Καταστροφικές περιβαλλοντολογικές συνέπειες έχει η φωτιά που μαίνεται στη Δαδιά Έβρου από την περασμένη Πέμπτη.
Το πύρινο μέτωπο εμφανίζει καλύτερη εικόνα, καθώς η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικα προς Δαδιά και στα δυτικά.
Πού υπάρχει ακόμη πρόβλημα
Το πρόβλημα παραμένει, ωστόσο, νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος πριν την Α1. Τα εναέρια που κινητοποιήθηκαν είναι δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα ωστόσο δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω καιρού.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης με το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται από χθες στην περιοχή. Στις 09:00 έχει σύσκεψη με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του ΠΣ, τις δασικές υπηρεσίες, την ΕΛΑΣ και τον Στρατό.
Η μάχη για την κατάσβεση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τη φορά του ανέμου.
Οι επιχειρήσεις είχαν επικεντρωθεί από χθες αρχικά στο νοτιοδυτικό μέτωπο, αλλά μια αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθεί εκ νέου ο οικισμός της Δαδιάς, καθώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε στα βορειοανατολικά, προς την εθνική οδό.
Πού έχει περιοριστεί η κυκλοφορία
Για το λόγο αυτό, κλειστή παρέμενε η Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου χθες από τον οικισμό της Λύρας έως τον κόμβο της Δαδιάς, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε προς το χωριό Λυκόφη, πλησιάζοντας προς τον κάθετο άξονα.
Μάλιστα, σε κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας χθες απειλήθηκε το κέντρο διαχείρισης του φορέα της Δαδιάς μαζί με τον ξενώνα που υπάρχει στην περιοχή, αλλά οι φλόγες περιορίστηκαν λίγα μέτρα πριν το συγκεκριμένο σημείο.
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί στο ύψος της Εθνικής Οδού, για να αναχαιτίσουν τις φλόγες, ενώ στο νοτιοδυτικό μέτωπο με αμείωτο ρυθμό εξελισσόταν χθες χωματουργικά έργα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αντιπυρικών ζωνών. Και αυτό γιατί, το νοτιοδυτικό μέτωπο βρίσκεται πριν τον πυρήνα Α1, του Δρυμού. Μέχρι στιγμής, στη Α1 Ζώνη βρίσκονται άθικτα όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα κ οι βιότοποι των αρπακτικών, ενώ πρόκειται για τον «σκληρό πυρήνα» του μοναδικού αυτού δάσους, για τον οποίο οι Πυροσβεστικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την «μητέρα των μαχών», δηλαδή την προστασία του. Ήδη, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.