Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη: Θετικό βήμα η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του Κ. Μητσοτάκη
Η πρώτη ερώτηση αφορά την οικονομία και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το μέγεθος της ύφεσης και το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε χθες για την αντιμετώπιση της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι παγκόσμια ύφεση και η κρίση αφορά όλες τις οικονομίες. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτων από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Γιατί στηρίξαμε την οικονομία με ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα. Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο όμως έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Η ύφεση θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη αλλά παγκόσμια.

Δεύτερη ερώτηση αφορά την ανάγνωση των εξελίξεων μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις.

Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό βήμα και ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε διάλογο χωρίς όμως προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξει συνέχεια προς την αποκλιμάκωση. Αν δούμε τέτοια βήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας. Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν το αντικείμενο της συζήτησης είναι αυτό πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διάλογος.

Είμαστε διπλωματικά πιο ενισχυμένοι και ο καλόπιστος διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία.

Οι διμερείς μας σχέσεις αφορούν την Ευρώπη η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα

Τρίτη ερώτηση αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες

«Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Εξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Εχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για υπογραφή αμυντικής συμφωνία με τη Γαλλία. Η συνθήκε της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα συνδρομή σε άλλο μέλος που πλήττεται. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η χώρα την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας».