Quantcast

Μακρόν: Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μοναδική που συνεχίζει να μιλά με τη Ρωσία;

Ο Μακρόν έχει μιλήσει επανειλημμένα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με την τελευταία συνομιλία τους να έχει καταγραφεί στις 19 Αυγούστου μετά από μια μακρά παύση

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την πολιτική του για τη συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να είναι η μόνη δύναμη που μιλάει με τη Μόσχα και ότι θα πρέπει ήδη να έχουν γίνει προετοιμασίες για την «επίτευξη ειρήνης με διαπραγματεύσεις».

 

Ο Μακρόν έχει μιλήσει επανειλημμένα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με την τελευταία συνομιλία τους να έχει καταγραφεί στις 19 Αυγούστου μετά από μια μακρά παύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ο Μακρόν είχε μια εύθραυστη σχέση, προσπάθησε εν τω μεταξύ ενεργά να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή, συναντώντας προσωπικά τόσο τον Πούτιν όσο και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη παγκόσμια δύναμη που συνεχίζει να συνομιλεί με τη Ρωσία;» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνάντηση Γάλλων πρεσβευτών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Δεν πρέπει να ενδώσουμε σε οποιαδήποτε μορφή ”ψευτοηθικής” που θα μας αφήσει ανίσχυρους», πρόσθεσε. «Η δουλειά ενός διπλωμάτη είναι να μιλάει με όλους, ειδικά με ανθρώπους με τους οποίους δεν συμφωνούμε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας».

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις θα έπρεπε ήδη να προετοιμάζονται για μια «ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης» και τον τερματισμό της σύγκρουσης που διαρκεί ήδη πάνω από μισό χρόνο, ενώ τόνισε ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους.

«Πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση και να προετοιμάσουμε την ειρήνη σε ένα μακρύ πόλεμο», δήλωσε. «Προετοιμάζοντας την ειρήνη, σημαίνει να μιλήσουμε με όλα τα μέρη, όπως έκανα πριν από λίγες ημέρες με τη Ρωσία. Και θα το κάνω ξανά».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμα ότι «μια τέτοια ειρήνη με διαπραγματεύσεις δεν θα είναι με τους όρους στους οποίους θα υποβαλλόταν η Ουκρανία αν την είχαμε εγκαταλείψει στη μοίρα της».

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία, επέτρεψε στη χώρα να αντέξει τη ρωσική εισβολή πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί ειδικοί, αλλά και η Ρωσία.

«Δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο, δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε», είπε, επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. «Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει στρατιωτικά αυτόν τον πόλεμο, καταλαμβάνοντας εδάφη και, ταυτόχρονα, να αφεθούμε στην ήττα της διεθνούς τάξης και των αξιών μας απέναντι στον επιτιθέμενο».

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την ενότητα, σημειώνοντας ότι ορισμένες χώρες ζητούν μια πιο πολεμική στάση ή σκέφτονται μονομερή μέτρα. «Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να διαιρεθεί από αυτόν τον πόλεμο. Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι το κλειδί. Η διαίρεση της Ευρώπης ήταν ένας από τους στόχους της Ρωσίας στον πόλεμο», είπε.