Quantcast

Οδοιπορικό: Ανακαλύπτοντας την μαγεία της Μάνης (Φωτό)

Γραφικές εικόνες ενός προορισμού που σαγηνεύει και «μυρίζει» Ελλάδα!

Νίκος Μιχαλόπουλος

Με αφορμή την δοκιμή του Honda Jazz Crosstar, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις άγριες ομορφιές της περιοχής από την Καρδαμύλη έως και το Διρό, να αισθανθούμε την μανιάτικη φιλοξενία και να γευτούμε τοπικές παραδοσιακές συνταγές.

Οι τέσσερις μέρες, ωστόσο αποδείχτηκαν λίγες για το οδοιπορικό στην Μάνη, αναγκάζοντας μας να περιορίσουμε τους προορισμούς με την υπόσχεση να επιστρέψουμε για  μια επιπλέον επίσκεψη ώστε να θαυμάσουμε όλες τις ομορφιές του τόπου!

Καρδαμυλη – Στούπα

Η Καρδαμύλη βρίσκεται 38 χιλιόμετρα ΝΑ της Καλαμάτας και αποτελεί την έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γιατί αποτελεί ένα αξιόλογο φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση μέσα στο οποίο εντάσσονται χαρακτηριστικά δείγματα της εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας και ως ιστορικό τοπίο. Πρώτη αναφορά στην πόλη γίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ως η πρώτη από τις «επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις» που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Η συνέχεια δίνεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας και στην επανάσταση, με πολλά σημαντικά μνημεία.

Εφτά χιλιόμετρα μετά την Καρδαμύλη συναντάμε την Στούπα, η οποία έγινε η βάση στο οδοιπορικό μας, επειδή αποτελεί το σύνορο μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας . Η περιοχή είναι γνωστή λόγω των παραλιών, Καλογριάς και Στούπας. Αλλά κυρίως λόγω του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», που έγραψε την περίοδο που έμενε στην περιοχή. Χτισμένη στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε περιοχή που παλιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία «Ποταμός» εξαιτίας του ποταμού Δράκου ή Δρακολάγκαδου που κατά την χειμερινή περίοδο καταλήγει στην παραλία της Στούπας.

Η παραλία Καλογριά, αν και μικρή, είναι από τις πιο κοσμικές της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, η οποία εντυπωσιάζει με την γραφικότητα και φυσική της ομορφιά!

Οίτυλο

Πρόκειται για γραφικό οικισμό της Ανατολικής Μάνης, ο οποίος χωρίζεται στο Οίτυλο σε υψόμετρο 237 μέτρων και το Νέο Οίτυλο με την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία και τα ταβερνάκια περιμετρικά της ακτής, δίνοντας την εντύπωση νησιού.

Αναφορές στο Οίτυλο γίνονται από από την Ομηρική εποχή. Η περιοχή πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και προσφέρθηκε μάλιστα από τον Αγαμέμνονα ως «προίκα», για να εξευμενίσει το θυμό του Αχιλλέα. Η ονομασία του, από τον Οίτυλο του Άργους, γιό του Αμφιάνακτα και ήταν μία από τις αχαϊκές πόλεις που κυβερνούσε ο Μενέλαος.

Τον 18ο αιώνα η Μάνη ζούσε αποκλειστικά από τις πειρατικές επιδρομές και οι Μανιάτες αναδείχτηκαν σε εξαιρετικής αγριότητας πειρατές. Έτσι, το Οίτυλο συνήθιζαν να το ονομάζουν “Μεγάλο Αλγέρι” γιατί στα παζάρια του πραγματοποιούνταν αγοροπωλησίες λάφυρων αλλά και δουλεμπόριο.

Αρεόπολη

Ίσως το πιο ιστορικό μέρος του οδοιπορικού μας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 256 μέτρων.

Έχει κριθεί διατηρητέος οικισμός και δεσπόζει πάνω από το επίνειό της, το Λιμένι.

Η περιοχή είναι φημισμένη για την εκλεκτή ποιότητα ελαιολάδου. Διατήρησε την ανεξαρτησία της και λεγόταν Τσίμοβα, ή Τζίμοβακαι είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων.

Στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη, υψώθηκε η πρώτη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης.

Η ονομασία κατά μία εκδοχή προέρχεται από το «Άρεως Πόλις» η πόλη αφιερωμένη στον Άρη, θεό του πολέμου, κατά την Ελληνική Μυθολογία, ωστόσο κατά μια άλλη εκδοχή οφείλεται στους αέρηδες της περιοχής, που φυσούν όλο το χρόνο.

Λιμένι

Αποτελεί το επίνειο της Αρεόπολης, στο οποίο σώζεται ο παλαιός πύργος της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Γραφικό τουριστικό θέρετρο, μαγεύει με τα χρώματα και την αρχιτεκτονική του τους επισκέπτες! Μια βόλτα στα σοκάκια του θα σας αποζημιώσει! Αξίζει η βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά… Ωστόσο προσοχή γιατί είναι καταφύγιο της χελώνας καρέτα – καρέτα.

Διρος

Σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη βρίσκεται ο Πύργος Διρού, το χωριό που είναι το πέρασμα για τα περίφημα σπήλαια του Διρού, από τα ομορφότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο που έχουν καθορίσει και το τουριστικό προφίλ του και τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων.

Διαθέτει εξαιρετική βοτσαλωτή παραλία με καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, διατηρώντας την φυσική ομορφιά του τοπίου, με θέα τα σπήλαια, αφού έχει απαγορευτεί η οργάνωση της.

Το τοπωνύμιο αναφέρεται από τα Μεσαιωνικά χρόνια, ενώ το καλοκαίρι του 1826 στον Πύργο Διρού έλαβε χώρα η απώθηση των Αιγυπτιακών δυνάμεων του Ιμπραήμ πασά στην παραλία του Διρού από τις Μανιάτισσες και τους Μανιάτες. Κάθε χρόνο, μάλιστα, εορτάζεται στο χωριό η επέτειος της Μάχης του Διρού, αποδίδοντας τιμή στις Μανιάτισσες της περιοχής, οι οποίες αντιστάθηκαν και απέκρουσαν μόνες τους την προσπάθεια του Ιμπραήμ πασά.

Δυστυχώς λόγω του περιορισμένου χρόνου και της έκτασης της περιοχής δεν μπορέσαμε να εξερευνήσουμε σημαντικές τοποθεσίες! Αφήνουμε λοιπόν μια υπόσχεση για μια επιπλέον απόδραση! Να επανέλθουμε για να εξερευνήσουμε το Γύθειο, το Βαθύ, τον Γερολιμένα και το Ακρωτήριο Ταίναρο.