Η προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τρόπους που συμβαδίζουν με τους στόχους για το κλίμα είναι κορυφαία προτεραιότητα των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον, ανώτερος σύμβουλος του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά σε συζήτηση για την επιτάχυνση των βιώσιμων και καινοτόμων ενεργειακών επενδύσεων με γνώμονα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις απαλλαγμένες από άνθρακ τεχνολογίες στο 6ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022) που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε, όχι μόνο στην αρένα της ενεργειακής ασφάλειας, όχι μόνο στην αρένα του κλίματος, αλλά σε μία σοφή, ρεαλιστική σύνθεση των δύο πολιτικών προτεραιοτήτων» τόνισε ο κ. Λίβινγκστον και πρόσθεσε: «Στο γραφείο του Τζον Κέρι, στο υπουργείο Ενέργειας, στο υπουργείο Εξωτερικών είμαστε προσηλωμένοι σε αυτή την περιοχή για να έχουμε κοινή μοίρα δημιουργώντας μοντέρνες, καθαρές, ανταγωνιστικές οικονομίες που ευημερούν στον 21ο αιώνα». «Μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την πρόβλεψη, αντίδραση και πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μπορούμε να οικοδομήσουμε ασφαλή, διάφανη αλυσίδα προμήθειας καθαρής ενέργειας. Μαζί μπορούμε να εργαστούμε για να αναπτύξουμε και να εμπορευματοποιήσουμε τεχνολογίες επόμενης γενιάς που είναι αναγκαίες για να γίνουν τα συστήματα ενέργειας ασφαλή, ευέλικτα και ολοένα πιο καθαρά από άνθρακα τα επόμενα χρόνια», είπε.
“Φαίνεται πώς υπάρχουν πολλά υποσχόμενα νήματα που συνδέουν τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής σε όλους τους τομείς της ενεργειακής μετάβασης. Μόλις έχουμε αρχίσει να τα υφαίνουμε. Ανυπομονούμε να το κάνουμε με όλους και αναμένω ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει γρηγορότερα και καλύτερα με νέους τρόπους που δεν έχουμε σκεφτεί, από τις συζητήσεις που διεξάγονται στο συνέδριο αυτό”, σημείωσε.
Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να γίνουν η κινητήρια δύναμη για έξυπνη, καθαρή και επιτυχημένη οικονομική ανάπτυξη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετέχει η χώρα του, όπως την Αποστολή Καινοτομίας στη Γεωργία για το Κλίμα (AIM for Climate/ ) και στη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με στόχο την απαλλαγή εκπομπών άνθρακα σε τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν, First Movers Coalition. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία με δεδομένη και την ηγετική θέση της στη ναυτιλία, έναν κλάδο στον οποίο προωθείται η χρήση καυσίμων μηδενικών εκπομπών σε νέα και σε μετασκευασμένα πλοία με μηδενικές εκπομπών έως το 2030, εκτίμησε.
Η κρίση του κλίματος επιδεινώνεται και μία μεγάλη πρόκληση είναι να πειστεί η διεθνής κοινότητα για αυτό, στην επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου το 2027 τόνισε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κλίματος και περιβάλλοντος, πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Κρεμλής. Βασικό μήνυμα της Διάσκεψης πρέπει να είναι ότι ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ενεργειακή μετάβαση και τον κοινό μας στόχο να μην ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τον 1,5 βαθμό Κελσίου, συμπλήρωσε. Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός, η νέα διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ο Τζον Κέρι ακολουθούν πράσινες πολιτικές, προωθούν τη διπλωματία του κλίματος. Η Η Ε.Ε. έχει πολύ φιλόδοξη ατζέντα είπε ο κ. Κρεμλής και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η COP27 θα έχει μεγάλη επιτυχία. Αναφερόμενος σε μία άλλη πρόκληση, τον κρύο χειμώνα με το υψηλό κόστος ενέργειας, ο κ. Κρεμλής, εκτίμησε ότι για να αντιμετωπιστεί πρέπει να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη προς τις γειτονικές χώρες.
Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει διάδρομος καθαρής πράσινης ενέργειας, που θα έρθει από την Αίγυπτο και θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επεκταθούν τα δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου και οι αγωγοί να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε στο μέλλον να γίνουν αγωγοί μεταφοράς υδρογόνου.
Το Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeast Europe Energy Forum -SEEF2022) διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τη στρατηγική υποστήριξη του Ατλαντικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.