Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, με αφορμή το θάνατο της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του υπερεθνικιστή φιλοσόφου ο οποίος είναι γνωστός και ως ο «εγκέφαλος του Πούτιν», σκοτώθηκε όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο Toyota Land Cruiser το οποίο οδηγούσε, σύμφωνα με ρωσική επιτροπή έρευνας.
Главный идеолог путинского фашизма Дугин на месте гибели своей дочери. Не спрашивай, где твоя дочь, Александр. Её забрали к себе мёртвые дети Бучи. pic.twitter.com/0sJz2UVhlG
— Максим Мирович (@MirovichMedia) August 20, 2022
Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο 112, η Ντούγκινα και ο πατέρας της επρόκειτο να επιστρέψουν στη Μόσχα με το ίδιο αυτοκίνητο. Όμως ο Ντούγκιν, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο πραγματικός στόχος της επίθεσης, τελευταία στιγμή αποφάσισε να ταξιδέψει ξεχωριστά.
Βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί και το οποίο αναρτήθηκε στο Telegram, δείχνει τον Ντούγκιν να παρακολουθεί σοκαρισμένος την ώρα που τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στο σημείο όπου βρίσκεται το φλεγόμενο αυτοκίνητο.
Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία των ρωσόφωνων περιοχών, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ρωσικής αυτοκρατορίας. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται και η Ουκρανία.
Η 30χρονη Ντάρια Ντούγκινα, δημοσιογράφος, είχε επίσης ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Μάιο χαρακτήρισε σε συνέντευξή της τον πόλεμο «σύγκρουση πολιτισμών» και δήλωσε περήφανη που τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είναι στόχος κυρώσεων από τη Δύση.
Νωρίτερα φέτος οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στη Ντάρια Ντούγκινα για τη διασπορά «παραπληροφόρησης» σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ντούγκιν είναι στόχος κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.
Η επιρροή του Ντούγκιν στον Πούτιν αποτελεί αντικείμενο εικασιών, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι μεγάλη ενώ άλλοι να τη χαρακτηρίζουν μηδαμινή.
«Τονίζω ότι η Ουκρανία, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με αυτό, γιατί δεν είμαστε ένα εγκληματικό κράτος, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, και ακόμη λιγότερο τρομοκρατικό κράτος», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σε ανάρτηση στο Telegram ότι εάν βρεθεί οποιοσδήποτε σύνδεση της Ουκρανίας με το περιστατικό θα ισοδυναμούσε με «κρατική τρομοκρατία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC