Βουλή: Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή η επεξεργασία του ν/σ για την Δικαστική Αστυνομία – Αύριο η ψήφιση του

Ολοκληρώθηκε και σε β' ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση και λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας, η συζήτηση του οποίοι θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του από την Ολομέλεια

Ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση και λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας, η συζήτηση του οποίοι θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι καταψηφίζει.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για νομοθετικές βελτιωτικές αλλαγές, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι αύριο θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, πολλές από τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί τόσο από τα κόμματα όσο και τους αρμόδιους φορείς.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην επίμαχη διάταξη που έθεσε μετ’ επιτάσεως η Αντιπολίτευση, για τον επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας, ο κ. Τσιάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης της, σημειώνοντας ότι το θέμα απασχόλησε έντονα την ηγεσία του υπουργείου για την εξεύρεση λύσης που δεν δημιουργούσε κίνδυνο να χαρακτηριστεί αντισυνταγματική, επισημαίνοντας «ότι η επιλογή για συνταξιούχο δικαστικό φάνταζε αρχικά ως μονόδρομος».

«Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και αν πρέπει να είναι συνταξιούχος ή εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός ή πρέπει η επιλογή να είναι από τον ευρύτερο επιστημονικό. Θεωρώ ότι μέχρι αύριο θα καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή διατύπωση που θα ικανοποιεί, θέλω να πιστεύω, τους περισσότερους συναδέλφους», είπε.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «λογική», την πρόταση του γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη, ώστε ο επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας να επιλέγεται μέσα από διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ότι « θα βρεθεί η λύση που δεν θα αφήνει καμία απορία ούτε θα εγείρει αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις του υπουργείου».

Ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε επίσης την κατάθεση τροπολογίας που θα προβλέπει, για πρώτη φορά, την θεσμοθέτηση εκπροσώπου τύπου των δικαστηρίων, με στόχο όπως είπε, να αποσαφηνίζονται όπου και όταν χρειάζεται, δικαστικές αποφάσεις για κάθε υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη.

«Η επικαιρότητα μας βοηθά να κατανοήσουμε την ανάγκη αυτή και έτσι θα εμπεδωθεί με αυτό τον τρόπο η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο κ. Τσιάρας, διευκρίνισε ότι οι αρμοδιότητες των περιφερειακών διευθύνσεων θα καθοριστούν και θα αποσαφηνιστούν με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, μετά από διαβούλευση που θα γίνει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Δεκτή έκανε ο κ. Τσιάρας και την πρόταση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού, να συμμετέχει και δικηγόρος στην 15μελή Εξεταστική Επιτροπή για τις προσλήψεις, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να έχει 15ετή υπηρεσία.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αυλωνίτης αναγνώρισε ότι είναι καθολική και απαίτηση και απαραίτητη η ίδρυση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας για να διευκολυνθεί το έργο της δικαιοσύνης ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις κατά πόσο πρέπει να είναι συνταξιούχος και όχι εν ενεργεία ο δικαστικός λειτουργός που θα διοικεί την υπηρεσία.

Παράλληλα πρότεινε ο επικεφαλής να είναι εν ενεργεία δικαστικός και να ορίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου.

Ζήτησε ακόμα να προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες των περιφερειακών διευθύνσεων στο νομοσχέδιο και όχι με έκδοση προεδρικών διαταγμάτων.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε θετική την πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης να βελτιώσει το νομοσχέδιο σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη διάταξη για τον επικεφαλής της διεύθυνσης της Δικαστικής Αστυνομίας εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του να είναι συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός και προτείνοντας την διεύρυνση των υποψηφιοτήτων με δημόσια ανοιχτή πρόσκληση, ώστε όπως είπε, να συνάδει η τελική επιλογή και με τις δημοκρατικές διαδικασίες

Συντάχθηκε επίσης με την πρόταση του κ. Αυλωνίτη να αποσαφηνιστούν με ισχυρή διατύπωση στο νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες των περιφερειακών διευθύνσεων ενώ επανέλαβε την ανάγκη σε πρώτη φάση η δικαστική αστυνομία να στελεχωθεί με μετατάξεις και αποσπάσεις από την ΕΛΑΣ και αργότερα να κριθεί αν χρειάζονται προσλήψεις.

Την διαφωνία της με το νομοσχέδιο εξέφρασε ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πρόθεση της είναι να δημιουργήσει έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό, να αστυνομικοποιήσει τη δικαιοσύνη» χωρίς να λύνει τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν στη κοινωνία και στη δικαιοσύνη.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας, εστίασε την κριτική του στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών και στην έλλειψη κατάλληλων υποδομών αμφισβητώντας αν είναι εφαρμόσιμα και υλοποιήσιμα τα νέα νομοθετικά μέτρα.

Στο πρόβλημα της υποστελέχωσης εστίασε και η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατσίδη, επικρίνοντας τη κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε από πλευράς της καμία μέριμνα ούτε για να καλυφθούν οι 3.200 κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ούτε για το που θα στεγαστούν τα νέα στελέχη που θα προσληφθούν στην Δικαστική Αστυνομία καθώς οι υποδομές είναι ανύπαρκτες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικό και σημαντικό ότι υπάρχει καταρχήν θετική προδιάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων και των εμπλεκομένων φορέων, στο πυρήνα του νομοσχεδίου, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις και διαφοροποιήσεις τους».

«Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ανάγκη των καιρών και ένα ώριμο αίτημα που μάλλον αργήσαμε να νομοθετήσουμε το οποίο λύνει ουσιαστικά προβλήματα και επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης που είναι ο καθοριστικός πυλώνας της δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος.