Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάσισε σήμερα ότι η Γαλλία θα πρέπει να επανεξετάσει τα αιτήματα επαναπατρισμού δύο Γαλλίδων, οι οποίες είχαν ταξιδέψει στη Συρία μαζί με τους συντρόφους τους για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, και των παιδιών τα οποία γέννησαν εκεί.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση της Γαλλίας να επαναπατρίσει τις γυναίκες και τα παιδιά τους παραβιάζει τα δικαιώματα «εισόδου στο έδαφος της χώρας της οποίας είναι κάποιος υπήκοος».
Οι γονείς των δύο γυναικών κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο μετά την άρνηση της Γαλλίας να επιτρέψει στις κόρες και στα εγγόνια τους να επιστρέψουν στη Γαλλία.
Προς το παρόν κρατούνται σε στρατόπεδα της βορειοανατολικής Συρίας υπό κουρδικό έλεγχο.
Οι οικογένειες είχαν ισχυριστεί ότι η παρατεταμένη κράτησή τους στη Συρία εκθέτει τις γυναίκες και τα παιδιά τους σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και παραβιάζει το δικαίωμά τους στον σεβασμό της οικογενειακής ζωής.
Η Γαλλία ανθίσταται επί σειρά ετών στις εκκλήσεις οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επαναπατρίσει τις γυναίκες αυτές με το αιτιολογικό ότι τις θεωρεί «μαχήτριες» που θα πρέπει να δικαστούν εκεί όπου κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις συνθήκες διαβίωσης στα συριακά στρατόπεδα καθώς «δεν είναι στην δικαιοδοσία της».
Ο Νικολά Ερβιέ, νομικός στο Paris Institute of Political Studies, δήλωσε ότι η απόφαση δεν παρέχει γενικώς το δικαίωμα στον επαναπατρισμό, καθώς «η Γαλλία δεν είναι υπεύθυνη για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητά τους αυτή καθεαυτή».
Απαντώντας στην απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν είπε ότι η Γαλλία «δεν περίμενε την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου» για να προχωρήσει επισημαίνοντας τον επαναπατρισμό στις 16 Ιουλίου 16 γυναικών και 35 παιδιών, κάποια από αυτά ορφανά, με ναυλωμένες πτήσεις.
Η κίνηση αυτή δεν ακολούθησε την πολιτική της Γαλλίας για τον επαναπατρισμό παιδιών, κατά περίπτωση, στη Γαλλία χωρίς τις μητέρες τους.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι περίπου 75 Γαλλίδες και 160 παιδιά παραμένουν στα στρατόπεδα. Συγκαταλέγονται στους περισσότερους από 40.000 ξένους υπηκόους –οι περισσότεροι Ιρακινοί– σύμφωνα με την μκο Human Rights Watch.