκληση για εκεχειρία. Προέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει το Καραμπάχ δια των όπλων, παρακάμπτοντας την Αρμενία. Η τελευταία αποτελεί ιστορικός εχθρός της. Το Κρεμλίνο, που διατηρεί περίπλοκες αλλά πραγματιστικές σχέσεις με την Τουρκία, κατηγόρησε την Άγκυρα ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».