Ανατόλι Τσουμπάις: Ο πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Σαρδηνίας με μερική παράλυση προσώπου (Φώτο)

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν πάσχει από το σύνδρομο Guillain-Barre και δεν μπορεί να περπατήσει ή να κλείσει τα μάτια του

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέες φωτογραφίες που δείχνουν τον πρώην αξιωματούχο του Κρεμλίνου Ανατόλι Τσουμπάις να νοσηλεύεται σε σε νοσοκομείο της Σαρδηνίας καθώς πάσχει από το σύνδρομο Guillain-Barre. Ο 67χρονος άνδρας νωρίτερα σήμερα δέχθηκε την επίσκεψη ενός Ιταλού εισαγγελέα καθώς υπάρχουν αναφορές ότι δηλητηριάστηκε.

Πλέον ο άλλοτε παντοδύναμος πολιτικός που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της ρωσικής βιομηχανίας έχει υποστεί μερική παράλυση προσώπου και δεν μπορεί να περπατήσει ή να κλείσει τα μάτια του. Ο Τσουμπάις κατά το παρελθόν διετέλεσε επιτελάρχης του Μπόρις Γέλτσιν ενώ προτού υποβάλει την παραίτησή του επειδή διαφώνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για τους δεσμούς της χώρας με τους διεθνείς οργανισμούς.

anatoli_tsubais

 

Για την κατάσταση της υγείας του μίλησε η δημοσιογράφος Ξένια Σόμπτσακ, γνωστή και ως «Πάρις Χίλτον της Ρωσίας» η οποία είχε μιλήσει πρώτη για την ασθένειά του. Όπως ανέφερε η Σόμπτσακ «η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί αλλά ο Ανατόλι βρίσκεται ακόμα στην εντατική. Τα πόδια και τα χέρια του δεν λειτουργούν καλά, τα μάτια του δεν μπορούν να κλείσουν και έχει μερική παράλυση προσώπου».

Το σύνδρομο Guillain-Barré  εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα. H νόσος εμφανίζεται αιφνίδια και προκαλεί πόνο, μυϊκή αδυναμία ή παράλυση που ξεκινά από τα άκρα και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον κορμό σε διάστημα ημερών ή ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση της υγείας του Τσουμπάις. Μάλιστα μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως εάν ο Τσουμπάις χρειαστεί βοήθεια τότε η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό του.