Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αναμένεται ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία

Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης

Τι αναμένεται να συζητηθεί.

Αναμένεται να σταλεί αύριο ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία με σκοπό την αποκλιμάκωση και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα.

Στόχος, επίσης, είναι ο τερματισμός των παράνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τη διαρροή έκανε διπλωματική πηγή μέσω του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον οι 27 θα στείλουν το μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να διαλέξει ανάμεσα στην ένταση και μια θετική ατζέντα.

Η ίδια πηγή, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, δήλωσε ότι “πάμε για συμπεράσματα”, όμως το περιεχόμενό τους “είναι ρευστό”.

Γίνονται επαφές του Σαρλ Μισέλ με διάφορους κύριους παράγοντες και μετά το κείμενο θα πάει στους ηγέτες προς οριστικοποίηση.

 

Τι ζητά η Ε.Ε. 

 

Η ΕΕ ιδανικά θα ήθελε καλή, εποικοδομητική, εταιρική σχέση με Τουρκία. Από εκεί και πέρα, στην Τουρκία εναπόκειται να επιλέξει αυτό που προτιμάει. Αν συνεχίσει … κυρώσεις, τόνισε η διπλωματική πηγή.

“Κατά γενική ομολογία: Η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό”, είπε.

Οι τοποθετήσεις έχουν διακυμάνσεις και άλλοι είναι λίγο πιο σκληροί, άλλοι επιθυμούν αυξημένα περιθώρια διαλόγου.

“Είναι σαφές ότι το μήνυμα που έχει πάρει η Τουρκία από όλους: Αλλάξτε συμπεριφορά, αλλιώς έτσι όπως το πάτε δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε”, σημείωσε.

Έκανε λόγο για “κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου”. “Δεν εφησυχάζουμε που έφυγε το Ορούτς Ρέιτς, (…) δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν”.

“Είμαστε στην ίδια γραμμή”, σημείωσε.

Όπως εξήγησε για την πολιτική μαστίγιου και καρότου ”δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για καρότα, γιατί για κάθε θέμα υπάρχει λόγος που έχει σταματήσει. Είναι ένα θέμα πώς μπορεί να το μπουν στα συμπεράσματα, με αιρεσιμότητα και για τη βελτίωση των θέσεων”.

Όπως είπε “αν υπάρξει αποκλιμάκωση συνεπής και σταθερή και σταματήσουν και οι δηλώσεις καθημερινά θα ξεκινήσει καλόπιστος διάλογος.

“Η λίστα έχει βγει, δεν χρειάζεται να είναι καταγεγραμμένη στα συμπεράσματα”, τόνισε.

Τα συμπεράσματα θα χαιρετίζουν τη βελτίωση με την Ελλάδα, (Όρουτς Ρέις), αλλά θα καταδικάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου ως απαράδεκτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την Κύπρο θα υπάρχει ειδική παράγραφος.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί αύριο στις 11.30 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απόψε στις 7 με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.