Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, κάλεσε, καταρχήν, την κυβέρνηση να «σταματήσει το έγκλημα και να αποσύρει το κατάπτυστο άρθρο 296 του νομοσχεδίου» με το οποίο «εντελώς αιφνιδιαστικά βάζει τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων».
Απόσυρση
Εγκάλεσε την κυβέρνηση για το ότι έφερε τον νόμο με κλειστά πανεπιστήμια, «παίρνοντας μαθήματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», και προσέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τη γνώμη των φοιτητών, όπως δεν θέλει και τη γνώμη των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, που δημόσια έχουν καλέσει σε απόσυρση του νομοσχεδίου.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει «τους «επιχειρηματικούς αγγέλους», -business angels-, όπως αποκαλούνται στο άρθρο 222» του νομοσχεδίου.
Ψέματα
Είπε ότι η κυβέρνηση «ντύνει με ψέματα την προσπάθειά της να δώσει τη χαριστική βολή στα πτυχία των πανεπιστημίων».
Επικαλούμενος τις διατάξεις του νομοσχεδίου τόνισε ότι «είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της ΕΕ για πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρυσμα σε ένα πανεπιστήμιο όπου όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται- και σε αυτό η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, ρύθμιση για αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων, ίδρυσε το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα και πρόσφατα δια στόματος Αλ.Τσίπρα είπε ότι δεν έχει σημασία αν το πτυχία έχει αντίκρυσμα στην εργασία».
Έθεσε το ερώτημα αν με το άρθρο 285 «ανοίγει ο δρόμος για τη μη δωρεάν διανομή σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα φοιτητών» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει και αυτό «το κατάπτυστο άρθρο».
Πτυχία με δικαιώματα και όχι ένα ακόμα προσόν
Υπογράμμισε ότι οι λαϊκές οικογένειες που σπουδάζουν με μεγάλες θυσίες τα παιδιά τους «θέλουν τα πτυχία να δίνουν ουσιαστικά εφόδια για την εργασία, που σημαίνει το πτυχία να παρέχει όλη την επιστημονική γνώση και ειδίκευση που χρειάζεται κάθε νέος και νέα για να εργαστεί στο επάγγελμά του και αυτό να είναι η μόνη προϋπόθεση για να βρει δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα ακόμα προσόν». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση σε αυτή την αυτονόητη και λογική κοινωνική απαίτηση δίνει αρνητική απάντηση.
Κατάπτυστο
Χαρακτήρισε, επίσης, «κατάπτυστο» το άρθρο 99 με το οποίο, όπως εξήγησε, «χιλιάδες φοιτητές των καθηγητικών σχολών δεν θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο».
Είπε ότι η κυβέρνηση «βάζει ακόμα πιο βαθιά στα πανεπιστήμια τους ανθρώπους των μεγάλων επιχειρήσεων και τους προικίζει και με ένα εκατομμύριο τον χρόνο τον καθένα, δηλαδή ο λαός θα πληρώνει 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να πληρώνονται τα golden boys για να διοικούν τα πανεπιστήμια σαν επιχείρηση».
Αναφέρθηκε λεπτομερώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι λαϊκές οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους και υπογράμμισε ότι «ο φοιτητής που είναι και εστιακός και ξέρει τους χώρους του πανεπιστημίου δεν έχει πρόβλημα με τα στέκια των φοιτητικών συλλόγων, αλλά με το ίντερνετ που δεν δουλεύει, με την ποιότητα φαγητού στο φοιτητικό εστιατόριο, με τα χωρίς συντήρηση κτίρια. Και αν είναι υποψήφιος διδάκτορας δεν τον εμποδίζουν οι συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις, τον καθηλώνει το χαρτζιλίκι της υποτροφίας και το τι θα κάνει μετά».
Μόνο αρνητικές συνέπειες
Τόνισε ότι σε όλα αυτά «ο νόμος-πλαίσιο δεν δίνει καμία απάντηση» προσθέτοντας ότι οι φοιτητές «μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να περιμένουν από αυτό το νόμο».
Εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι «οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντί να επιλέγουν αντικείμενο σπουδών και επάγγελμα θα παίζουν ρώσικη ρουλέτα ελπίζοντας να επιλέξουν τα «σωστά» μαθήματα που ίσως τους εξασφαλίσουν μια προσωρινή θέση εργασίας, ειδάλλως θα τους χρεώνετε την ανεργία και την αυτοαπασχόληση ως ατομική ευθύνη».
Ως προς την «ελευθερία διαμόρφωσης προγράμματος σπουδών» από τους φοιτητές, είπε ότι «ελευθερία είναι όλη η απαραίτητη γνώση να προσφέρεται στα πτυχία».
Διπλασιασμός του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος
Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τις μετεγγραφές μεταξύ ομώνυμων τμημάτων την ώρα που μιλά για εσωτερικά Erasmus, κάλεσε, λόγω του υψηλού κόστους διαμονής επί εξάμηνο σε άλλη πόλη, σε διπλασιασμό του φοιτητικό στεγαστικού επιδόματος στα 2.000 ευρώ, σε διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και στην ανέγερση φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
Πολλές ταχύτητες σπουδών
Έθεσε το ερώτημα αν με το άρθρο 74 «ανοίγει ο δρόμος για πολλές ταχύτητες σπουδών εντός του ίδιου τμήματος», ενώ αναφορικά με το άρθρο 73 είπε ότι «αποτελεί επαναφορά των ΤΕΙ από την πίσω πόρτα, σε χειρότερη έκδοση, που είναι και πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ».
Είπε ότι αν η κυβέρνηση θέλει σύνδεση σπουδών-εργασίας να κάνει «την πρακτική άσκηση οργανικό κομμάτι των προπτυχιακών σπουδών, στην ευθύνη και εποπτεία του Ιδρύματος, με αποζημίωση στο ύψος του κατώτατου μισθού και πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα».
Ανέκδοτο
Χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, ως «το πιο σύντομο ανέκδοτο» τα περί «αντιμετώπισης της διαπλοκής» καθώς «γύρω από τις δομές τής επιχειρηματικής δράσης αναπτύσσεται ένα πολυπλόκαμο σύστημα με σχέσεις πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης και τροφοδότησης επιχειρηματιών και διδασκόντων. Αυτό είναι που τελικά οδηγεί και σε αλλοτρίωση συνειδήσεων, για να υποστηρίζουν, συντηρούν και γιγαντώνουν την επιχειρηματικότητα».
«Αυτό το πανεπιστήμιο είναι ξένο στις ανάγκες των φοιτητών. Γι’ αυτό δημιουργείτε νέους, χειρότερους όρους διοίκησης ακόμα πιο αντιδημοκρατικούς. Με διορισμένους πρυτάνεις και μάνατζερ. Και θέλετε να κάνετε τους φοιτητές «συνένοχους» ή τουλάχιστον θεατές στην πολιτική σας, με «Συμβούλια Φοιτητών», παραμάγαζα των κυβερνήσεων και των διοικήσεων, πειθαρχικά και ποινικοποίηση των αγώνων» τόνισε.
Σκουριασμένη και ξεπερασμένη από την εξέλιξη των επιστημών
«Δεν πρόκειται να σας περάσει. Η πολιτική σας στην εκπαίδευση έχει γνωρίσει ήττες και θα συνεχίσει να γνωρίζει» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το δίκιο και οι αγώνες των φοιτητών βρίσκει τον δρόμο του! Η ανάδειξη της Πανσπουδαστικής σε 1η δύναμη και το χαστούκι στην κυβερνητική παράταξη απέδειξε, ότι οι φοιτητές ξέρουν ποια είναι η δύναμή τους. Και είναι αποφασισμένοι να την υπερασπιστούν».
«Η πρότασή σας για το πανεπιστήμιο είναι σκουριασμένη και ξεπερασμένη από την εξέλιξη των επιστημών. Είναι ξένη με τις ανάγκες της κοινωνίας» είπε και προσέθεσε: «Η κοινωνική πρόοδος το προοδευτικό και το καινοτόμο, όσα εμπόδια και να συναντά, προχωρά μπροστά».
«Εσείς που διαχειρίζεστε τις υποθέσεις του κεφαλαίου, σε όποιο αστικό κόμμα κι αν ανήκετε, σας το λέμε ξεκάθαρα:
Σύγχρονη Ιερά Εξέταση
Εσείς είστε με τη σύγχρονη «Ιερά Εξέταση» της εποχής που απαιτεί όρκους πίστης στην επιχειρηματικότητα. Εμείς είμαστε με την επιστήμη που έχει στόχο την απαλλαγή της ανθρωπότητας από το μόχθο και τη δεισιδαιμονία.
Είστε με το πανεπιστήμιο που συνδέεται με την κοινωνία, μόνον εάν και εφόσον βγαίνουν κέρδη για τους λίγους. Είμαστε με το πανεπιστήμιο της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος μόνο των πολλών.
Καταστολή, αυταρχισμός και πτυχία διαβατήρια για την ανεργία
Είστε με το πανεπιστήμιο της καταστολής και του αυταρχισμού. Είμαστε με το πανεπιστήμιο της ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, της συζήτησης και του προβληματισμού.
Είστε με τα πτυχία διαβατήρια για την εργασιακή περιπλάνηση, χωρίς δικαιώματα. Είμαστε με τα πτυχία που θα δίνουν όλη τη γνώση που χρειάζεται για να εργαστούν οι νέες και οι νέοι, δημιουργικά, με αξιοπρέπεια από το μισθό τους.
Είστε με την εκμετάλλευση και τη σύγχρονη ζούγκλα της αποστολής βιογραφικών μήπως και τύχει να βρει κάποιος μια δουλειά. Είμαστε με την επιστημονική διεύθυνση της κοινωνίας εκείνης που θα έχει αποτινάξει την εκμετάλλευση που θα αξιοποιεί τις γνώσεις όλων των νέων με σχέδιο για εξασφαλισμένη σταθερή, μόνιμη δουλειά και ερευνητική εργασία.
Απόγνωση και γνώση
Είστε με την απόγνωση. Είμαστε με τη γνώση. Περιττό να σας πούμε ποιος θα νικήσει τελικά… Άλλωστε, πάντα στην ιστορία, αργά ή γρήγορα, νικά η επιστήμη, η πρόοδος, το μέλλον, κι όχι το παρελθόν και η κοινωνική καθυστέρηση που εκπροσωπείτε» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ