Ελληνοτουρκικά: Σήμερα η τηλεδιάσκεψη Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ

«ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Στο μικροσκόπιο οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

 

 

Ακρως σημαντική για την στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, αναμένεται να είναι η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ανγκελα Μέρκελ και του Σαρλ Μισέλ.

 

 

Από την στιγμή που το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατέληξε τη Δευτέρα σε κοινή θέση για το θέμα των κυρώσεων, παραπέμποντας την απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, η συζήτηση που θα έχουν Ερντογάν, Μέρκελ και Μισέλ, είναι ιδιαίτερης σημασίας.

 

 

Η Τουρκία ακόμη δεν προχωρά στις ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ωστόσο αυτό θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου να γίνει. Και πιθανότατα, η σημερινή τηλεδιάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις προθέσεις του Ερντογάν.

 

 

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα πλέον για την Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ να μαλακώσει την στάση της και να μην επιβληθούν κυρώσεις, κάνοντας μερικά βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης.

 

 

Η Μέρκελ, σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, έχει πάρει «προσωπικά την υπόθεση αποκλιμάκωση», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε. Σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει στην Τουρκία το μαστίγιο».

 

 

Σύμφωνα με το TRT, αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ θα είναι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και η ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

«Στόχος αυτών των επαφών είναι να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah.

 

 

Οι διερευνητικές επαφές είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη.

 

 

Μάας: Να φέρουμε τις δύο πλευρές στο τραπέζι

 

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Ευρώπης συνεχίζουν να τονίζουν την σημασία του να κάτσουν Αθήνα και Αγκυρα στο ίδιο τραπέζι, ώστε να σταματήσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

«Είμαστε πεπεισμένοι ως προεδρεύοντες στο Συμβούλιο ότι είναι αναγκαίο να φέρουμε και τις δυο πλευρές στο τραπέζι. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, έχουμε διπλωματικό παράθυρο ως το Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για διπλωματική λύση» τόνισε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που θέλουν να λυθεί αυτή η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Δένδιας: Θετικό δείγμα η αποχώρηση του Oruc Reis, αλλά…

 

Χθες, ο Νίκος Δένδιας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, χαρακτήρισε ως «θετικό δείγμα» την αποχώρηση του Oruc Reis από την περιοχή, τονίζοντας ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα». Ωστόσο, ο ομόλογός του στην Τουρκία, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πρόσφατα πως το πλοίο θα επιστρέψει στις έρευνες.

 

 

Ο κ. Δένδιας δείχνοντας τις επιφυλάξεις που έχει η Αθήνα για την στάση της Αγκυρας, τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».