Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται από χθες οι σινοαμερικανικές σχέσεις, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε, όπως αναμενόταν, την Ταϊβάν, αψηφώντας τις εντονότατες προειδοποιήσεις της Κίνας, η οποία θεωρεί τη γειτονική της νήσο αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού της χώρου.
Από τη στιγμή που το αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε την Πελόζι και άλλα έξι μέλη του Κογκρέσου, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, το ερώτημα που απασχολεί κυβερνήσεις και αναλυτές δεν είναι αν, αλλά πότε και πώς θα αντιδράσει η Κίνα σε αυτή την εξέλιξη, την οποία ερμηνεύει ως σοβαρή προσβολή της εθνικής της κυριαρχίας.
Απαντά με γυμνάσια
Οι πρώτες ενδείξεις είναι οτιδήποτε άλλο από καθησυχαστικές. Χθες το βράδυ, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει σειρά «στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων» με στόχο την «υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας» ως απάντηση για την επίσκεψη Πελόζι. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «θα αναχαιτιστούν με αποφασιστικότητα οι ξένες επεμβάσεις και οι προσπάθειες των αποσχιστικών κύκλων της Ταϊβάν».
Παράλληλα, η Διοίκηση Ανατολικού Τομέα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας έκανε γνωστό ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν από χθες το βράδυ στρατιωτικά γυμνάσια και των τριών όπλων κοντά στην Ταϊβάν, που θα περιλαμβάνουν δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θάλασσα, ανατολικά της νήσου.
Η Πελόζι στην Ταϊβάν: Το 20ωρο που θα κρίνει τις εξελίξεις – Φόβοι για επιπτώσεις σε Ασία και Ουκρανία
Η ίδια η Πελόζι, αμέσως μετά την άφιξή της στην Ταϊπέι, δήλωσε ότι η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας (για την οποία είχε εκφράσει επιφυλάξεις ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν) «τιμά την αταλάντευτη δέσμευση της Αμερικής να υπερασπιστεί τη δυναμική δημοκρατία της Ταϊβάν» και πρόσθεσε: «Η αλληλεγγύη της Αμερικής στα 23 εκατομμύρια του λαού της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από κάθε άλλη στιγμή, καθώς ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει το δίλημμα μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας».
«Προδοσία»
Στο πλευρό του Πεκίνου τάχθηκε η Μόσχα, καταγγέλλοντας την Ουάσιγκτον για πρόκληση και αποσταθεροποίηση.
Κατά τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, η «προδοσία των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν συνιστά χρεοκοπία της αξιοπιστίας τους ως έθνους». Ο Κινέζος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί παίζουν με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν» και προειδοποίησε ότι «αυτό δεν θα τους βγει σε καλό».
Προτού φθάσει το αεροπλάνο της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιούσε ότι «όποια απαντητικά μέτρα λάβει το Πεκίνο θα είναι δικαιολογημένα και αναγκαία», δεδομένης της «αναίσχυντης» στάσης των ΗΠΑ.
Στο πλευρό της Κίνας στάθηκε αποφασιστικά η Ρωσία, η οποία επίσης βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος-προβοκάτορας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας ότι «η Ρωσία επιβεβαιώνει την αρχή της μίας Κίνας και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή ανεξαρτησίας της νήσου». Κατά τη Ρωσίδα αξιωματούχο, «η Ουάσιγκτον αποσταθεροποιεί τον κόσμο, με συνέπεια ούτε μία σύγκρουση να μην έχει διευθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ πολλές έχουν προκληθεί».
Επαφές
Σήμερα το πρωί η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, η οποία στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα στην αμερικανική αντιπροσωπεία. Ακολούθως η 82χρονη Αμερικανίδα πολιτικός θα συναντηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, με ομάδα ακτιβιστών που κατηγορούν την Κίνα για συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Πελόζι έφθασε στην Ταϊβάν προερχόμενη από τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, ενώ οι επόμενοι σταθμοί της ασιατικής περιοδείας της περιλαμβάνουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Το γεγονός ότι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, δεύτερη στη συνταγματική σειρά στο ενδεχόμενο διαδοχής του προέδρου των ΗΠΑ, επισκέφθηκε τη νήσο, κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και 25 χρόνια, μεταφράστηκε από το Πεκίνο ως άμεση αμερικανική ενθάρρυνση των αποσχιστικών τάσεων.
Από το πρωί της Τρίτης, κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα πετούσαν πάνω από τον πορθμό της Ταϊβάν, ενώ οι ιστοσελίδες της προεδρίας, του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών της νήσου έγιναν στόχοι επιθέσεων από χάκερ. Από την άλλη πλευρά, τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου «Ρόναλντ Ρέιγκαν», έπλεαν ανατολικά της Ταϊβάν.
Αμετακίνητη
Η απόφαση της Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν, ερεθίζοντας το Πεκίνο, συνάντησε έντονη δυσφορία από κύκλους της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως προδίδει και η αρθρογραφία διακεκριμένων αναλυτών και δημοσιογράφων το τελευταίο διάστημα. Απαντώντας στους επικριτές της, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, με χθεσινό άρθρο της στην Washington Post, υποστηρίζει ότι η Κίνα γίνεται ολοένα και επιθετικότερη, κάτι που καθιστά αναγκαία την έκφραση ενεργητικής αλληλεγγύης από αμερικανικής πλευράς.
Αν και αναφέρει ότι η επίσκεψή της δεν αναιρεί την πάγια αμερικανική πολιτική της «μίας Κίνας», στο υπόλοιπο άρθρο της η Νάνσι Πελόζι επιδίδεται σε καυστικές επιθέσεις εναντίον του Πεκίνου για ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Θιβέτ και το Σινγιάνγκ μέχρι το Χονγκ Κονγκ. Υπενθυμίζει μάλιστα με υπερηφάνεια ότι το 1992 ύψωσε πανό στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου για τα θύματα της καταστολής του 1989, δικαιώνοντας με τον τρόπο της όσους την επικρίνουν για αντικινεζική εμμονή που κρατάει δεκαετίες.